A kővágóörsi zsinagóga 200 évvel ezelőtt a környék legjelentősebb zsidó hitközségének adott otthont. Az életveszélyes, romos állapotban levő műemlék nemrég egy alapítvány tulajdonába került. Az új tulajdonosok célja az épület szakrális és közösségi funkcióinak helyreállítása mellett az, hogy a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat egyik helyszínévé váljon.

A kővágóörsi Cseh Tamás utcában álló, omladozó zsinagóga történetéről korábban már írtunk. Akkor úgy tűnt, a helyi összefogás sem tudja megmenteni az 1820-as években épült, pusztuló műemléket.

2020 februárjában zárult le az a hosszas jogi procedúra, ami után az épület a Káli medence zsinagógája Alapítvány – Vikor András, Jusztin Ádám, Kelemen Csaba, és Csuhay Attila budapesti üzletemberek – tulajdonába került. Úgy tűnik, ezzel nemcsak megmenekül a teljes pusztulástól, hanem néhány év múlva eredeti állapotában pompázhat.

„Mindannyian nagyon szeretjük és kötődünk a Balaton-felvidékhez, évtizedek óta itt van nyaralónk, és a zsidó közösséghez is kötődünk a Maccabi VAC zsidó sport és társadalmi szervezet tagjaiként. Vérzett a szívünk a zsinagóga állapota miatt” 

„Mindannyian nagyon szeretjük és kötődünk a Balaton-felvidékhez, évtizedek óta itt van nyaralónk, és a zsidó közösséghez is kötődünk a Maccabi VAC zsidó sport és társadalmi szervezet tagjaiként. Vérzett a szívünk a zsinagóga állapota miatt” 

– kezdte az ingatlanvásárlás történetét a telefonos interjúban Jusztin Ádám. „Sikerült megtalálnunk Andrással az akkori tulajdonost, és egy hosszú tárgyalássorozat után sikerült megvásárolni a zsinagógát.”

Nagyon sokan akarták már ezt az épületet megmenteni és újjávarázsolni, folytatta Vikor András. Az előttük járóknak ez nem sikerült, mert nem tudtak megegyezni a gyakran cserélődő tulajdonosokkal. Volt, aki medencés nyaralóvá akarta változtatni az épületet, de ez a műemléki védettség miatt természetesen nem volt lehetséges. Vikor hozzátette:

Nincs profitorientált tervünk, a célunk a zsinagóga megmentése és az, hogy hosszú távon önfenntartóvá váljon.

Nincs profitorientált tervünk, a célunk a zsinagóga megmentése és az, hogy hosszú távon önfenntartóvá váljon.

A cél: vallási és kulturális közösségi tér

A következő lépés az lesz, hogy stabilizálják az épület állapotát, majd kezdődhet a felújítás. A cél az, hogy a műemlék a lehető legközelebb kerüljön az eredeti állapotához. Ezt követően egy olyan szakrális teret akarnak kialakítani, ami zsidó vallási és közösségi eseményeknek is helyet adhat, ezenkívül világi, kulturális funkcióval is rendelkezik, a környék kulturális, zenei és képzőművészeti programokat kínáló helyszíneként.

Ehhez a folyamathoz kapcsolódna egy kutatás és egy tárlat is, ami az egykori helyi zsidó közösség múltját és kulturális kapcsolatait mutatja be az érdeklődőknek, egész évben – vázolta a terveket Jusztin Ádám.

Korábban egy rabbiház állt a zsinagóga mellett, de ezt az 1960-as években lerombolták. A tervek között szerepel az is, hogy felépüljön egy zarándokoknak, illetve a programokra érkezőknek szállást biztosító épület is a zsinagóga mellett. A tulajdonosok szeretnének egy olyan alkotóműhelyt kialakítani, ahonnan remélhetőleg számos, "a térséget gazdagító művészeti érték" kerül ki

A megvalósulás időtartama most nem megjósolható. A vírushelyzet miatt jelentős az időveszteség, de a tulajdonosok szeretnék, hogy a legalább részben felújított épület helyszínként be tudjon kapcsolódni a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozatba. Elkezdték felvenni a kapcsolatot a helyiekkel, a környező településekkel és a polgármesterrel, de a folyamat a kijárási korlátozás miatt megszakadt.

Arra is kíváncsiak voltunk, mennyibe kerül majd a zsinagóga teljes felújítása. „Akár elérheti az egymillió eurót is, de nehéz előre megbecsülni a költségeket” – adta meg a választ Jusztin Ádám. "Szerencsére mind a négyen hozzá tudjuk tenni a saját tudásunkat a folyamathoz, így András mellett Csuhay Attila és Kelemen Csaba is folyamatosan dolgoznak a terveken. Lesz egy szerkezeti felújítás, a festmények restaurálásához pedig speciális szakemberekre lesz szükség." Hozzátette:

"Ami most nagyon fontos, az az, hogy megszűnjön az életveszély. Ha az épület már látogatható, lehet programokat szervezni.” 

"Ami most nagyon fontos, az az, hogy megszűnjön az életveszély. Ha az épület már látogatható, lehet programokat szervezni.” 

„Szerencsés csillagzat alatt vettük meg ezt az épületet, mindenki nagyon segítőkész a környéken. Eljutottunk egy helyi idős hölgyhöz is, akinek az édesanyja az egyik Auschwitzból visszatért túlélők egyike. A hölgy birtokában van a zsinagóga faliórája, és megígérte, hogy adományként visszakapjuk tőle” – zárta a beszélgetést Vikor András az óra történetével. „Sokkal több nekünk ez, mint egy projekt,hiszen erősen kötődünk az épülethez, ami a jövőben újra a környék ékköve lehet” – tette hozzá.

Fontos! A magánterületen álló zsinagóga állapota jelenleg nagyon leromlott, omlás- és életveszélyes, a belépés tilos, ezért senkit nem biztatunk arra, hogy besétáljon.

Címkék