A déli parton is vannak ám képeslapra illő falvak, mint a Fonyódtól nem messze, a Nagy-Berek szélén heverő Buzsák. Horvát hatások, német turisták és egy hozzácsatolt elképesztően retró fürdőtelep szerepel a községben elmerült fotósunk galériájában.

A Balaton felől ugyan még mindig jókora kerülővel közelíthető meg a kedves kis falu, a Nagy-Berekhez tapadó Buzsák mindenképp megéri ezt a kitérőt. Főleg akkor, ha szívesen elmerülünk a folklórban, annak a színes-szagos és élő változatában, nem a műanyagban, ami a Balaton oly sok kamucsárdájában szembejön az emberrel. Az Akts és Magyari falvak helyén kiépült falu az 1500-as évekre jó pár dalmát, illír, horvát családdal gazdagodott, unikális kultúrája alakult ki emiatt, hímzései, faragványai és táncai országszerte híressé tették. Hiába közel a Balaton, az idegenforgalom nem feltétlen a strandolókra épít (a fürdőzők más tészta), hanem erre a hagyományra. A pincesorral is büszkélkedő Buzsákot az utóbbi években kicsinosították, egyre jobban vonzza a külföldi, főleg német turistákat – már ha eltekintünk a járványhelyzettől.

A plusz vonzerő – és itt jönnek be a fürdőzők – a település külterületén lévő Csisztapuszta, ahol a hasonló nevű Csisztafürdő található. A 42 fokos, ásványi anyagokban gazdag, hidrokarbonátos kénes gyógyhatású vizét imádja az idősebb korosztály, a szocializmus óta nagy kultusznak örvend a német vendégek körében. A fürdő köré olyan üdülőtelep épült könnyűszerkezetes kis házakból, bódékból, ami egész Csisztát egy időutazás helyszínévé teszi. Hogy még inkább visszamenjünk az időben, komolyan tervben van a balatonfenyvesi kisvasút elhagyatott csisztai ágának újraépítése. Fotósunk Buzsákot és Csisztapusztát is bejárta, és elmerült a retró miliőben, csodáljátok meg a déli part e briliáns drágakövét!

Címkék