Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

látnivalók & kultúra Aktív

Kilátófanok, örvendjetek, újraéled két torony!

Csupa jó hírnek örülhetnek a Balaton környéki kilátók rajongói, két torony is megújul és végre látogatókat fogadhat.

Az egyik torony a révfülöpi Fülöp-hegyi, aminek sorsa tavaly egészen tragikusra fordult. 2020. február 13-ra virradóra, télen szokatlan módon, zivatar robogott át a térségen, és egy villám telibe kapta az építményt. Az kigyulladt, és a faszerkezet teljes terjedelmében le is égett, dacára a badacsonytomaji és a kővágóörsi tűzoltók kemény munkájának. Kondor Géza polgármester már másnap arról beszélt, megkeresik a biztosítót, kimennek statikussal, és mielőbb nekilátnak az újjáépítésnek.

Lassan már egy éve volt a révfülöpi tűzvész, rákérdeztünk hát az önkormányzatnál, hogy állnak a munkák. A polgármester maga válaszolt, lelkesen így írt a We Love Balatonnak:

„Örömmel erősíthetem meg, a teljes fedezetet a biztosító és a Miniszterelnökség támogatása biztosította, a munkaterületet az ősz folyamán átadtuk a legjobb ajánlatot tevő Tetőpont Plusz Kft.-nek.”

„Örömmel erősíthetem meg, a teljes fedezetet a biztosító és a Miniszterelnökség támogatása biztosította, a munkaterületet az ősz folyamán átadtuk a legjobb ajánlatot tevő Tetőpont Plusz Kft.-nek.”

A Balatontipp úgy tudja, a biztosító 20,5 millió forintot ítélt meg a kárra. Hamarosan befejeződik a faszerkezetek legyártása – folytatta a település vezetője, aki szerint a kilátó felállványozásával a látványos szakaszába lépett a munka. Ezután a lépcsőt, az erkélyeket és a faszerkezetet építik újjá. Június 30. a kivitelezési határidő, de reményei szerint hamarabb is elkészülhet a torony, nyáron pedig jöhet az ünnepélyes újraavatás. Képeket is kaptunk a munkák állásáról:

Vázsonyok közt

Nagyvázsony és Tótvázsony közt hatalmas, füves, hullámos terep található, no meg egy különös kőtorony. A kettő összefügg: az előbbi egy katonai gyakorlóterület, amin a szovjet–magyar katonai szövetség jegyében a rendszerváltás előtt sok közös (vagy külön) hadgyakorlatot tartottak. A közelben található az ország egyik legnagyobb szellemvárosa, Kis-Moszkva is, ahol anno orosz tisztek és katonák laktak családjaikkal, valószínűleg szovjet nukleáris fegyverek felett.

A torony a hadgyakorlatokat szemlélő tiszteknek épült, innen nézték a robogó harckocsikat és a gyakorló lövészeket. Tavaly felállványozták a tornyot, és – mint a helyszínen megtudtuk – a felújítás végén megnyitják azt a publikum előtt. Meg is kerestük Nagyvázsony önkormányzatát, ahol közölték, nem hozzájuk tartozik a torony (a Google Maps szerint márpedig de), és Tótvázsonyba irányítottak, ahol pedig azt közölték, Nagyvázsonyhoz tartozik a torony.

Két Vázsony közt a földre estünk, a gordiuszi csomót végül a Vehir cikke vágta át. Nem valamelyik település, nem is a Honvédelmi Minisztérium, hanem a Veszprémi Erdőgazdaság, a VERGA Zrt. vette kezelésbe az építményt. Ugron Ákos Gábor vezérigazgató elmondta a lapnak az 50 méteres toronyról, hogy azt a „Bakancsos Barangolás a Bakonytól a Balatonig” nevű pályázat keretében újítják fel. A toronynak nem volt lépcsője (!), így egy fémlépcsőt építenek köré, ablakokat és ajtókat is beépítettek, no meg védőkorlátokat.

A pályázat keretében komplex kis pihenőhely alakul itt ki: erdei bútorokat és tájékoztató táblákat helyeznek el, valamint egy 70 négyzetméteres pergolát is építenek. Egy aszfaltos bekötőút is készül majd, ami egy murvás parkolóba vezet. Februárban elvileg befejezik a munkálatokat, tavasztól pedig már meg lehet mászni a tornyot, hogy megnézzük, ellátunk-e innen a Balatonig. A Bakonyig biztos el fogunk, hisz itt kezdődik a hegylánc.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Aktív

Egy teljesen új nyomvonalon is körbetekerhetjük a Balatont

Egy 400 kilométer hosszúságú, nem hagyományos kerékpárúton vezető, de kitáblázott útvonalon is körbetekerhetjük a Balatont.

Aktív

A Balaton-felvidéki tanúhegyekre hivatkozva lefújták egy napelempark építését

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a tájkép megóvására hivatkozva a védelmébe vette a Tapolca melletti területet.

Aktív

7 kerékpáros útvonal tavaszra, ha unod a Balatoni Bringakört

7 útvonalat ajánlunk azoknak, akik már teljesítették a Balatoni Bringakört, és szívesen felfedeznének valami újat, és persze azoknak, akik nyeregbe pattannának az enyhe télvégi napokon.

Aktív

Variációk balatoni randizásra – Valentin-nap a tónál

Egy tartalmas balatoni nappal, hétvégével február közepén sem lőhettek mellé. Adunk néhány tippet, hova menjetek randizni a tó körül!

Neked ajánlott

A