A tiszti főorvos is megmondta: mozogni szabad odakint, de ha lehet egyedül, távolságtartással. Ehhez adunk nektek tippeket!

Nehéz időket él át a koronavírus miatt az ország, egyénenként próbál ki-ki olyan életritmust kialakítani, hogy kibírja a végtelennek tűnő bezártságot. A balatoniaknak sok esetben jobb dolguk van, mint a nagyvárosokban élőknek, hiszen a természet öleli körül őket: itt van Közép-Európa egyik legnagyobb tava és még sok kis vízfelület, méretes erdőségek, védett mocsarak, hegyek-völgyek, tanösvények, rétek, sziklafalak, szurdokok.

A teljes kijárási tilalmat nem vezették be egyelőre (a jogszabályi megfogalmazást ld. keretes írásunkban), sőt Müller Cecília országos tiszti főorvos is kifejezetten ajánlotta korábban a kültéri, egyéni, nem csoportos testmozgást. Ezért összeszedtünk pár olyan sportot, amit más emberektől elszeparálódva, vagy akár másokkal, de távolságtartással végezni lehet a Balatonnál e vészterhes időkben.

A kirándulás jogszabályi korlátai

A március 27-én kelt kormányrendelet értelmében csak "alapos indokkal" lehet elhagyni a tartózkodási vagy lakhelyet. Az egyik ilyen indok lehet "az egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés". A rendelet későbbi kifejtése részletezi ezt: "Egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani."

Túrázás

A Balaton környékén nyilvánvalóan egy nagyobb séta vagy egy túra a legjobban kivitelezhető tevékenység. A túra- és tanösvényeket még nem zárták le, így érdemes a nyakunkba venni a Balaton-felvidéket, a Keszthelyi-hegységet, a Zalai-dombságot, a Kis-Balaton vidékét vagy épp a Kőröshegy környéki dombvidéket. Amire figyeljünk oda, hogy vagy egyedül, vagy nagyon szűk körben menjünk el, kerüljük a többi embert, és az sem árt, ha maszk és kesztyű is van nálunk, ha véletlen mégis érintkezni kell másokkal, meg kell fogni egy korlátot. Cikket is írunk hamarosan a legjobb magányos túrahelyekről, addig is a Természetjáró appal is tudsz magadnak túrákat tervezni.

Futás

Akad olyan ember, aki szereti a sétatempónál fürgébben szedni a lábait, szóval előszeretettel fut. Akár egy - ilyenkor nagyrészt - kihalt üdülőtelepi utcát, akár egy erdei ösvényt választunk, a futás sokat segít abban, hogy ne bolonduljunk be a bezártságtól és erősen tartsuk a szervezetünket. Akár a nagyobb - talán már megtartható - őszi futóversenyekre is elkezdhetjük most a felkészülést apránként.

Kerékpározás

Ha még a fentieknél is gyorsabban haladnánk, üljünk nyeregbe és fedezzük fel két keréken a Balaton térségét. Ilyenkor pláne érdemes a Balatoni Bringakör ismert és népszerű szakaszairól letérni olyan útvonalakra, amiket kevéssé ismerünk. Vágj bele például a Keszthelyi-hegység északról való megkerülésébe, vagy tekerj le a Sió töltésén a tolnai megyehatárig! A Merretekerjek.hu térképével jó bringatúrákat tudsz tervezni.

Evezés

Cikkünk írásakor akár a sífutást is ajánlhattuk volna, de hamarosan enyhül a hirtelen jött tél szorítása, és várhatóan a Balaton is visszamelegszik. Legalábbis annyira, hogy egy evezőt vízbe mártó kéz ne fagyjon le. Így aztán elővehetjük a sufniból a csónakot, kajakot, kenut, SUP-deszkát és kimerészkedhetünk a nyílt vízre. Ott garantáltan nincs fertőzésveszély, de egyelőre nincs viharjelzés sem, szóval csak felelősen, tájékozottan evezzünk ki!

Vitorlázás

Ha olyan hajóosztályban mozgunk, amit egy ember is el tud irányítgatni, nyugodtan fussunk ki a kikötőből. Nyilván maga a kikötő a szűk keresztmetszet, ahol emberekkel érintkezhetünk, de a nyílt vízen az evezéshez hasonlóan már magunk lehetünk. Sőt egy windsurf-deszkával vagy kite-tal egy strandról is elrajtolhatunk, ahol ilyenkor alig van valaki.

Jóga

Ha megjön végre a jó idő, és tizenvalahány fokok lesznek, a nap melegebb óráiban a kertbe vagy egy parkba is kimehetünk egy jógaszőnyeggel és magunkba szívhatjuk a tavaszt egy nehéz póz elsajátítása közben. Érdemes körülnézni a neten, sok jógaoktató költözött fel a webre, és onnan tartja kurzusait.

Torna

Itt-ott erdei tornapályákat is találunk a Balatonnál, de ez se feltétlen szükséges, hogy mozogjunk egyet, online találunk korunknak és erőnlétünknek megfelelő tornagyakorlatokat, videókat, amiket egy réten is elvégezhetünk. Amire nem árt vigyázni, az a szabadtéri kondiparkok. Ezeket is igénybe lehet persze venni, de azt tanácsoljuk, legyen rajtatok közben jól záró (akár gumi-) kesztyű, és ha extra rendesek akartok lenni, magatok előtt és után is lefertőtleníthetitek az eszközök megmarkolandó részeit.

Tenisz

Egy páros sportágat is találtunk: a teniszben az a jó, hogy a játékosok kellően távol vannak egymástól, miközben élvezetes meccset vívhatnak. A kesztyű itt is ajánlott, ha nem akarjuk mindketten összefogdosni a labdákat. Ami még növeli a biztonságot, ha saját ütővel rendelkezünk. Amiről esetleg óvatosságból le kell ez esetben mondanunk, az a tenisz klubházak öltözőinek és közösségi helyiségeinek használata.

Címkék