Izgalmas nyílt napot szervezett önkénteseknek a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum, de nem a megyeszékhelyre, hanem a dörgicsei Bece-hegyre. Hogy miért? Mert egy gyaníthatóan 1700-as években épült présházat igyekeztek feltárni a régészet, a néprajz és a restaurátori szakma különféle módszereivel, miközben az önkéntesek is fémkeresőt és spaklit ragadhattak. Az épület tele van titkos építészeti megoldásokkal, és mi az egyik titokra értünk oda: az épület falában lévő római sírkő kiemelésére (amit fonák módon átkötő elemnek használtak fel anno). Ezúttal azonban a We Love Balatonon eddig szokatlan megoldást választottunk: Facebookon, élő videókon mutattuk meg az eseményt és a kő feltárását a vészjósló vihar küszöbén, és persze egy szép képgalériát is idetettünk.

Lássuk is az első videót, amin Törő Balázzsal, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum néprajzkutatójával jártuk körbe a romot, aki elmondott minden részletet az épületről és a kiemelendő kőről (a viharos szél miatt néhol nehezen hallható a hang, elnézést érte):

A második videó pedig a kő kiemelését mutatja: főleg az látható, ahogy egy raklapra helyezik az épületben, kihozzák a fényre, majd megtisztítják a rárakódott földtől és agyagtól. És akkor felszínre került egy tehetős római, császárságkori polgár alakja:

Készítettünk sok szép fotót is erről a valóban történelmi eseményről, itt lapozhatod végig galériánkat:

Címkék