A tízéves Vaszary Galéria és a húszéves 30Y zenekar is ünnepel, miközben 1848-ra emlékezik Füred. Kiváló gasztróprogramok, teljesítménytúrák és futóversenyek is várják mindazokat, akik a tavasz első hónapjában is rápörögnek a balatoni életritmusra.

FONTOS INFORMÁCIÓ: A koronavírus okán elrendelt veszélyhelyzet miatt országosan sorra mondják le a rendezvényeket (a 100 fő feletti beltéri és az 500 fő feletti kültéri eseményeket tilos is megtartani), ezért kérünk titeket, tájékozódjatok minden, a cikkben ajánlott program felől, mielőtt elindultok rájuk!

Magyar Kortárs TOP10 - Kiállítás megnyitó (Balatonfüred, 03. 07.)

10 éves lett a Balaton, sőt az egész térség egyik legfontosabb képzőművészeti helyszíne, a füredi Vaszary Galéria, amire rendkívüli kiállítással jelentkeznek. A TOP10 becenevű tárlat a képzős hallgatók által egy titkos szavazáson legjobbnak megválasztott tíz hazai kortárs alkotó műveit vonultatja fel. A megnyitást maga Radák Eszter festőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora végzi el. A kiállításon Bak Imre, Birkás Ákos, Bukta Imre, Fehér László, Ilona Keserü Ilona, Lakner László, Maurer Dóra, Szűcs Attila, Szöllősi Géza és a Kis Varsó művészpáros alkotásai szerepelnek majd.

Füredi Tavaszi Fesztivál 2020 (Balatonfüred, 03. 13-15.)

Már nyolcadszor rendezik meg az 1848-49-es forradalom emléknapjához tapadó hétvégén a nagy füredi fesztivált, ami a reformkor szelleméhez tapad. A gyerekesek és a gasztrófanok is megtalálják majd az ínyükre valót, az alsóváros több helyszínén is lesznek programok a Kisfaludy Galériától a Vaszary Villa kertjén át az Anna Grand Hotelig. Lesz gasztroséta, könyvbemutató, színi előadás, tematikus séta, koncert és népzeneoktatás is a forgatagban. Vigyázat, egyes programok belépő ellenében látogathatók csak.

Gasztrohegy/13. • Húshagyó kedv (Badacsony, 03. 14.)

Folytatódik a badacsonyi Gasztrohegy sorozat is, amikor a hegy vendéglői kitárják kapuikat és szervezett túrákat vezetnek. A márciusi, utolsó előtti kiadás a böjt jegyében telik majd, ez a zöldségek és sajtok hétvégéje lesz, ehetünk majd lángost, grillezett kecskesajtot és vega chilit is. Ahogy a szervezők fogalmaznak: "Olyan ételeket kerekítünk sajtokból, tésztákból, és sok-sok zöldségből, hogy bárki jóllakik velük. Séfjeink fantáziája szárnyal, és a vegetáriánusok is igazán elemükben érezhetik majd magukat, de a húsevők is meglepődhetnek." Többféle jegyet és bérletet is kínálnak a rendezvényre, amit külön gasztrobusz szolgál majd ki.

31. Lepke túra (Vonyarcvashegy, 03. 21.)

Ki ne látta volna - legalább régi filmeken, képeken - ahogy egy gyerek önfeledten rohan egy hálóval lepkére vadászva. Itt most nem lesz vadászat, de önfeledt rohanás igen, ugyanis teljesítménytúrára invitálnak Vonyarcra. Az 1989 óta minden évben megrendezett, a kis sárga citromlepkék rajzásáról elnevezett túrán 15, 25 és 40 kilométeren próbálhatják ki magukat a kemény emberek. A túrázók a Büdöskút ellenőrzőponton ellátást kapnak, a távok teljesítése után pedig emléklapot és kitűzőt is. Start a vonyarci vasútállomásról, nevezni a linken lehet. (Aki még teljesítménytúrázna, annak ajánljuk a március 14-i kehidakustányi Medvehagyma Túrát is, ahol négy távon lehet gyalogolni.)

VI. Knauf Tihanyi Félmaraton (Tihany, 03. 21.)

Annyira népszerű a tihanyi futóverseny, hogy a nevezés gyakorlatilag megtelt, egyedül a 400 méteres babyrun és a 3 kilométeres futásokra lehet még jelentkezni, de érdemes kimenni szurkolni is. A szervezők azt írják, valóságos odüsszeia megszervezni egy ilyen eseményt, de megéri. Változtatásokat is eszközöltek: két hónappal előrébb hozták a versenyt és tovább csökkentették a nevezők létszámát 1500-ig. Ennek oka, hogy Tihany elkerülné már a falut megbénító tömegrendezvényeket. A versenyzők a Dorko Tihany Beachről indulnak, ahol a szurkolók amúgy tombolán is részt vehetnek. (Aki még futni akar, az március 5-8. között Siófok környékére is mehet a Spuri Balaton és FélBalatonra.)

Balatoni KÖR Gasztro Piknik (Köveskál, 03. 21.)

Nem állhat le a Balatoni KÖR, a tó körüli minőségi vendéglátást nyújtó élgárda turnéja sem, ezúttal a Balaton-felvidék gasztrofővárosába (pontosabban főfalujába) látogat el a sok finom falat. Sok részlettel cikkünk írásakor még nem tudtak szolgálni, de valószínű, hogy ahogy eddig is, úgy most is északi és déli parti éttermek, gasztróban erős hotelek, borászatok, pálinkafőzdék és cukrászdák mutatják meg a látogatóknak, miért érdemes elmenni hozzájuk majd nyáron. És ősszel és télen és tavasszal.

Frenák Pál Társulat - Birdie (Veszprém, 03. 21.)

Ritkaságszámba menő kortárstánc előadás készül Veszprémben, a Pannon Várszínházban Frenák Pálék jóvoltából. Miről szól tehát a Birdie? Az esemény leírása szerint bezártságról és izolációról, szabadságról és végtelenségről. Egy regény, egy filmdráma és egy dokumentumfilm ihletése alapján járja körbe Frenák, hogyan emelünk falakat magunk köré, hogyan tudjuk ezeket átlépni, hogyan kreálunk valóságokat. Tanulságos történet lesz, táncban elmesélve.

30Y . huszadik / Vendég: Cedar Knoll (Veszprém, 03. 27.)

Könnyűzenei koncertet is tudunk kínálni a hónapra. Európa leendő kulturális fővárosában, az Expresszóban lép fel a pécsi gyökerű 30Y (előzenekarként a magát pécsi soft grunge zenekarként leíró Cedar Knoll zenél). Épp 20. szülinapjukat ünneplik az országos turnéjukon, úgyhogy elérték azt a kort, amikor a régi rajongóknak is tudnak mutatni valamit a régi számokkal, és a fiatalabb fanok is megkapják az újabb albumok terméseit.

Kultkikötő: Ember a falvédőről – L’art pour l’art Társulat (Balatonszárszó, 03. 27.)

A döbbenetes szóviccek hazai mágusai a többször átalakult L'art pour l'art társulat tagjai. Ezt exportálják hamarosan a Balaton partjára a Kultkikötő jóvoltából, pontosan a szárszói József Attila Művelődési Házba. Az Ember a falvédőről című előadás a szokásos fárasztó humorral mutatja be, hogyan jöttek le őseink az említett textildarabról. Ahogy Szászi Móni, Dolák-Saly Róbert, Laár András és Pethő Zsolt fogalmaznak: "Ha élne, maga Darwin is elismerően csettintene felfedezésünk hallatán..." (Lejjebb görgetve egy korábbi agyzsibbasztó szkeccset tekinthetsz meg, mintegy felkészülésként.)

SlowFüred – Március (Balatonfüred, Csopak, 03. 28-29.)

Nagy sikert aratott a lassú, elmélyülős eszegetés seregszemléje februárban Füreden, ezért a résztvevő vendéglátóhelyek merészet gondolva a duplázás mellett döntöttek. A hónap utolsó hétvégéjén több Füred környéki étterem, pincészet, bisztró, delikátbolt és kávéház is csatlakozik ehhez. Ismét lesz villásreggeli a füredi villanegyedben, átugrik főzni a szomszéd séfje, lesz kóstolás a delikátban, illetve közös koccintás a pezsgőponton. Lassan, komótosan, nyugodtan.

Címkék