Turbulens hét volt ez a Balatonnál: harcoltak vagy harcolnak a keszthelyi gyorsvonatokért, dörgicse beépítetlenségéért, a fűzfői erdőírtás ellen. A kulturális szcéna viszont a vírus ellenére is pezseg.

A múlt hetet jellemző, a balatoni strandokat még szeptember közepén is megtöltő kései nyár ezen a héten véget ér. Az Időkép előrejelzése szerint a meleg idő 14-15 fokos hajnalokkal és 30 fokos nappalokkal szerdáig biztos kitart. Aztán csütörtökön beborul az ég, és megjön a hidegfront záporokkal, zivatarokkal és masszív lehűléssel. Csütörtökön még lehet maximum 27 fok, de pénteken már csak 18 fok lesz, majd a hétvégéig napi egy fokot emelkedik a hőmérséklet (a reggelek 8-9 fokosok lesznek csupán). Szóval visszatér az ősz. A Balaton vize 23 fokos.

Vírus

Szeptember 15-től leszállítják a maszk nélküli utasokat a MÁV vonatairól és a Volánbusz buszairól, valamint arra kérik az utazókat, részesítsék előnyben az elektronikus jegyvásárlást. (24.hu)

A járvány eldurvulása miatt elmarad a balatonfüredi Lakótelepi Ünnep, amit talán tavasszal pótolnak. Siófokon minden őszi rendezvény elmarad, így a Sör és Csülök Fesztivál, a Halfesztivál és a Libadalom is. (Balatonfüred.hu; Sonline)

2020-ban már semmilyen bérletet nem adnak ki a keszthelyi Balaton Színházban a bizonytalan járványhelyzet miatt, de jeggyel lehet az előadásokat látogatni. (TV Keszthely)
 

Természet & védelme

Mintegy 800 ezer köbméter leülepedett, korábban a Balatonból kikotort iszapot szállítanának át a nyirádi bauxitbánya rekultivációjára a balatongyöröki lerakóból. (Balatontipp)

Végrehajtás indult a korábbi fűzfői polgármester, Marton Béla családjának cége, a Balaton Sport Klub Kft. ellen, mivel nem hajlandó visszatelepíteni a Fűzfő partján kiirtott, Natura 2000-es, védett erdőt. (24.hu)

Közlekedés

Szeptember 27-ig meghosszabbította a MÁV-Start a balatoni menetrendjét, a Balaton 24 és a Balaton 72 napijegyek szeptember 30-áig megvásárolhatók és felhasználhatók maradnak. (24.hu/MTI)

Vasúti hír még, hogy sikerült elérni a keszthelyi gyorsvonatok megmentését, nyáron kívül is kétóránként járnak majd a vonatok Budapestre és Budapestről. (TV Keszthely)

Épül-szépül

Különleges turisztikai övezetet jelölne ki a dörgicsei önkormányzat a szőlőhegyen, a helyi civilek pedig attól tartanak, ez a hegyoldal beépítésével jár. Egy ideig a rendezési tervről nem került fel semmilyen fontos információ az önkormányzat honlapjára, de ezt azóta pótolták. A helyiek a kusza és furcsa tulajdonviszonyok miatt idegesek, ami a rendkívül feszült és hangos, a témában összehívott pénteki fórumon is látszott. (Dörgicsei Szőlőhegyért Civil Társaság/Facebook; 24.hu)

40 férőhelyes vitorláskikötő épülhet a balatonakarattyai volt MÁV-üdülő előtti partszakaszon, az építkezést 2021 első félévében ejtenék meg. (Akarattyai Hírmondó)

Sport & strand

Átlag napi 250-300 ember és 100 kutya látogatott el a keszthelyi kutyás strandra, ami a fenntartó számításai szerint 10 ezer látogatást jelent. (Keszthelyi Kutyás Park, Strand és Piknikkert közleménye)

Kultúra & szórakozás

Véget ért a Kultkikötő 15. nyári évada, aminek során 130 produkciót láthatótt öt településen a nagyérdemű. (Kultkikötő közleménye)

Sok látogatója volt az idén először a teljes Káli-medencére kiterjedő Kőfesztnek. Csúri Ákos főszervező beszélt egy interjúban arról, hogy folklórfesztivállá alakítaná a rendezvényt, amit tematikus népi kulturális táborok is megelőzhetnének (Veol)

Felavatták Bertha Bulcsu író mellszobrát a balatongyöröki önkormányzat udvarában. (Zaol)

Vélhetően a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása miatti tiltakozások okán piros-fehér szalagokkal tekerték körbe ismeretlenek Festetics György szobrát, az Egyetem bejáratát, a Vajda János Gimnáziumot, valamint a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom ajtaját is Keszthelyen. (Zaol)

Veszprémben rendezik meg novemberben a Music Hungary konferenciát, ahol többek közt a koncert- és fesztiváljegyek áfájának 5%-ra csökkentéséről is élénk vita várható. (Veszprém-Balaton 2023 közleménye)

Közel 8000 néző vett részt az első Veszprém-Balaton Filmpiknik vetítésein, amik a megyeszékhely mellett Balatonfüreden zajlottak, és az első napjáról mi is beszámoltunk. (Veszprém-Balaton Filmpiknik közleménye)

Bor & gasztro

A Balatonfüred Lions Club és a Gyukli Pincészet közös rendezvényén vakok és gyengénlátók mehettek el bio és vegán szőlőt szüretelni. (Veol)

Kékfény

A Zala Megyei Mérnöki Kamara fogja helyreállítani az – egy betyárkodó fiatal által ledöntött – keszthelyi mementó-oszlopot, ami a Festetics-flottilának állít emléket. (Zaol)

Forgalommal szemben haladt egy 71 éves autós a 8-as főút osztott pályás szakaszán, Veszprém közelében; végül a rendőrök megállították és visszafordították. (Veol)

Súlyos kerékpáros baleset történt Balatonfüred szélén pénteken, egy betonkeverő gázolt halálra egy nőt. (Vehir)

Ingatlan

Januárhoz képest jelentősen drágultak az ingatlanok négyzetméterárai Balatonfüreden és környékén, dacára annak, hogy a járvány tavasszal átmenetileg visszavetette a drágulást. (Balatonfüred.hu)

Egy Gyűrű

Vízilabdázás közben veszítettek el egy családilag nagyon fontos gyűrűt Balla-Bánháziék, amit a tóban elveszett értékeket felkutató Bárányos Bence fémkereső megtalált. (Bors)

Címkék