A mögöttünk álló héten lezárult az indián nyár, mindenki összegezte az elmúlt hónapok statisztikáit, miközben a nyakunkon a vírushelyzet és villamosítják tovább az északi parti vasutat. Ezek voltak a hét fontos balatoni hírei.

A múlt hét végén rendesen eláztatta a Balatont egy frontrendszer (ld. a lejjebbi videót), visszavonhatatlanul megérkezett az ősz. Ennek ellenére a hűvös évszak a barátságosabb arcát fogja mutatni ezen a héten az Időkép előrejelzése szerint. Hétfőn még akadhat pár zápor, zivatar, a csípős, 9 fokos reggel után 18 fok várható. Utána derűs idő, 9-10 fokos reggelek és 16-18 fokos nappalok következnek, péntektől pedig melegedés kezdődik, vasárnapra akár 25 fok is lehet. A Balaton vize 18 fokos.

És most lássuk, mi történt a héten a tó vidékén a vírushelyzettől a közlekedésen, építkezéseken, gasztrón és mozgáson át a telefonok világáig! 

Vírus

Két mobilházat biztosított a balatoni kempingeket üzemeltető Balatontourist a farkasgyepűi Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézetnek, hogy a dolgozók itt öltözhessenek át. (Turizmus.com)

A járvány miatt elmarad a 2020/2021-es siófoki színházi évad, bérletet sem adnak el, de egyes előadásokat megtartanak a Kálmán Imre Kulturális Központban. (Kálmán Imre Kulturális Központ közleménye)

Természet & védelme

Sokkal több belföldi horgász váltott jegyet a Balatonra, nagyobb bevételre is számít emiatt idén a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. A Balaton Fejlesztési Tanács ülésén az is kiderült, már 35 ezer köbméter iszapot kotort ki a vízügy az alga sújtotta nyugat-balatoni medencéből, valamint a kormány 120 millió forintot szán a Balaton kutatására. (Balaton.hu)

Alapos infografikát készített a badacsonyörsi Folly Arborétum, amiből kiderül többek közt, hogy idén nyáron 53 ezer látogatójuk volt, 2229 palack fenyőrügyszörpöt és 2050 Cédrus bort adtak el, valamint a vendégek imádták a burgundi marharagut. (Folly.hu)

Vaddisznókat vettek videóra, ahogy fényes nappal turkálnak a fűben Tihany parti útja és a kerékpárút között. (Vitorlázás.hu)

Közlekedés

Folytatódik az északi parti vasútvonal villamosítása, ezért szeptember 28-tól nem járnak a vonatok Székesfehérvár és Balatonfüred között, Fehérvártól és Lepsénytől is indulnak majd pótlóbuszok. (Veol)

Szintén szeptember 28-án életbe lép a MÁV őszi menetrendje, ettől a naptól nem kell pótjegyet váltani a a Székesfehérváron áthaladó, eddig pótjegyköteles IC- és gyorsvonatokra, ahogy a Keszthely–Szombathely vonalon sem, de a Göcsej IC-n, a Bakony IC-n és a kanizsai-keszthelyi IC-ken is egységes, 300 forintos helyjegyet vezetnek be. További infók a linken. (Iho.hu

Törökbálint és Kamaraerdő között építeni kezdték a Budapest-Balaton-kerékpárút egy szakaszát, ami jövőre készülhet el. (Index)

Csopak volt az egyedüli település, amivel nem tudott a Bahart megegyezni a forgalomból kivont kikötőjének 25 évre való bérbeadásáról, mert a község csak a mólót kapta volna meg, a vízparti részt nem. Ezért 52 millió forintos kikiáltási áron elárverezi a Bahart a területet, Ambrus Tibor polgármester így arra kéri a település lakóit, támogassák abban, hogy ne épülhessen be a part, inkább közpark maradhasson. (24.hu)

Épül-szépül

2,5 milliárd állami forintot kap Tihany önkormányzata a Tihanyi Legenda Programra, amiből rendezik az elhanyagolt Tihanyrév környékét, parkoló és fogadóépület épül, a Bujtor István Szabadtéri Színpad környezetében egy szabadtéri rendezvényhelyszínt és egy művészeti alkotó teret alakítanak ki, több helyen zöldítenek. (24.hu)

Átadták a közönségnek a Fenékpusztán felépített Kis-Balaton Látogatóközpontot, aminek zöld tetejére fel lehet sétálni, benne pedig interaktív kiállítás kapott helyet. (We Love Balaton)

Kultúra & szórakozás

Elkészült a Balatoni Múzeum látványtára és új közösségi tere, amit csütörtökön nyitottak meg a látogatók előtt. (Zaol)

Bor & gasztro

Az egyszer használatos poharak helyett találta ki Raffai Csilla veszprémi idegenvezető még két éve a Bögretúr kezdeményezést, aminek lényege, hogy a csatlakozó vendéglátóhelyeken ezekbe a bármelyik helyen felvehető és leadható bögrékbe kérik az italukat. A projekt él, bár a Papírkutyán túl rég csatlakozott új hely hozzá. (Veol)

Kitartanak a balatoni piacok a járvány ellenére is, bár több árusítóhelyen maszkot és kesztyűt kell viselni, valamint nincs lehetőség kóstolásra. (Magyar Nemzet)

Sport & strand

Nagyot nőtt a kerékpárosok száma a hazai nagy tavak körül, a Magyar Közút forgalomszámlálása szerint; csak a Balatonnál 85 százalékos növekedést mértek. (Iho.hu)

Kékfény

8 ember ellen feljelentést tett a Dunántúli Regionális Vízmű a nyári siófok-kiliti vízszennyeződés miatt, mivel azt illegális rákötések okozták valószínűleg. A cégnek a helyzet megoldása több mint 60 millió forintjába került. (DRV közleménye)

Turizmus & szállás

Nyáron országosan 10 millió vendégéjszakát regisztráltak, aminek 41 százaléka a Balatonra esett, júliusban itt 1,9, augusztusban 2,2 millió éjszakát mértek, 85 százalékban magyar vendégek jöttek, külföldről a környező országokból érkeztek, a vendégek 51 százaléka magánszálláson szállt meg, az őszi hétvégék is teltházasak az MTÜ adatai szerint. (Zaol)

Veszprém megyéből 1656 szálláshely több mint 5 milliárd forint támogatást kapott fejlesztésre a Kisfaludy-program keretében, ebből Veszprém városának 110 millió forint jutott 45 szálláshelyre. (Turizmus.com)

Patika

A Balaton környéki megyékben nőtt a legnagyobbat a gyógyszertárak forgalma: Somogy és Veszprém megyében az előző nyárhoz képest 8 százalékkal több gyógyszer fogyott a Hiflylabs Zrt. elemzése szerint. (24.hu/MTI/Világgazdaság)

Kapcsolat

Sokkal többet telefonáltak és üzentek a telefonjukon a magyarok a járványidőszakban, a netes adatforgalom 35 százalékkal lőtt ki, a magyarok a mobilhasználati szokásaik alapján pedig a Balatonon voltak a legtöbbet a nyáron Budapest és a határmenti megyék mellett, legalábbis a Telenor adatai szerint. (24.hu)

Címkék