Bor, mámor, Balaton! Javában szüretelik a 2020-as szőlőtermést, de már elébe menve a borkészítésnek, számos pincébe látogathattok el egy kis kóstolóra. Kulturális programokban sem lesz hiány szeptember 18–20. között: irodalmi- és mesefesztivált is szerveznek, de a legtöbb múzeumba is ingyen eljuthattok ezen a hétvégén.

Quasimodo irodalmi fesztivál, Balatonfüred – Szeptember 17–19.

A Nobel-díjas Salvatore Quasimodo emlékére szerveződő költőverseny idén – a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával – már háromnapos irodalmi fesztiválként jön el. A díjazott irodalmárokkal már pénteken, szeptember 18-án is összefuthattok, ugyanis ekkor lesz a program díjkiosztó ünnepsége. Új könyvekkel, irodalmi folyóiratokkal, nagy találkozásokkal és esténként kellemes koncertekkel vár a fesztivál a füredi Vaszary Villa kertjében és a Tagore sétányon.

A részvétel minden esetben regisztrációhoz kötött, ezen felül pedig néhány program esetén belépőhöz is – a jegyeket a helyszínen tudjátok majd kiváltani. 

XVIII. Mesefesztivál, Veszprém – Szeptember 18–20.

Benedek Elek születésnapja, ezzel együtt a Népmese Napja környékén szokták megrendezni a veszprémi Mesefesztivált, ami idén már nagykorúvá válását, vagyis 18. születésnapját ünnepelheti. Óvodás és kisiskolás csoportok, családok kedvükre szórakozhatnak a játszóházakban, de előadásokkal, táncházzal, koncertekkel és más izgalmas programokkal is készülnek szeptember 18-20. között, péntektől vasárnapig egész nap a Hangvilla előtti téren.

A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.  

Szent György-hegy Éjfélig; Hegymagas – Szeptember 19.

Jön a második újragondolt Szent György-hegy Hajnalig program, ezúttal – csakúgy, mint az elő hétvégén – szintén éjfélig. Szeptember 19-én, szombaton a következő pincék várnak titeket finom boraikkal és hozzáillő falatokkal: Napvirág Pince, Molnár Pince, Földi Bálint x Pláne, Angyal Pince, Nyári Pince, Tarányi Présház. Ha pedig komolyabb sétára adnátok a fejetek a hegyen, vegyetek részt a Szent György-hegyi csodák túrán, ami 10 órakor indul a kisapáti temető melletti parkolóból.

Az események a pincészetekben elérhető támogatói poharak megvásárlásával látogathatók, amiknek ára 2000 forint.  

Kulturális Örökség Napjai; több helyszínen – Szeptember 18–20.

A Kulturális Örökség Napjai az Európai Örökség Napok magyarországi eseménysorozata, amin szeptember 19-20. között (szombaton és vasárnap) több száz érdekes műemléket csodálhattok meg kívülről-belülről.

Szeptember 18-án pénteken 18 órától például Siófok ékkövei címen új időszaki kiállítás nyílik a Kálmán Imre Emlékházban. Veszprém belvárosának bronzkori leleteit 19-én szombaton nézhetitek meg a Laczkó Dezső Múzeumban, vagy éppen a varázslatos üvegablakok formáit és fényeit 20-án vasárnap 15 órától a Várból induló sétán. A keszthelyi Festetics-kastély körbevezetéséhez 20-án, vasárnap 15 órától csatlakozhattok.

A programok ingyenesek, de néhányuk előzetes regisztrációhoz kötött. 

V. Szüreti Felvonulás és Folkkocsma; Balatonboglár – Szeptember 19.

Szeptember 19-én, szombaton Balatonbogláron is megkezdődik a szüreti ünnep, ötödik alkalommal rendeznek szüreti felvonulást és folkkocsmát. 13 órakor lesz a gyülekező a felvonulás előtt, amit majd követ egy halászléfőző verseny, este 20 órától pedig indul a folkkocsma a Somogy Zenekar dalaival, de lesz táncház is. Ünnepeljétek együtt az idei évjárat termését!

Még több szüreti programért olvassátok el ezt a cikkünket

Kőről kőre a Balaton-felvidéken; Badacsonytördemic – Szeptember 20.

Szeptember 20-án, vasárnap badacsonytomaji indulással (reggel 6 és 8 óra között) két távon próbálhatjátok ki a kisebb-nagyobb természetjárást: az egyik a 25 kilométeres, a másik pedig igazi Badacsony Maraton, a maga 42 kilométeres távjával. Csak rátok vár az őszi köntösbe burkolózó Badacsony!

A nevezés 1000 forintba kerül. 

Címkék