Érdekes arcát mutatta meg az elmúlt napokban a Balaton: volt, hogy konkrétan kiöntött, de a víz hullámai az égbolton is megmutatkoztak. Eközben véget értek a Völgyhétvégék, sportrekordok születtek, de a balatoni kompok is őszi menetrendre kapcsoltak. Heti híradónk következik.

A múlt heti erős szél hatására kiöntött a Balaton Keszthelynél. A víz elárasztotta a partot, a virágágyásokat, a padokat és a sétányokat, a nem mindennapi fotókért kattintsatok a Zaol.hu cikkére. De nem csak a tóval történt extra eset, a Balaton feletti felhők is elkezdtek hullámozni néhány napja. Az Időkép információi szerint az undulatus asperatus, kevert hullámfelhők jelenségére lehettek figyelmesek a balatoniak október 3-án. A különlegesnél különlegesebb fotókat itt tudjátok megnézni.

A kellemes, ámbár szeles idő a hétvégéről átült erre a hétre is a környéken, szerdától azonban az Időkép előrejelzése szerint visszafordíthatatlanul beköszönt az őszi hűvös idő: gyenge esőre, záporokra is lehet majd számítani a következő időszakban, és a hőmérséklet is 15 fokra csökkenhet, esténként pedig alig lesz már 4-5 fok. Jó hír, hogy a hétvégék azonban bőségesen kárpótolják majd a kirándulni vágyókat: mire jön a szabadnap, a nap is kisüt!

És most lássuk, mi minden történt a Balatonnál a múlt héten a természetvédelmen, közlekedésen és építkezéseken át a kultúráig és sportig! 

Gyász

Október 3-án, szombaton 92 éves korában elhunyt Callmeyer Ferenc, a magyar modern építészet egyik legfontosabb akotója. Leggyakrabban említett munkái: a badacsonyi Poharazó (ebből lett a Pláne) és Tátika étterem, a tihanyi Rege Presszó, a magtárból lett Németh László Művelődési Ház. (24.hu)

Természet & védelme

A tihanyi Balatoni Limnológiai Intézet kutatói (BLI) egy hónapon át tartó vizsgálatából kiderült, a szélsőséges időjárás miatt algásodhat jobban a Balaton vize. Az egészségügyi kockázatot jelentő kékalgák elszaporodásának vizsgálatát jövőre tovább folytatják. (Telex/MTI) 
 
Tihany a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, Natura 2000-es terület, valamint világörökségi várományos helyszín is, drónfelvételek szerint mégis rohamtempóban épül be. (Átlátszó)  

Kihaltnak hitt őshonos halfajra, menyhalra bukkantak a Balatoni Limnológiai Intézet kutatói a tóban, ezek alapján sikeresnek mondható a faj 2015-ös visszatelepítési kísérlete. (24.hu/MTI)
 
A balatonlellei mólón, Balatonfűzfőn a helyi horgászegyesület kikötőjében és Siófokon, a Cinege-patak torkolatánál összesen 15 tonna háromnyaras pontyot telepítettek a Balatonba. (Napi.hu)

Épül-szépül?

Lerakták a veszprémi tornacsarnok alapkövét, a háromszintes épület 1300 négyzetméter alapterületű lesz, földszintjén közel 1000 négyzetméteres gyakorlótérrel. Az ünnepélyen Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász is részt vett. (Vehir.hu)
 
Megtartották készülő BalaLand FamilyPark nevű élménypark ünnepélyes alapkőletételét is Szántódon. A 80 Nap Alatt a Föld Körül Willy Foggal című rajzfilmsorozat utazási helyszíneit adó, 2022-re elkészülő élményparkban lesz kalandjátszóház, élményfürdő és vidámpark is. A Balaland FamilyPark azzal is bekerült a hírekbe, hogy négyezer négyzetméter nádas tűnt el az érintett területről alig egy év alatt. (Magyar Építők

Közlekedés

Hétfőtől már őszi menetrend szerint közlekednek a balatoni kompok, rövidebb ideig, de továbbra is 40 percenként járnak Szántód és Tihany között. (Atv.hu/MTI)

Rekordot döntött a kerékpárral utazók száma a Balatonon, közel 88 ezren cipelték a vonatra bringájukat az idei szezonban. Szeptember 27-éig egyébként több mint 1,7 millióan utaztak vonattal a magyar tengerhez a MÁV adatai szerint, a legtöbben Siófokot választották, majd Fonyód, Balatonfüred, Balatonlelle, illetve Keszthely következett. (Napi.hu/MTI)
 
Szervezett e-kerékpáros túrákon vehettek részt a hazai nemzeti parkokban, az új E-Kerékpár Program parkonként 15 elektromos kerékpárt és egy- vagy többnapos túrákat biztosít. (Bringazas.hu)

Kultúra

Elkezdődhet a Balaton búvárrégészeti felderítése, ugyanis a néhány nappal ezelőtt Örvényesnél végzett próbakutatás működőképesnek bizonyult. A kutatók több merülést is terveznek, ugyanis szerintük gazdag leletanyagot rejthet a Balaton feneke. (Veol.hu)
 
Michal Solarski
egy Londonban élő lengyel fotográfus gyerekkori Magyarországon töltött nyaralási képére bukkant, a nosztalgia pedig arra sarkallta, hogy újra ellátogasson a magyar tengerhez. A kirándulásról természetesen fotógalériát is közölt, érdemes megnézni. (Hypeandhyper.com)
 
Ördög Nóráék
bővítették a vállalkozásukat: a műsorvezető Instagram-posztjában árulta el, hogy kisboltjukban mostantól becsületkönyvtár is működik. Így bárki tehet és "kölcsönözhet" is könyvet a polcról. (Blikk.hu)

Véget értek a Völgyhétvégék Kapolcson, ahol négy hétvégén át napi 500 ember élvezhette a kultúrát. Jövő július 23. és augusztus 1. között újra lesz Völgy, addig is a MűvészVölgy Kúriában havi szinten lesznek előadások, ahol fellép majd Lovasi Andrástól Varró Dánielig sok ismert művész. (Művészetek Völgye közleménye) 

Kékfény

Lángra kapott egy vélhetően zárlatos hajó a balatonfenyvesi kikötőben. Többen próbáltak segíteni, de amikor látták, hogy a tüzet nem tudják eloltani, a szomszédos hajókat próbálták menteni. (RTL Híradó)

Egy 16 éves bűvészpalánta épp egy kulcsot tüntetett volna el szórakoztatva a Balaton-parti közönségét, de hirtelen fuldokló köhögés közepette térdre rogyott. A mentősök telefonos instrukciói, később közvetlen segítségüknek köszönhetően sikerült megmenteni a fiút. (24.hu

Sport & strand

Kitiltották a horgászokat a balatongyöröki strandról, de még a nyári szezon után sem térhetnek vissza a partra. Az önkormányzat most kezdeményezte az egyeztetést a helyi horgászegyesülettel, hogy megoldást találjanak az ügyre. (Nyugat)

Lezajlott a Mapei Tour de Zalakaros kerékpárverseny, szeptember 25 és 27. között közel 1400 bringás lepte el Zalakarost és környékét. (Bringazas.hu)
 
Lillik Ákos nyerte az egyszemélyes Balatonkerülő vitorlásversenyt, 14 óra 7 perces menetidővel teljesítette a mintegy 158 kilométeres távot. (Nemzeti Sport)

Új gyorsasági rekord született a Keszthely-Balatonkenese távon kiírt gyorsasági versenyben a Balatonon. Bors Máté szörfös a légvonalban közel 80 kilométeres távot 1 óra 36 perc alatt teljesítette. (MARKS–Marketing&Sport) 

Címkék