A vírushelyzet miatt a karácsonyvárás is rendhagyó lett ebben az évben, több balatoni település talált ki különféle alternatív megoldásokat az ünnepi hangolódásra. Bemutatunk néhány kreatív adventi kezdeményezést.

Élő adventi kalendáriumok

Néhány településen már évek óta szokás az élő adventi kalendárium, vagyis, hogy minden nap másik ház ablakára kerül ki az éppen aktuális szám a 24-ből. Ez a hagyomány most különösen felértékelődött, és még több helyen alkalmazzák. 

Általában térkép is készül a számok címének pontos meghatározásához, így a kora esti sétákat kihívássá is alakíthatjuk, ha megkeressük az élő adventi kalendáriumok soron következő számait egy-egy ház kivilágított ablakán.  

Balatonakaliban ez például úgy zajlott, hogy még novemberben lehetőség volt az adventi napok örökbefogadására, a szemfülesek pedig megkapták a 24 nap egyikét. Amikor sor kerül az aktuáis napra, a résztvevők a házuk jól látható ablakába teszik ki az adott számot, hangulatosan feldíszítve azt, az installációnak pedig csodájára járhatnak a kalendáriumot keresők. 

Az említett település minden nap 16 órakor felfedi és online is közzé teszi az aznapi számokat rejtő házak címét, és megkezdődik az adventi ablakok felderítő sétája (ami természetesen csak este 8-ig tart). 

Balatonőszöd adventi ablakai minden nap 18 órától világítanak, a kezdeményezésnek külön Facebook-csoportot is létrehoztak, ahol nap mint nap zajlik a keresés a térképrészletek alapján. Az infókat minden nap kiteszik a Művelődési Ház bejáratához is.

Balatonudvari adventi fényeihez online térkép is készült, ezen a linken érhetőek el a 24 napra bejelölt címek, amelyek mindegyike megfelel egy számnak. 

Online adventi naptár

Gyenesdiás az adventi naptárat virtuális térbe vitte át: Szenteste eljöveteléig naponta adnak egy-egy virtuális ajándékot a város Facebook-oldalán. Változatos üzenetekkel halmozzák el a lakosokat és a karácsonyra hangolódókat, legyen az egy ünnepi adventi köszöntő, téli hangulatképek a városról, különleges történetek, dalok vagy éppen receptek - minden napra jut valamilyen különleges gesztus.

A Remény fája

Balatonalmádi szintén fényes (élő) adventi kalendáriuma mellett egy különleges, pozitív üzenetekkel teli ajándékkal is készül az ünnepi időszakban. A Remény fáját fogják felállítani a város közepén a betlehemi jászol mellett a szökőkútnál. Ez a fát pedig teletűzdelik kedves üzenetekkel, egyedi karácsonyi kártyákkal és díszekkel

Mindehhez több héten át várták a lakosok üzeneteit a Pannónia Kulturális Központban és a Tourinform irodában. A fát december 14-én, hétfőn fogják kiállítani, amint lesz róla kép, frissítjük vele a cikket!

Online Karácsonyváró Napok

Tihany online programot szervezett az ünnepváráshoz: adventi gyertyagyújtást közvetítenek, amelyen minden alkalommal más szerepel (legközelebb, 13-án vasárnap például Mihályi Jeromos perjel). Ezután pedig adventi műsorokat vetítenek - kórusfellépést, népzeneoktatást - minden vasárnap 17 órától a város közösségi felületein.

Karácsonyi fotófal

A veszprémi Fricska étteremlakás karácsonyi üdvözletes fotófalat készített, amihez odaállhat az egész család, az erről készült képet pedig el tudják küldeni a most nem látogatható rokonaiknak. Ilyen is lehet a 2020-as rendhagyó karácsonyi üdvözlőlap.

Karácsonyi vásár autóval

A balatonbogláriak úgy döntöttek, ha hagyományos karácsonyi vásár nem is, autós még lehet. Így szerveztek egy sétakocsikázós vásárt december 19-re szombatra a Dózsa György utcai parkolóba. Az autóból bár kiszállni tilos, az ablakot letekerve el lehet időzni egy-egy standnál, ahol forralt bort, sült gesztenyét adnak elvitelre, miközben szól a karácsonyi zenebona.

Címkék