Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Balaton

Új balatoni vízparti tervek: Megkezdődött az egyeztetés az önkormányzatokkal

Megkezdődött az egyeztetés az Építési és Közlekedési Minisztérium és a tóparti önkormányzatok között az új balatoni vízparti tervekkel kapcsolatban.

Balaton

10 érdekes tény, amit kevesen tudnak a balatoni kompokról

A révészek régen füstjelekkel kommunikáltak, az első motoros kompot pedig a tó fenekéről kellett kiemelni.

Balaton

Zsákmányszerzés közben videózták le a színpompás jégmadarat

A Kis-Balatonnál is előforduló jégmadárról készült felvétel zsákmányszerzés közben.

balaton

A falu, ami 42 fokon forr és imád hímezni – Buzsák képekben

A déli parton is vannak ám képeslapra illő falvak, mint a Fonyódtól nem messze, a Nagy-Berek szélén heverő Buzsák. Horvát hatások, német turisták és egy hozzácsatolt elképesztően retró fürdőtelep szerepel a községben elmerült fotósunk galériájában.

A Balaton felől ugyan még mindig jókora kerülővel közelíthető meg a kedves kis falu, a Nagy-Berekhez tapadó Buzsák mindenképp megéri ezt a kitérőt. Főleg akkor, ha szívesen elmerülünk a folklórban, annak a színes-szagos és élő változatában, nem a műanyagban, ami a Balaton oly sok kamucsárdájában szembejön az emberrel. Az Akts és Magyari falvak helyén kiépült falu az 1500-as évekre jó pár dalmát, illír, horvát családdal gazdagodott, unikális kultúrája alakult ki emiatt, hímzései, faragványai és táncai országszerte híressé tették. Hiába közel a Balaton, az idegenforgalom nem feltétlen a strandolókra épít (a fürdőzők más tészta), hanem erre a hagyományra. A pincesorral is büszkélkedő Buzsákot az utóbbi években kicsinosították, egyre jobban vonzza a külföldi, főleg német turistákat – már ha eltekintünk a járványhelyzettől.

A plusz vonzerő – és itt jönnek be a fürdőzők – a település külterületén lévő Csisztapuszta, ahol a hasonló nevű Csisztafürdő található. A 42 fokos, ásványi anyagokban gazdag, hidrokarbonátos kénes gyógyhatású vizét imádja az idősebb korosztály, a szocializmus óta nagy kultusznak örvend a német vendégek körében. A fürdő köré olyan üdülőtelep épült könnyűszerkezetes kis házakból, bódékból, ami egész Csisztát egy időutazás helyszínévé teszi. Hogy még inkább visszamenjünk az időben, komolyan tervben van a balatonfenyvesi kisvasút elhagyatott csisztai ágának újraépítése. Fotósunk Buzsákot és Csisztapusztát is bejárta, és elmerült a retró miliőben, csodáljátok meg a déli part e briliáns drágakövét!

Cimkék

Hasonló tartalmak

Balaton

Különleges, fekete csőrű hattyúk tűntek fel a Kis-Balatonnál

A hazánkban ritka kóborló fajnak számító kis hattyú három példányát figyeltek meg a Kis-Balatonnál.

Balaton

Hangtalan monstrum, amin luxus az utazás – Kipróbáltuk az új balatoni kompot

Egy hideg, szeles januári napon próbáltuk ki, milyen az egyik új balatoni komp, a Tihany fedélzetén utazni. Csendes, panorámás élményben volt részünk, és még a kapitányfülkébe is bejutottunk.

Balaton

Végtelen jégtáblák – Videón a fagyos Balaton

A Balatonban megjelenő vékony jégréteg a napokban elkezdett torlódni, így létrehozva a látványos jégtáblák tömegét. Videó a déli partról.

Neked ajánlott

A