Idén májustól megnyithatja kapuit a két évre bezárt örvényesi szabadstrand. Fejlesztik a vasútvonalat Balatonfüred és Keszthely között, a villamosítás miatt csökkenhet majd az utazási idő. Új kezdeményezéssel álltak elő a vendéglátósok megsegítésére, hosszabbítottak a veszélyhelyzeten. Heti híreinket olvashatjátok.

Február 17-ére, szerdára kettős front érkezett, így a múlt héten – megszakítva a szibériai hideget – hétköznap már akár 8 fokot is mérhettek a Balatonon is, és bár hétvégére csökkent a hőmérséklet, és a köd is leszállt, már ezen a héten sem számíthatunk ettől nagyobb hidegekre. 10-15 fok körül alakul a hőmérséklet a következő napokban, ködre és párára számíthatunk a tó környékén az Időkép előrejelzése szerint. Szombaton hidegfront érkezik, ám a hőmérséklet alig pár fokkal lesz alacsonyabb, 8-10 fokkal lépünk majd át a márciusba.
 

És most lássuk, mi történt a Balatonon és környékén a vírushelyzettől kezdve az építészeten át a kulturális hírekig! 

Vírushelyzet

Ismét hosszabbítottak a járványügyi veszélyhelyzeten: A rendkívüli jogrend február eleji lejárta után a kormány előbb saját hatáskörben tizenöt nappal meghosszabbította azt, majd az Országgyűlés elé vitték, hogy még kilencven napot rátegyenek a koronavírus-járvány miatt. A jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedések március elsejéig érvényesek, ezek fenntartásáról vagy esetleges módosításáról február végén várható döntés. (Telex, Magyarország Kormánya)

A Music Hungary Szövetség, a Magyar Fesztivál Szövetség és a Magyarországi Rendezvényszervezők Szövetsége kezdeményezésére egy javaslatcsomagot állítottak össze a Magyar Turisztikai Ügynökségnek címezve. A kezdeményezés célja a vendéglátásban működő ágazatok megsegítése, eddig több mint háromszázhetven különböző szervezet, zenekar, kulturális létesítmény, fesztivál és egyéb résztvevő csatlakozott aláírásával. (Roadster)

Közlekedés

Rövidebb idő alatt érhetünk el a Balatonra: a vasútvonal fejlesztésének második ütemére derült most fény, a Balatonfüred és Keszthely közötti szakaszt fogják villamosítani. A 105 kilométeres szakaszon ezenkívül mintegy 25 állomást akadálymentesítenek, 11 épületet és 9 utasbeállót terveznek, valamint 4 helyszínen parkolót is fejlesztenek. Az első ütem, a Szabadbattyán és Balatonfüred közötti 55 kilométeres szakasz idén tavasszal zárul le. (Magyar Építők)

Február 19-e, péntek óta egy órával tovább jár a balatoni komp. A március 11-ig érvényes menetrend szerint Szántód felől 7 és 18 óra között, Tihany irányából pedig 7.15 és 18.15 között óránként indulnak a kompok. (MTI)

Gasztró

Elköltözik Ördög Nóráék népszerű kisboltja. A Balatonakarattyán lévő, Nekem a Balaton nevű kisbolt a helyiek szerint túl nagy, zavaró (autó)forgalmat generált. A többszöri feljelentések miatt döntött mostanra úgy a Nánási család, hogy odébbállnak tavasszal, várhatóan a város körforgalmához költöztetik a boltot. (24.hu)

Épül-szépül?

Keszthely titokzatos beruházásra készül: a Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület (KÉVE) arról számolt be, hogy Keszthely egy eddig közösségi térként használt részét körbekerítették, és elkezdték kivágni az ottani fákat (elmondásuk szerint hatvan darabból úgy kb. negyvenet). A Balaton Szálló mögötti területen egyelőre nem tudni, mi épül majd. (Telex

Balatonfüred önkormányzata kapta a legtöbb, 6,3 milliárd forint MTÜ-támogatást országosan 2020-ban, mindezt új kulturális negyed kialakítására, valamint kemping- és strandfejlesztésre. A top 10-es listán még egy balatoni település szerepel, ez pedig Tihany, amelynek önkormányzata 2,6 milliárd forinttal gazdagodott. (G7)  

A balatonboglári Sellő Kemping új tulajdonosa szerint nem fogják beépíteni a területet, marad a kemping, de színvonalasabbá teszik azt. A Sellőhöz hasonlóan eladott balatonszemesi Hattyú Kemping beépítése ellen pedig – ahogy arról korábban beszámoltunk – éppen zajlik a küzdelem. (Privátbankár.hu, We Love Balaton)

Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere és a Balatoni Szövetség elnöke szerint a Balaton és a turizmus között lévő szimbiózist nagyon szigorúan be kellene tartani és tartatni. Szerinte mértéktartónak kell lennünk abban, hogy mit és mennyire építünk be. A Paloznakon elrendelt építkezési tilalom kapcsán pedig köszönetet mondott kollégájának (Czeglédy Ákos polgármesternek) a „vagány kiállásért”. (24.hu, Klubrádió)

Tájház készül a Lóczy utca 101-es szám alatti parasztházból Arácson. Az önkormányzat ötvenmillió forintos forrásból teljesen felújítja a nádfedeles, tornácos házat, és várhatóan nyártól már tájházként lesz látogatható. (Füred TV)

Gyenesdiáson a korábban kiderült fejlesztések mellett új vadaspark is készül, de a Festetics Imre Állatparkban is lesznek újdonságok. Ezek – amennyiben a korlátozások engedik – áprilisban nyílnának meg. A Természet Háza Látogatóközpont a tervek szerint június 18-tól várja a látogatókat, ahol addigra VR-szobát is kialakítanak. A Festetics-kilátót tavasz végén, míg a Nagymezőről induló és Vonyarcvashegyre becsatlakozó Festetics-turistautat a nyáron adják át. (Gyenesdiási Turisztikai Egyesület közleménye)

Köz & ügyek

A Balatoni Kör korábban – az MTÜ-támogatás botránya miatt – lemondott elnöke, Laposa Bence azt nyilatkozta: „Azt gondolom, hogy hamarosan megnyugtató megoldás születik a Körön belül, és tudjuk folytatni a megkezdett munkát.” (24.hu)

Nő a lakosság száma a Balaton-régióban, adta hírül a Balaton Fejlesztési Tanács. Annak ellenére, hogy többen halnak meg, mint ahányan születnek, 2019 óta mégsem csökken az üdülőkörzet népessége. Ez a nemzetközi és az országhatáron belüli növekvő bevándorlással magyarázható, utóbbi esetén ugyanis kiemelt célpont a Balaton. (MTI) 

Kultúra

Támogatást nyert Mencshely önkormányzata a 2020-as hungarikumpályázaton. A Veszprém Megyei Értéktárban is szereplő mencshelyi vert csipke köré több programot is terveznek idén. Előadással, kiállítással, vezetett kirándulással és műhelyfoglalkozásokkal is készülnek a településen 2021. június 26–27. között. (Veol)

Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa már rövid videókkal is jelentkezik helytörténeti érdekességekről. Elsőként a Balaton Bútorgyár múltjáról, jelenéről és jövőjéről mesél Márkusné Vörös Hajnalka, a VEB2023 projektfejlesztési tanácsadója. (Octogon)

Sport & strand

A két évre bezárt örvényesi szabadstrand idén májustól megnyithatja kapuit. Több mint háromszázmillió forintot fordítottak a strand fejlesztésére: lett új játszótér, szintén új, modern üzletsor, parkoló, két úszóstég, külön napozórészek, wifi és webkamera, teljesen új (kétszintes) strandépület, amelyre még tetőtéri napozóterasz is készült. (Balatontipp)

+ Heti örkényi sztori

Hajner (Urbex) Gyula, a Szellemvárosok Magyarországon blog szerkesztője is ellátogatott a Balatonra megcsodálni a jegesedést, ám a siófoki kikötőben a látványon felül még nagyobb élményben volt része: verekedő vidrákat sikerült levideóznia a tó jegén.

Címkék