A tél idén elmarad a Balatonon, dehát nem is fagyott be a történések folyója sem. Össze is szedtük a heti érdekességeket a természettől a gasztróig. Heti hírösszefoglaló.

A magunk mögött hagyott hét egész téliesre sikerült, bár ismét a zúzmara dominált, a hóesés várat magára. Az Időkép előrejelzése alapján egyelőre úgy tűnik, a tél kompletten elmarad idén, ugyanis a jövő héten már fagyni is alig fog. mínusz 2 és plusz 3 fok közé lövik be az éjjeli, plusz 3 és 9 fok közé a nappali hőmérsékleteket úgy, hogy azok értékei a hétvégére fognak megnövekedni. Amúgy esős, szitálós, borongós időre számíthatunk, szóval visszatér az ősz.

Hiába van január a naptárban, az események nem álltak le a Balatonnál. Kiderült, mennyire szennyezett a tó vize plasztikkal, mi történt a leeresztett Sióban rekedt halakkal, miért cserélik le a tótvázsonyi templomtornyot és kik palackozhatnak elsőként BalatonBort. Heti hírösszefoglalónk következik.

Terhelt természet

Új módszerrel kezdték el mérni a hazai vizek mikroműanyag-szennyezettségét. Ez pontosabban mutatja ki a lebegő plasztikot, emiatt a korábbinál mértnél nagyobb értékek jöttek ki. A Balaton és a Zala még jóval kevésbé szennyezett, mint a Duna, de 5-10 műanyagrészecskét így is találtak köbméterenként. Ezek zömmel polietilén, polipropilén, polisztirol és PVC forrásúak. (HelloVidék)

Interjúban beszélt arról Jordán Ferenc, a Balatoni Limnológiai Intézet igazgatója, hogy nem tesz jót a tó ökológiai egyensúlyának a körbebetonozása, a nádasok irtása, a turizmus hatalmasra duzzasztása, és hogy kemény politikai lépésekre és tiltásokra lenne szükség az ügyben. (Balatonfüred.hu)

Megkezdődött a nádaratás a Balatonon, azonban elég visszafogottan, mivel a tó nem fagyott be. Holott az 1200 hektár nádas folyamatos megújítása miatt évi 300-400 hektárt kéne levágni. Mivel a Balaton az utóbbi években már alig fagy be, úszó nádaratógépet próbál majd a vízügy beszerezni. (HelloVidék)

A Sió felújítása miatt leeresztették a csatorna vizét Siófokon belül, ami súlyos mellékhatással járt. Halak százai rekedtek a mederben maradt pocsolyákban, félő volt, hogy megfulladnak és/vagy megfagynak. A horgászok jeleztek a vízügynek, az pedig pár óra alatt megemelte 20-30 centivel a vízszintet, a csapdába esett és életben maradt halak így elmenekülhettek. (444

Közlekedés

Mintegy 10 milliárd forint értékű beruházáscsomag kezdődik el a sármelléki Hévíz-Balaton Airporton. Norvég befektetők pilótaiskolát létesítenek kollégiummal, tantermekkel, hangárokkal, de az állam is fejleszti majd a légikikötőt. Hévíz polgármestere, Papp Gábor azt mondta, hogy éveken belül menetrend szerinti járatok indulhatnak innen Londonba, Frankfurtba, Tel-Avivba és Norvégiába. (Zaol)

Magas- és mélyépítés

Kicserélik a templomtornyot Tótvázsonyban, a vörösréz toronysisak már ott áll a református templom mellett, bedaruzásra várva. Kiderült, hogy a világháborúban szovjet katonák fogadásból ágyúval lőttek a toronyra, amit helyreállítottak ugyan, de nem volt megfelelően rögzítve. (Veol)

Parázs hangulatú lakossági fórumot tartottak szerdán a balatongyöröki kultúrházban a tervezett ipari kikötővel kapcsolatban. A vízügy megjelent képviselői a két és fél órás fórum végére több dologban kompromisszumkésznek mutatkoztak, így például a kikötő mérete, a kőrakodás vagy a kamionforgalom terén is. (We Love Balaton)

Vissza kell bontania a siófoki önkormányzatnak egy zöldfelületre épített műfüves focipályát és egy 10 öltözőkabinból álló épületet a parton. Az önkormányzat most azzal próbálkozik, hogy utólag próbálja beépíthetővé tenni a területet. (24.hu)

A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. kövek mederbe süllyedésével ún. akadókat hoz létre a Tihanyi-félsziget nyugati oldalán, és most a cég bő magyarázatot fűzött ehhez a sok félreértés és támadás miatt. Azt írják, egy-egy akadó 800-1600 négyzetméter alapterületű lesz, amihez 1000-1300 köbméter követ használnak fel. A halaknak ívó- és búvóhelyként szolgáló akadó létesítését a zrt. szerint a Limnológiai Intézet sem ellenzi, a vízügy pedig nem talált benne kivetnivalót áramlási szempontból. (BalatoniHal.hu)

Bor & gasztro

Újabb tagokkal bővült a balatoni vendéglátósok érdekvédelmi csapata, a Balatoni KÖR, erről a gyenesdiási Mónisütiben tartott találkozón döntöttek. Az új tagok listáját a zárójeles linken találod. (Balatoni KÖR/Facebook)

Szomorú hír érkezett: a keszthelyi kikötőben működő Pura Vida Port étterem üzemeltetői január 24-én bejelentették, hogy bezárják az éttermet. (Pura Vida Port/Facebook)

Több kisboltot is megkerestek abban a cikkben, ami a Veszprém megyei falusi kis élelmiszerboltokkal foglalkozik. Ebből kiderül többek közt, hogy Mencshelyen 2017-ben nyitottak újra boltot, ami fél év után bezárt, Dörgicsén hamarosan be fog zárni az ottani üzlet, ahogy Veszprémfajszon sem sikerült életben tartani azt. Pozitív példa Nagyvázsony, ahol öt kisbolt is működik, valamint Barnag, ahol tavaly nyitották újra az üzletet. (Veol)

Kiderült, 2020-ban kik palackozhatnak elsőként BalatonBort. A közönség először március 27-én kóstolhatja majd meg, de április 24-én hivatalos bemutatót is tartanak a badacsonyi Hableányban. A BalatonBort palackozható pincészetek listáját, és a további bírálati időpontokat - mert még lehet a listához csatlakozni - a zárójeles linken találod. Idénre mellesleg 30 termelőtől 100 ezer palack BalatonBort jósolnak. (Kóstolom)

Hó & mozgás

Hévíz is készül az idei Giro d'Italia kerékpáros versenyre, ami 2020-ban Budapesten rajtol és a Balaton-felvidéket is átszeli. Az egyik részhajrá épp a városban lesz, ekkorra sportos és szórakoztató programokkal készülnek, a város pedig a Giro színébe, rózsaszínbe öltözik. Hévízen még emlékkövet is avattak az esemény tiszteletére. Úgy tudjuk, pink fények lepik majd el január 30-án (100 nappal a rajt előtt) az egyik tapolcai Y-házat és a fűzfői csillagvizsgálót is. (Zaol; We Love Balaton információ)

Síeljünk itthon! címmel indul kampány, ezt Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos jelentette be az eplényi Síarénában. A kampány részeként hazai sípályák százmillió forintokat kaptak fejlesztésekre, felújításokra, Eplényben ebből is épült az új felvonó. Bejelentettek egy rendezvényt is: Eplényből két teherautónyi mesterséges havat vittek a Balaton-partra, Alsóörsre, ahol a gyerekek ingyen kipróbálhatták a sífutást. Az is kiderült, Eplényben folyamatosan nő a látogatószám, a nyárra koncentrálva pedig a világ leghosszabb vízicsúszdáját akarják megépíteni. (Síelők.hu)

Kultúra & szórakozás

Új könyve jelent meg Szabóné Jámbor Eszternek, akinek 5 tornacsuka útinaplója című gyerekkönyvéről mi is beszámoltunk anno. A Hercegnők és vitézek című kötet pár hazai kastélyt és várat mutat be, a Balaton térségéből a nagyvázsonyit is. A könyv illusztrátora a Jámbor Eszterhez hasonlóan csopaki Bősze Anita volt. (Veol)

Új fellépőket jelentett be az augusztus 18-22. közötti STRAND Fesztivál. Zamárdiba jön Ellie Goulding, a Sum41, Dj Fresh és Wilkinson is. A magyar együttesek között új nevek a Halott Pénz, a Wellhello, az Irie Maffia, a Bagossy Brothers Company, Horváth Tamás, Majka és Curtis és a Tankcsapda. Az early bird jegyek már elfogytak, de kedvezményes belépők és bérletek még kaphatók a honlapon. (STRAND Fesztivál közleménye)

Trendvadászat