Siófok nyugati központjában van egy kedves kis bolt, ami két jóbarát ötletéből indult ki, családi összefogással újult meg és hazai söröket és árukat kínál a prémiumra áhítozóknak.

Óriási átalakuláson megy keresztül Siófok-Balatonszéplak centruma, a széplak-felsői állomástól induló Vécsey Károly utca. A parton új apartmanházak sora épült fel, az egykori Palace diszkó már az enyészeté, hamarosan ide is hotel épül, az utcában pedig egymás után jelennek meg az új éttermek, fagyizók, üzletek és bizony már egy delikát is.

A frappáns nevű BeerDel (beer, mint sör és del, mint delikát) pont az egykori Palace mellett található, egy élettel teli utcában.

Maga a bolt is tele van élettel, ezt pedig az életadó folyékony kenyérnek, a sörnek köszönheti. Nem véletlen foglal el a BeerDel nevében is központi helyet a sör: a delikát tán legfontosabb újítása, hogy palackba csapolva adnak el kézműves söröket (na jó, üvegesen és dobozban is). Emellett környékbeli termelők füstölt áruit, lekvárjait és tejtermékeit is árusítják, és persze minőségi szeszesitalokat, borokat is.

Ötlettől üzletig

Boros Józseffel és Turi Tamással, a két alapító-ötletgazdával a kis teraszon ülünk le beszélgetni (merthogy az is van, két asztalkához is le lehet ülni sört kóstolni). József és Tamás több mint 20 éve ismerik egymást, jó ideje pedig üzlettársak. Egyik közös beszélgetésükön fogalmazódott meg az ötlet, milyen jó lenne egy ilyen üzlet. "Hogy miért itt és miért a Balaton? Mert itt van nyaralónk Széplakon" – meséli József. Mivel 15 éve nyaralnak itt, jól tudták, mi hiányzik a városrészből, hogy mire lenne igény, kik a leendő vásárlók. József elmondta még:

"Sokan leköltöztek ide, és nekik igényük van a prémium termékekre, amik hangsúlyosan a környékről származnak, nem importáruk."

"Sokan leköltöztek ide, és nekik igényük van a prémium termékekre, amik hangsúlyosan a környékről származnak, nem importáruk."

Ezt eddig csak Budapesten vagy az északi parton tudták megvenni (pl. a káptalantóti Liliomkert Piacon). József szerint sokszor kerültek olyan helyzetbe, hogy ha itt Siófokon ünnepeltek családi eseményeket, nem tudtak sehol sem venni minőségi ajándékokat. Tamás még annyit elmond, ő itallal foglalkozik, ezért adott volt, hogy a bolt gerince is az italválaszték – és persze a csapolt sör – legyen. Ez utóbbi oka prózaian egyszerű: "az emberek szeretik a csapolt sört, ezért így adjuk a kézműves sört. Haza tudják vinni, grillpartira tudják vinni". Tamás a francia Riviérán, Nizzában látott ilyen típusú boltot.

Magát az üzletet József találta meg. Szerinte "ez Széplak főutcája, ez bír a legnagyobb átmenő forgalommal", és akik az Ezüstpartra tartanak strandolni, náluk tudnak venni ezt-azt. Két-három helyet néztek meg, aztán a Vécsey utcai nyert, részben mert közel van a parthoz. Az arculat a két család összefogásának és ötleteinek köszönhető, fel kellett újítani a helyiséget, amit családi összefogással, saját kezükkel hoztak rendbe a karanténhelyzet idején. József szerint

"az volt az alapkoncepció, hogy olyan környezetet hozzunk létre, ami letisztult, steril és natúr hatást kelt, hogy legyen kedved vásárolni, látván, hogy könnyű takarítani a helyiséget, az tiszta tud maradni."

"az volt az alapkoncepció, hogy olyan környezetet hozzunk létre, ami letisztult, steril és natúr hatást kelt, hogy legyen kedved vásárolni, látván, hogy könnyű takarítani a helyiséget, az tiszta tud maradni."

Ez van csapon, ez van a hűtőben

Amúgy a kistermelőket is leellenőrizték, mennyire tiszták, és csak azoknak a termékeit árulják, akikét maguk is szívesen fogyasztják. József elmondta, a kézműves söröknél adott volt az a kb. 15-17 gyártó, akik szóba jöhettek, aztán ez szűkült fokozatosan. A kiváló minőséget nézte Tamás, másodsorban azt, hogy ne legyenek ott nagyobb áruházakban, harmadsorban pedig hogy tudnak-e stabilan szállítani nekik. Így végül a Fehér Nyúl és az Ugar főzdék sörei kerültek a csapra, dobozos és üveges kiszerelésben pedig a Mad Scientist, a Reketye és a Kapucinus sörei kerültek a kinti hűtőkbe (alkoholmentes is van: a német Clausthaleré).

Ezen a nyáron a fenti két főzde sörei lesznek végig csapon, főzdénként 2-2 sör.

Borok tekintetében kisebb a választék, de a minőség nem gyenge: az északi parton vendégházakat működtető, a borászatba is elmerült Hajdu Attila Fürjes nevű borai, Egly Márk (ő szörpöt is hoz), Söptei Attila és az Effendy (újabban Effenpergel) Családi Pincészet nedűi kaphatók. Minőségi külföldi és belföldi röviditalokat is kapni, mint a Fenegyerek pálinkák, a Courvoisier konyak, a Nikka whiskey.

Lássuk akkor az élelmiszereket! A füstölt áru a tihanyi Ferenc Pince Csárda jóvoltából úszik át a tavon, a sajtok és tejtermékek a töreki Nübeltől jönnek, Szóládról pedig a szörpök, lekvárok és a pesto érkeznek. Tartják még a siófoki központú Ice'n'Go adalékanyagtól mentes jégkrémeit is. Ezeket az árukat szupermarketekben, más üzletekben alig találni meg, exkluzíve csak itt kaphatók (némelyik termelő éttermeknek szállít még, esetleg piacozik). Megtudtuk amúgy, hogy a kínálat felépítése előtt megkérdezték ismerőseiket, milyen helyi termékeket szeretnek, vagy épp mely éttermekbe járnak szívesen, és az adott étterem honnan szerzi be az alapanyagait.

Tamás összességében elmondta, termékeik ár-érték arányban elég kedvezők. A legdrágább sörük ára is olyan, hogy egy korsónyi belőle 1000 forint alatti áron kapható (egy New England IPA-ról beszélünk), de a legolcsóbb csapolt sörük féllitere 650 forintért kapható. Talán ezért is van, hogy nő az érdeklődés a bolt iránt, így a távlati terv az, hogy egy szomszédos üzlethelyiséget is kibérelnek és egybenyitják a mostanival. Addig is marad ez a kicsi, cuki bolt Széplak szívében, ahol ildomos megvennünk az ajándékot, ha szüleinknek névnapja, barátunknak szülinapja, gyermekünknek hétköznapi óhaja van.

Címkék