Újra kiélezett a helyzet a húsvét miatt az üdülősök és helyiek közt, fákat vágtak ki Balatonberényben, ismert borászat nyitott demizsonos borkimérést Badacsonyban. Heti hírösszefoglaló.

A Maradj otthon! kampány szempontjából nagyon nehéz volt ez a hét, ugyanis csodálatos, napsütéses, bár extrém száraz időnk volt. Ez az Időkép előrejelzése szerint húsvéthétfőn tetőzik, amikor a reggeli 9 fok után nappal 22 fok is lehetett. Durva hidegfront érkezik ekkor, kedden záporok mellett reggel 4, nappal csupán 11 fok várható. Szerdán még fagyhat is reggel (- 2 fok), nappal 14 fok lesz. Ezután pár nap alatt helyreáll a tavaszi idő: csütörtökön már 3-21, pénteken 5-22, majd enyhe lehűléssel szombaton-vasárnap 6-17 fok várható.

Hírösszefoglalónkból megtudhatod a balatoni vírushelyzet, a tűzgyújtási tilalom, a közlekedés, az építkezések vagy épp a jótékonykodások részleteit. Bónusz pontycsempészeti hír is jár.

Vírus & veszélyhelyzet

A kormányzati tájékoztató honlap szerint a Balatonnal határos megyékben április 13-án ennyi fő koronavírus-fertőzött: Veszprém - 31, Zala - 28, Somogy - 20. (Koronavírus.gov.hu)

A keszthelyi jegyző rendelete értelmében mostantól nem lehet esküvőket tartani - várhatóan a járvány végéig - Keszthely területén. Áprilisban 9, májusban 15 esküvő lehet érintett. (444/Keszthely TV)

Elemzés próbál rávilágítani, mely elöregedett térségekre lehet veszélyes, ha a nagyobb városokból a hétvégi nyaralókba költöznek le az emberek a bezártság elől. Országos szinten a Balaton a legveszélyeztetettebb: magas a krónikus betegek és idősek aránya a lakosságon belül, valamint sok az üdülőingatlan ahova a városiak lejönnek. Az elemzés szerzői nem javasolják az üdülőbe való leköltözést, de ha ezt mégis megteszi valaki, akkor ne ingázzon a lakóhelye és az üdülő között, vonuljon 2 hét karanténba, valamint jelentse be új címét tartózkodási helyként. (Portfolio/HÉTFA Kutatóintézet)

Kemény hangú közleményben követeli Koncz Imre balatonakali polgármester is, hogy aki a nyaralóját választotta a kijárási korlátozás közepette tartózkodási helyül, az ne ingázzon vissza eredeti lakhelyére. Az időseket is kéri, ne mozduljanak ki itthonról, rendeljenek vagy hozassanak inkább élelmiszert. Hasonló felhívást intézett Lombár Gábor fenyvesi polgármester is a nyaralótulajokhoz és látogatókhoz. (Balatonakali.hu; Balatonfenyves/Facebook)

Több településvezető egyenesen lezárta húsvétra a falu/város parkolóit, turisztikai attrakcióit, strandjain, van ahol bírsággal fenyegetik a sétálókat. A linken megtalálod, hol milyen korlátozások lesznek érvényben, de függetlenül ettől azt tanácsoljuk: Maradj otthon! (We Love Balaton)

Gyász

Április 3-án, 91 éves korában elhunyt Wöller István, a dunántúli vízimalmok nagy ismerője, aki többek közt Kapolcson, Csopakon vagy épp Nyírádon kutatta a malmokat, részt vett a kapolcsi és zalaszántói malmok felújításában is. (Márta István/Facebook)

Feltámadó természet

Április 10-től az egész országra tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Nébih. Így a Balatont határoló megyékben is tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Bővebb infók a linken. (Zaol)

Április 4-én határozatlan időre hatóságilag lezárták a szentbékkállai Kőtengert. Ennek oka, hogy a hétvégén a kirándulók tömegesen látogattak ide, figyelmen kívül hagyva a járványügyi szabályokat. (I love Szentbékkálla/Facebook)

Elégedetten konstatálták a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. szakemberei, hogy a süllők ráívtak a számukra a tóba helyezett mesterséges fészkekre. Az ezeken talált ikrák némelyikéből már ki is keltek a halak. (LikeBalaton)

Akár 15 darab, laikus számára egészségesnek tűnő fát vágott ki a közútkezelő Balatonberény külterületén, a Balaton utcában. A környéken az utóbbi időszakban rengeteg fát kivágtak, és a Balatoni Bringakörút felújítása miatt is terveznek ilyesmit. (Védjük meg a balatoni fákat!/Facebook)

Török Brigi fotós csodálatos víz alatti felvételeket készített egy balatoni kikötőben. A felvételek csodáját az adja, hogy áttettszően tiszta volt a víz és halrajok úszkáltak fel-alá rajta. (Balaton Televízió)  

Közlekedés

A MÁV szerint május 4-8 között nem fog járni a fenyvesi kisvasút, Somogyszentpállal addig is vonatpótló busz köti majd össze Balatonfenyvest. (Fonyód.hu)

Szintén a MÁV közölte, hogy a koronavírus miatt visszaesett utasszám okán több vonatot ritkít március 30-tól. Ez több vonattal érinti a déli parti, azaz 30-as fővonalat is. Részletek a linken. (MÁV közleménye/Balatonboglár.hu)

Korábbi hír, de még nem közöltük: a Volánbusz is ritkította helyközi járatait. Több vonalon pedig a téli menetrend marad érvényben a csökkent utasforgalom miatt. Ilyenek többek közt a Veszprém-Balatonfüred, a Veszprém-Veszprémfajsz, a Balatonfüred-Balatonfűzfő, a Balatonfüred-Nagyvázsony és a Tapolca-Kővágóörs vonalak is. Részletek a linken. (Volánbusz.hu)

A járvány ellenére hatalmas kikötőfejlesztésekre ad pénzt a Magyar Turisztikai Ügynökség. A nemrég felújított földvári Nyugati strandon elektromos hajóknak épül kikötő 897 millió forintért. Füreden négy kikötőfejlesztés kapott zöld utat: a jachtkikötő mellett az Uni Hotel kikötője, egy új e-kikötő és a Balatontouristé (ez más állami forrásból kap), de a Club Aliga és a Tihanyi Yacht Club marinája is megújulhat. Siófokon az önkormányzat ellenállása és a megsemmisített vízjogi engedély miatt várhatóan nem épül kikötő. A kiírás összértéke egyébként 5 milliárd forint. (24.hu; Balatontipp)

A Balatoni Bringakörút nagy, központi felújításán kívül a Magyar Közút is nagy renoválásokat végez idén a nyomvonalon. Március 19. és június 30. között felújítanak több Veszprém megyei, lakott területen kívüli, rossz állapotú szakaszt, nyugat-keleti irányban, ezek a következők: Balatonederics-Veszprém/Zala megyehatár, Ábrahámhegy-Badacsonyörs, Balatonszepezd-Szepezdfürdő, Zánka Erzsébet-tábor környéke, Balatonfűzfő-Balatonalmádi. (Magyar Kerékpárosklub Balaton/Facebook)

Épül-szépül

Megújul hamarosan a nagyvázsonyi Kinizsi-vár. A Nemzeti Várprogram keretében 1 milliárd forintból újul meg az erődítmény, a kivitelezővel április végén kötnek szerződést. Fel lehet majd menni a lakótorony tetejére, a Palotaszárny első emeletét visszaépítik, egy Hangharang nevű helyen lantzenére lehet majd pihenni és multimédiás eszközöket is telepítenek. (Veol)

Ötcsillagos luxushotelt építtet a BalaLand nevű szántódi lakópark mögötti cég 8,5 milliárd forintért. A projektek az állam 2,9 milliárddal támogatja. A nagylelkűen támogatott projekt korábban azzal is bekerült a hírekbe, hogy hirtelen, rejtélyes módon eltűnt a védett nádas a partszakaszáról. (Napi.hu)

Új látogatóközpont épül a balatonfüredi Lóczy-barlangnál beltéri és szabadtéri kiállítással, tanösvénnyel, ajándékbolttal és büfével. Szintén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park beruházása lesz a Hegyestű akadálymentesítése, ott játszótér, padok és asztalok létesítése; a Salföldi-major bővítése; a Tapolcai-tavasbarlang kisebb fejlesztése. A 401 millió forintos forrás az Európai Uniótól jön. (Komló Média/MTI; Veol)

Badacsony Bay Area Development néven gondolta újra a badacsonyi kikötő környékét Delovan Delawer építész. A tervek egy olyan közösségi központú fejlesztést mutatnak be, ami nem a tömegturizmusról és a környék túlterheléséről szólna. A tervek szerint a régi piac helyére új épületek épülnének, új korzó létesülne, természetközpontú lenne a projekt fákkal, padok helyett kövekkel és vörösalgával színezett Balaton-vízzel. (Építészfórum)

Megújulhat a romos kővágóörsi zsinagóga (amiről lapunk is írt tavaly), miután a Káli medence Zsinagógája Alapítvány megvásárolta az eddigi tulajdonostól. 146 millió forintra taksálják a felújítás költségét, amivel 2023-ra, a veszprémi európai kultfővárosi projektre végeznének. (We Love Balaton)

Bor & gasztro

A Best of Budapest & Hungary díjat kapta meg a vászolyi Zománc Bisztrócska, ami a vidéki éttermek kategóriában lett elismerve mint egyik legjobb hely. (Zománc Bisztrócska - Vászoly/Facebook)

Vizsgálja a belépést a balatoni piacra a NetPincér ételrendelő platform anyacége, de egyelőre a szezonon kívüli időszak tartja vissza őket ettől - mondta egy interjúban Patai Zoltán cégvezető. (Napi.hu)

Úgy döntöttek Balatonalmádiban, hogy a közelgő húsvét miatt április 4-én ismét kinyitják a piacot, ami szigorú szabályokkal tartott csak aznap nyitva. A városban online piac is nyílt az Almádipiac.hu oldalon, ahova termelők regisztrálhatnak. Április 4-től keddenként és szombatonként a Hévízi Termelői Piac is látogatható lesz, szintén szigorú korlátokkal. (HírBalaton 1; HírBalaton 2; Hevízi Termelői Piac/Facebook)

Kreatív újítást talált ki a nyakán maradt rengeteg borszőlő miatt Istvándy Gergő borász. Badizson néven termelői borkimérést nyitottak Badacsonytomajban, ahol nem palackozva, hanem inoxtartályokból árulják a folyóbort. Azt kérik, mindenki saját palackot vagy demizsont hozzon, abba viheti el a rizlinget vagy rozét. (Északipart)
VIDEO IS VAN A CIKKBEN

Mozgás & víz

Mivel a vitorlásversenek is leálltak a koronavírus miatt, gyakorlatilag eltűnt a várólista a fűzfői 1D - One Design Sails vitorlagyártónál. Így most a hivatásos verenyzők mellett bárkinek le tudnak gyártani vitorlát, 15 szabad helyük maradt. (Csepregi Panka/Facebook)

Kultúra & szórakozás

Mivel azidei húsvétot beárnyékolja a koronavírus, a Tihanyi Bencés Apátság a webre költözteti szertartásait. A miséket és kapcsolódó eseményeket a Tihanyi Bencés Apátság nevű YouTube-csatornán lehetett és lehet követni. (Tihanyi Bencés Apátság/Facebook)

A járványügyi, önkormányzatokat sújtó megszorító intézkedések miatt Kepli Lajos almádi polgármester úgy döntött, az idei kulturális és szórakoztató rendezvényeket törlik. Így a trianoni emléknapot, az augusztusi borfesztivált, de valószínűleg a Kerényi-program rendezvényeit is törölni kell. (Almádia - fórum Balatonalmádiért/Facebook)

Nagy gondban van a veszprémi Pannon Várszínház, az elmaradó előadások miatt elmaradnak a jegybevételek is. Ezért cégek, szervezetek, magánszemélyek anyagi támogatását kéri Vándorfi László igazgató a Facebookon. A helyzetet nehezebbé teszi nekik, hogy pont a jubileumi huszadik évadjukra készülnének. (Veol)

„Azért szeretem a Balatont, mert…” néven rajzpályázatot hirdet gyerekeknek a Kultkikötő. Óvodás és általános iskolás gyerekek jelentkezését várják, három korcsoport szerint értékelik majd a pályaműveket, amiket május 11-ig kell online beküldeni a palyazat@kultkikoto.hu címre, KULTKIKÖTŐ rajzpályázat 2020 tárggyal. Meg kell adni a mű címét, az alkotó nevét és korát, az óvodája/iskolája nevét és a szülő nevét, elérhetőségét. A győztes rajzokat kiállítják, de könyvutalványt és Kultkikötő-bérletet is nyerhetnek. (Kultkikötő közleménye)

Turizmus & szállás

Nagy gazdaságmentő csomagot jelentett be a kormány április 7-én, ami ismét érinti a turizmust. 2020 végéig felfüggesztik az idegenforgalmi adót, felújítási támogatást adnak a vendéglátóipari cégeknek, 600 milliárd forinttal támogatják a turizmust, csökken a Szép-kártya szociális hozzájárulási adója. Bővebb infók a linken. (Index)

Jótékonyság

Klacz István mozgássérült keszthelyi lakos elhagyta a kocsija kerekét, és sajnos a mai napig nem lelte meg, ezért a Facebookon kért segítséget. Pont lapzártánk környékén futott be a hír, hogy a kerék meglett! (Zaol)

A füredi turisztika kabalája, Füred Kapitány a panellakásban karanténozó családokra is gondolt akciójával. Ennek lényege, hogy ajándékokat postáznak lakótelepen élő családoknak Füredre, Siófokra, Ajkára és Veszprémbe, majd a szülők vállalják, hogy otthoni kincskeresés keretében adják csak oda ezeket gyerekeiknek. Május 31-re már élesben rendes kincskeresést is szerveznek. (Füred Kapitány közleménye)

Mint korábban írtunk róla, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata mentőautót venne, hogy a koronavírus elleni küzdelembe a szárazföldön is beszálljon. A Balatoni KÖR ezért jótékony borárverést hirdetett, április 8-ig lehetett borcsomagokra licitálni a weben. A liciten 155 ezer forint gyűlt össze, sőt újabb aukciót jelentettek be. (Balatoni KÖR/Facebook)

+ Heti örkényi sztori

Dúl az illegális pontycsempészet: a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. már intézkedéseket vezetett be, mert hatalmas pontyokat csempésznek ki a Balatonból emberek, hogy azokat az ország túlfelén lévő halastavakba engedjék. Találtak olyan pontyot, ami utána egy gyékényesi és egy szabolcsi tóban is feltűnt, értéke 500 ezer és 1 millió forint között lehet, az ilyenekre való horgászat nagyon keresett tevékenység. Közben a Balatonból 70 centinél nagyobb halat nem lehet kivenni, ha kifogják, vissza kell engedni, ezért a zrt. még webes pontyarcképcsarnokot is létrehozott az azonosításukra. (TV Keszthely)

Címkék