Pest megye után rögtön a Balaton környéke számít a legdrágábbnak, ami az ingatlanárakat illeti. Új Balaton környéki pezsgő jelent meg, jövő nyáron már lehet, hogy bisztrókocsis vonattal utazhatunk le a tóhoz, de a balatonfenyvesi kisvasút is eggyel több megállót vesz fel vonalára. Heti híreink következnek.

A múlt heti felhős, néhol esős idő után tovább hűl a hőmérséklet: hétköznap egészen péntekig folyamatosan 3 fokos, borult időre számíthatunk maximum az Időkép előrejelzése szerint, péntektől vasárnapig, a hétvégére aztán némileg visszatér a múlt heti, enyhébb idő. Vasárnap 5 fokra és még egy kis napsütésre is van kilátás az utolsó adventi héten.


És most lássuk, mi történt a héten a vírushelyzettől kezdve a környezetvédelmen át a kultúráig! 

Vírushelyzet

A 2021. január 11-ig, hétfőig kitolt járványügyi szabályokkal együtt az ingyenes parkolást is meghosszabbítják az ország teljes területén. (24.hu)

Köz & ügyek

A tavalyi adásvételek és a jelenlegi kínálat alapján Pest megye után - az ország egészét nézve - a Balaton környéke számít a második legdrágább területnek az ingatlan.com összesítése szerint. Balatonakarattyán a legmagasabb, 861 ezer forintos négyzetméterár volt a jellemző, majd Tihany következik 834 ezer forinttal. A harmadik Siófok lett 827 ezer forintos négyzetméterárral. A vidéki top tízben Zamárdi, Balatonlelle és Balatonfüred is helyet kapott. (Ingatlan.com közleménye)

Gasztró

Történetében először télen is kinyit a fövenyesi Kalóz Strandbisztró. December 21-én hétfőn déltől elviteles ételekkel, forró levesekkel, Kalóz Klasszikusokkal, családbarát napi menüvel és forralt borral készülnek, addig is várják az előrendeléseket. (Kalóz Strandbisztró – Facebook)

Elérhető az első, tradicionális, palackos erjesztésű barnagi pezsgő, a Kékfrankos BRUT, amelynek alapanyagát 2018-ban szüretelték le, így a második erjedést követően 2 éven át érlelődött palackban, seprőn. A Gran Vin De Barnag pincészet kérés esetén házhoz is szállítja a limitált kiadású pezsgőt. (Gran Vin De Barnag - Facebook)

Közlekedés

2021 nyár elején már lehetséges, hogy első osztályú, bisztrókocsival ellátott kocsikkal is utazhatunk a Balatonra. A MÁV-csoport saját fejlesztésű IC+ kocsi gyártási programmal állt elő, amelyből az első 50 már elkészült. (MTI)

Gyakorlati képzést indít a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ), egy kétárbócos Nauticat 36-os iskolahajó személyében lehet majd a hajózás és vitorlázás alapjait, a szélsőséges helyzetek begyakorlását tanulni. Először a saját embereiknél indítják el a programot, majd olyanoknak, akiknek már van megfelelő képesítésük, de gyakorlati tapasztalatszerzésre még szükségük van. (Vitorlázz itthon)

Jövő nyáron – majd két évtized kihagyás után - már Csisztapusztát is érinteni fogja a balatonfenyvesi kisvasút vonala, már fektetik le az új síneket. A csisztapusztai vonal újjáépítése egész évben biztosítja majd a Csiszta termálfürdő könnyebb elérhetőségét is. (Sonline)

Épül-szépül?

Újabb helyen, az országban másodikként Zánkán alakított ki egyedülálló energiatároló-rendszert (mobiltárolót) az E.ON Hungária Csoport. Ennek köszönhetően a naperőművek által termelt energia akkor használható fel, amikor arra igény van, valamint segítségével jelentős megtakarítást lehet elérni a napelemek hálózatra kapcsolásakor is. (E.ON közleménye)

Az a hír járja Keszthelyen, hogy az egykori keszthelyi Zala kemping helyére, a Balaton partján lévő hét hektáros telken 288 lakásos társasházat építenének. A városvédők szakmai állásfoglalást tettek közzé, melyben a Balaton-part beépítése ellen tiltakoznak. (Telex, Keszthelyi Városvédő Egyesület)

A Budapest-Balaton kerékpárút székesfehérvári bevezető szakaszát, 1,76 kilométer hosszban, nettó 365 millió forintért építheti meg a Strabag Építő Kft. A vállalat nyertesként másik hét pályázót utasított maga mögé. (Napi.hu)

A balatonföldvári Nyugati strand elé vitorláskikötőt építenének, bár azt ígérik, a strand ettől függetlenül megmaradna, valójában part nélküli fürdőző lehetőségről lenne csak szó, ami további jogszabályi kérdéseket is felvet. (Balatontipp)

Környezet & védelme

2021. január elsejétől kezdődően országszerte tilos lett volna az avarégetés és a kerti hulladék égetése, ám egy újabb kormányrendelet szerint a veszélyhelyzet fennállásáig továbbra is az önkormányzatokra lesz bízva, engedélyezik-e az avar- és zöldhulladék-égetést, és ha igen, milyen feltételekkel. A Levegő Munkacsoport a visszalépéssel nem ért egyet, úgy vélik, nehéz látni mögötte a szakmai indokokat. (HelloVidék)

Eltávolították a Balatonról a korábban a tóban elsüllyedt, majd azután mégis aktívan dolgozó kotróhajót. Kiderült, hogy a mederanyagot összeszedő gép eleve nem is dolgozhatott volna a tavon, mivel csak kisebb állóvizekre van tervezve. (Világgazdaság)

Balatonfenyves önkormányzata megkezdte a közel 8 kilométeres partszakaszának felmérését, és várhatóan 20-30 esetben feljelentést is tesz illegális partfeltöltések, nádirtások miatt, közölte Lombár Gábor, a település polgármestere. Szerinte a vízparti települések is sokat tehetnek a Balaton megvédéséért. (Hírbalaton.hu)

Advent

Fricska étteremlakás gyerekeknek szervezett adománygyűjtést. Ha 300 forintért vásároltok náluk bébiételt, vagy külön visztek nekik december 23-ig (szerda), akkor azokat az étterem dolgozói szétosztják a rászoruló veszprémi családok között. (Fricska - Facebook

Fényárban úszik a balatonszemesi gőzmozdony. A Balatonszemesi Baráti Kör által feldíszített mozdony látványos ünnepi attrakció, amit ezen a linken meg is nézhettek. (Sonline)

A STRAND fesztivál szervezőinek köszönhetően a STRAND Allstars újabb, ezúttal karácsonyi dallal állt elő: a Lábas Viki, Rúzsa Magdi, Horváth Tamás és Járai Márk alkotta csapat a Piramis Kívánj igazi ünnepet és Ajándék című dalát dolgozta fel, melyhez klip is készült. Az előadók rajzfilm-karakterként tűnnek fel, viselve az Együtt az Autistákért Alapítvány jelképét, a Kék Szív kitűzőt. (STRAND Alltstars közleménye)

Gyász

87 éves korában elhunyt Kozma Imre balatonfüredi Pro Urbe díjas festőművész. Az első sorban tájfestőként tevékenykedő művész tanított és aktívan részt vett a város művészeti életében is: alapító tagja a Balatonfüredi Művész Céhnek, a városi Kollektív Tárlatok kezdeményezője volt. Családja egy jövőbeni emlékkiállításra felajánlotta alkotásait. (Füred TV)

Kultúra

Avar kori, vélhetően 7. századi női sírt tártak fel Zalaapátiban. A feltárást a Balatoni és a Göcseji Múzeum szakemberei végezték, ahogyan 2018-ban is, amikor ugyanezen a területen találták egy lovas maradványait. (Zaol.hu)

Sport & strand

A 2021-es Spuri Balaton Szupermaratonról már most tudni lehet, hogy 4 napos helyett mindössze 1 napos eseményként szervezik meg a koronavírus-járvány miatt. Egy 53 km-es szakaszon valósul majd meg a program. (Hírbalaton.hu)