Ahány ember, annyi kert és megannyi ízlés. Sokfajta lámpa van, melyek megjelenésükben és működésükben eltérnek egymástól. Álmaink házának és kertjének kialakításában a világítástechnika döntő szerepet játszik. Pont ezért a lámpa kiválasztását és a teljes világítástervezést érdemes jó alaposan megfontolni.

Látványtervezés

A kert tervezgetése, akár szakember bevonásával vagy anélkül, de mindenképp egy érdekes és izgalmas feladat. Ahhoz, hogy a kert megjelenésében tökéletes látványt nyújtson, arra van szükség, hogy minden részlet szerepeljen a tervrajzon: minden növény, szobor, bútorok és egyéb dekorációs elemek egyaránt. Már a tervezés során vegyük figyelembe, mire van szükségünk, azt hol ideális elhelyezni, vagy hol mutatna a legjobban.

Megjelenés

A modern kerti világítások egy tipikus terület arra, ahol a praktikum és a stílus jegyében sem kell kompromisszumot kötni. Ezek a jellemzők itt karöltve járnak egymással. A legfontosabb természetesen az éjszakai közlekedés biztonságossá tétele, a garázsbejárók, a házhoz vezető ösvények, ajtók, kerítések, medencék, tavak környékén. Csak ezután következhet a dizájn tervezése.
 
A kerti lámpák többek, mint puszta világítás. Rendkívül széles termékkínálatból válogathatunk, és a mesésebbnél mesésebb lámpákkal újjávarázsolhatjuk a környezetünket.

A választás

Tartsuk észben, hogy bármennyire apró tételként gondolunk egy kerti lámpára, annak bírnia kell az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyokat. A forró nyarat és a fagyos telet egyaránt, ahogy az erős szelet vagy az árvízszerű esőt is.
 
Egy megfelelően kiválasztott, jó minőségű lámpa esetében ezek nem fognak problémát jelenteni. Fontos, hogy külterületre csak a szükséges vízálló minősítéssel rendelkező modellek közül válasszunk. Így biztosak lehetünk abban, hogy a lámpa hű társunk lesz az elkövetkezendő jó pár évben. A lámpák IP minősítése ad arra információt, hogy az milyen időjárást visel el. Nem elhanyagolandó szempont az energiatakarékosság és a környezetvédelem sem. A LED-es világítások mindkét szempontból ideális választásnak bizonyulnak. A korábbi világításokkal ellentétben ezek sokkal jobban óvják a környezetünket. A hagyományos megoldásokkal szemben pedig lényegesen kisebb az áramfogyasztásuk.
 
A tökéletes világítótest megtalálásához hasznos, ha megismerkedünk a LED-ek lumenben mért fényerősségével, valamint a különböző meleg és hideg színárnyalatokkal egyaránt.
 
A végleges döntés előtt bizonyosodj meg róla, hogy a választott fényerő és árnyalat a kívánt összhatást eleveníti meg a kertben. Napelemes lámpák választása esetén gondoskodj arról, hogy azok a lehető legnapfényesebb helyekre kerüljenek. Kellemes kerti világítástervezést kívánunk!