Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Aktív

Kilátóra fel! Innen nézd a Balatont: Kő orra

Egy piros-fehér-zöld pad és elképesztő panoráma fogad a Balaton-felvidék kevésbé ismert, könnyen megközelíthető magaslatán. Szokatlan perspektívából láthatjuk innen a tanúhegyeket és a Balaton nyugati medencéjét.

A Lesenceistvándról és Várvölgyről is megközelíthető magaslathoz présházak, szőlők és erdők mellett vezet az út. Egy laza sétával érhetitek el a Kő orrát és az árnyas fák alatt fekvő, piros-fehér-zöld padot, ahonnan egy új perspektívából csodálhatjátok a Balaton-felvidéket.

A Kő orra 406 méter magasan fekszik, nem sokkal alacsonyabb, mint a Badacsony vagy a Szent György-hegy. Nem csoda, hogy innen a tanúhegyeket, Somlót, a távoli Kab-hegyet is látni lehet, és a Balaton déli partja is feltűnik. Ez az egyik olyan kilátópont a Balaton-felvidéken, ahonnan tökéletesen látszik, hogy milyen magas lehetett a felszín, mielőtt az erózió és a külső erők hatására lepusztult. A környező magaslatok tanúskodnak erről, nem véletlenül nevezik őket tanúhegyeknek.

A lenyűgöző panoráma része a lesenceistvándi Szűz Mária Neve-kápolna is, ahová érdemes tenni a egy kitérőt. Ahogy a legtöbb szőlőhegyi kápolnának, ennek a kis, sárgára festett templomnak is saját legendája van, amely szerint egy diófa helyén emelték, amelynek lombjai között látták megjelenni Szűz Máriát az arra járó csőszök.

Hogyan jutok ide?

Vigyázat, a Google rossz helyre, Lesenceistvánd belterületére teszi a Kő orrát, ne higgyetek neki! Várvölgy felől a falu központjából induló Zsógor köz végén, a Várvölgy Panzió mellett haladó turistautat kell követni, majd a piros jelzést az erdőbe. Sárga táblák igazítanak útba, itt tovább kell haladni egy kicsit még egyenesen - a Kő orrát valamiért nem jelölik.

A magaslatot egy rövid kaptatóval is megközelíthetitek a Tapolcát Keszthellyel összekötő, a Lesence-vidéken és Várvölgyön át kanyargó útról. A „Lesencefalu, szőlőhegy” buszmegállótól induló kéktúra-útvonalon 10-15 perc alatt lehet meghódítani a magaslatot. (Ne keverjétek össze a buszmegállót a „Lesencefalu, Hosszúbereki szőlőhegy megállóval”!).

Hasonló tartalmak

Így hangolódj az ünnepekre a Balatonnál! – Alternatív adventi kalendárium

?>

Az ünnepi rohanásra az egyik legjobb gyógyír a téli Balaton, ahol színes programokkal és elcsendesedésre hívó helyszínekkel hangolódhatunk.

Advent a Balatonnál – 15 szuper program decemberre

?>

Nyakunkon a december, közeleg a karácsony, és erre a Balaton körüli vendéglátóhelyek is felkészültek.

10,5 kilométeres szakaszon újult meg a Balatoni Bringakör

?>

Átadták a Balatonudvari és a Vonyarcvashegy közti szakaszt.

20. századi tervek alapján rekonstruálják a Hévízi Tófürdő épületeit

?>

Visszaállítják a hévízi gyógyfürdő épületeinek hagymakupoláit is.

Neked ajánlott

A