Megnéztük, milyen projektbe kezdtek a tavalyi strandételverseny Év Felfedezettje díjának birtokosai, és mesés panorámát, bisztró színvonalú konyhát és egy gyönyörű birtokot találtunk a Somlón. Horn Tamara és Pacsai Martin nem saját hellyel, hanem az 5 Ház Birtok üzemeltetőiként tértek vissza a fővárosból, hogy újabb tapasztalatokat szerezzenek.

Az 5 Ház Borbirtok egységes homlokzatú, de különálló présházait már a hegy aljáról ki lehet szúrni. Ahogy egye feljebb haladunk a sima aszfaltúton – amire jogosan irigykedhetnének a tanúhegy balatoni testvérei – észrevesszük, hogy a hasonló külső öt külön egyéniséget takar, minden ház egy külön világ, ami felfedezésre vár. Fent virágillat, csend és elképesztő panoráma fogad minket, egy olyan helyre érkeztünk, ahol tényleg el lehet bújni a világ elől.

Bár a Somlószőlős területéhez tartozó szálláshely önmagában is megérne egy cikket, mi új és fiatal vezetői, Horn Tamara és Pacsai Martin miatt voltunk különösen kíváncsiak a birtokra. Tavaly ugyanis a keszthelyi Pinyó, több mint büfével elnyerték az Év Felfedezettje díjat a strandételversenyen – a nagypapától örökölt csárdát újhullámos, bisztró színvonalú, magyaros ételeket kínáló hellyé varázsolták.

Tisztában voltak vele, hogy komoly kockázatot vállalnak, hiszen a büfének otthont adó keszthelyi Pavilonsor nem az újító ételekről híres, hanem a hagyományos fogásokat kínáló éttermekről és büfékről, ahol nem sokat változott a kínálat az elmúlt évtizedekben. Martinék mégis bevállalták a bisztrós ételnek is beillő lecsót és a magasabb árfekvésű lángost, amihez a szigetszentmiklósi Szabó Malomból hozták a lisztet.

Októberben a Pinyó bezárt, a pár visszaköltözött Budapestre, ahol korábban is tanultak és dolgoztak, de mi éreztük, hogy ezzel a történetnek nincs vége, és egy olyan projekttel térnek vissza a környékre, amiért érdemes bevállalni egy utazást. Nem tévedtünk. 

Balaton helyett Somló

A birtok egyelőre csak szállóvendégeket befogadó látványkonyhás éttermében találkozunk. Egyszerű, rusztikus a berendezés, egy csipet mediterrán könnyedséggel és olyan figyelemfelkeltő elemekkel, mint a pincében talált, felújított, nyitott zsalus ablakot idéző tálalószekrény. Itt kezdik a vendégek a napot a reggelivel, és itt vacsoráznak, ha befizetnek a fix menüre.

Tamara a birtok macskájával, Szilveszterrel az ölében kezdi el mesélni a történetüket. Tavaly októberben visszatértek Martinnal Budapestre, Tamara marketingesként, Martin pedig természetesen a vendéglátásban helyezkedett el. A Pinyó előtt a St. Andrea Wine & Skybarban dolgozott szakácsként, most egy belvárosi, brunch-ot kínáló helyen főzött.

„Január végén jött a megkeresés a Somlóról. Ekkor már nagyon sokat őrlődtünk, hogy hogyan tudnánk ismét a vendéglátásban dolgozni vidéken. Azt tudtuk, hogy nem szeretnénk Budapesten élni, szóba jött a Balaton és egy saját hely is, de valahogy nem volt meg a szükséges lendület. Az viszont már eldőlt, hogy a 2020-as szezont már nem a Pinyóban fogjuk tölteni” – folytatja Tamara.

„Január végén jött a megkeresés a Somlóról. Ekkor már nagyon sokat őrlődtünk, hogy hogyan tudnánk ismét a vendéglátásban dolgozni vidéken. Azt tudtuk, hogy nem szeretnénk Budapesten élni, szóba jött a Balaton és egy saját hely is, de valahogy nem volt meg a szükséges lendület. Az viszont már eldőlt, hogy a 2020-as szezont már nem a Pinyóban fogjuk tölteni” – folytatja Tamara.

A fiatal lány figyelmét egyik volt főnöke hívta fel a somlói birtok üzemeltetésével járó pozícióra, amire csak ajánlással lehetett pályázni. Jelentkeztek Martinnal és ők lettek a befutók a több körös kiválasztási folyamat során. Március 1-én vették át a télen zárva tartó szálláshelyet és a konyhát. Rögtön a mélyvízbe kerültek, egy másfél hetes, teltházas rendezvénnyel kezdődött az idei szezon, ahol a cateringről is gondosodniuk kellett. De kiállták a próbát, és azóta boldogan vezetik a helyet.

Légkondi helyett a pince adja a hideget

Az 5 Ház Borbirtok öt épülete hét apartmannak ad otthont, ezenkívül egy közösségi helyiség, egy étterem, egy borterasz és egy különálló wellnessrészleg tartozik a szálláshelyhez. Összesen 20 főnek van itt hely, és további négy vendéget tudnak pótágyon elhelyezni. Martinék megmutatják a házakat, és tényleg mindegyik más hangulatú.

A pároknak ideális, egyterű kis ház a galériának köszönhetően igazi romantikus búvóhely, a családi apartmanba a saját, eldugott terasza és a függőágy miatt szerettünk bele. Meglepő részletekből nincs hiány: hatalmas órát formázó asztallappal, szafari hangulatú fotelekkel, különleges felületekkel és textíliákkal találkozunk. A sejtésünk beigazolódik, egy profi lakberendező – a tulajdonos feleségének – munkáját látjuk.

Két apartman kutyabarát, itt még fekhely is jár a négylábú vendégeknek, egy másik viszont lehet, hogy nem az állatbarátok kedvence lesz a nyúlszőr szőnyeggel és a trófeákkal. Földszinti klíma csak a kis galériás házikóban van, a házak alatt ugyanis kiterjedt borospince bújik meg, és köti össze az épületeket a föld alatt. A pince hidege nyáron is hűvösen tartja az ingatlanokat, és ez ad majd otthont a birtok borainak.

A különálló épületben található wellnessrészleget kétórás idősávokra bérelhetik a vendégek, ilyenkor senki más nem használhatja a szaunát, a jacuzzit és a napozót. A hegybe süllyesztett, félig föld alatti Kupolaterem is a pincerendszer része, itt akár 120 fős rendezvényeket is lehet tartani, főleg esküvőkre és meetingekre bérlik a vendégek a fűthető termet.

Helyi alapanyagok és könnyedebb borok

Miután megnéztük a házakat, Martin ínyenc ebéddel vár minket – mintha nem is egy szálláshely konyháján, hanem egy hotelben lennénk. Az üdvözlőfalat mustár chips, négy hónapig érlelt tehénsajt, mustármag, tárkony, és visszaredukált mézzel kevert furmint. A tapolcai füstölt pisztrángot eperszósszal, spárgával és egy szőlőlevéllel tálalja, stílusosan füstölgő bazaltkövek felett.

A főétel helyi alapanyagokból készült carbonara spagetti, amihez a sózott marhasonka Sümegprágáról, Kalláéktól érkezik a birtokra (a konyakos marhakolbász és különböző érlelt sajtok mellett). A marhahúst Hardi Gellért, a tejet és a túrót az Élő Bolygó farm szállítja, a tojást, a mangalicát és a szárnyasokat egy helyi gazdától szerzik be. De ez is szezonális: mangalica tavasszal van, nyáron pedig csirke érkezik – Martin pedig abból alkot, ami elérhető a közelben.

Az étterem egyelőre nem fogad külsős vendégeket, a szállóvendégekre főznek, de tervben van a konyha bővítése. Étkezni a kertben is lehet: a vendégek igényelhetnek vezetett bográcsozást, illetve grillezést. „Együtt átbeszéljük, hogy mi és hogyan készül majd, tüzet rakok, és együtt elkészítjük a marhabordát, a hamburgert, vagy a marhapörköltet” – mondja Martin.

A birtokhoz egy borászat is tartozik, a hegy jellemző fajtái – olaszrizling, furmint és a juhfark – teremnek a közeli dűlőkön, két és fél hektáron. Szeptemberben új telepítéseket terveznek hárslevelűvel. A cél, hogy a Somlón megszokottnál könnyedebb, kevésbé markáns, értelmezhetőbb borok készüljenek, amiket nem kell három évnél tovább a pincében tartani.

Arról is beszélgetünk, hogy nem hiányzik-e a birtok ifjú vezetőinek a tavalyi keszthelyi szezon után a Balaton. Tamara így felelt a kérdésünkre:

Címkék