Míg Balatonfüreden őszre átadnak egy új, mindenki számára elérhető partszakaszt, addig Paloznakon akár három évig tartó építkezési tilalmat vezettek be. Harcolnak a környezetvédelemért a Balaton-parton. Heti híreinket olvashatjátok a tó környékéről.

Megérkezett a beígért szibériai hideg, a Balaton is elkezdett jegesedni az elmúlt napokban. De nem akárhogy: a viharos északnyugati szél kifújta a tó vizét a partra, ami hamar rá is fagyott a tereptárgyakra, mutatta be a jelenséget az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-posztjában. A jelenségről tömérdek fotó látott azóta napvilágot, közülük néhányat az Időkép oldalán érdemes megnézni.

És hogy marad-e ez az idő? Nem sokáig. Holnap, február 17-én máris kettős front érkezik, a napközbeni hőmérséklet felugorhat 8 fokra is, és kitart egész héten át. A mínuszoknak tehát a következő napokban búcsút inthetünk, hétvégére (szombatra és vasárnapra) pedig a köd is leszáll az Időkép előrejelzése szerint.

És most lássuk, mi történt a Balatonon és környékén a környezetvédelemtől kezdve a kulturális hírekig!

Vírushelyzet

A kormány bérletidíj-mentességet jelentett be azoknak a vendéglátósoknak, akik önkormányzati vagy állami tulajdonú ingatlanban bérelnek területet. A Telex a Magyar Közlöny alapján megírta, hogy pontosan kikre vonatkozik a könnyítés. (Telex)

Nemcsak a vendéglátóhelyek, hanem a termelők, főleg a kisebb vállalkozások helyzete is bizonytalan a járvány miatt. Erre a nemesbüki Korosajt Műhely tehenei örökbefogadásával hívja fel a figyelmet. Akik részt vesznek az akcióban, azok júniusban – a sajtok elkészültekor – visszakapják a most adott támogatásuk árát, jóízű sajtok formájában. (Dining Guide)

Gasztró

Az eplényi Intersport Síaréna létrehozta Gastro43 nevű projektjét, melynek lényege, hogy a Síaréna Holle Anyó konyháját és Parázst egy-egy étterem, bisztró csapata leegyeztetett időszakban díjmentesen használhatja, elviteles kiszolgálással, betartva a jelenlegi szabályozásokat. A Tereza, a Mazel Tov, a MÁK Bistro és a Pörc – Bisztró és Delikát már csatlakozott a kezdeményezéshez. Február 15–18. között a Pörc – Bisztró és Delikát kínál finomságokat Eplényben. (Intersport Síaréna Eplény)

Közlekedés

Nem áll meg a személyvonat az új menetrend szerint Balatonmáriafürdő alsón, a Máriahullámtelep és a Máriaszőlőtelep megállókban, ezt pedig több utas is sérelmezi az átszállások vagy éppen a gyaloglás miatt. A MÁV információi szerint Máriahullámtelep és Máriaszőlőtelep megállóhelyeket elsősorban az idegenforgalmi főszezonban veszik igénybe a Balatonhoz nyaralni utazók. (BAMA)

Épül-szépül

Február 15-től, hétfőtől Paloznakon tilos az építkezés. A radikális döntést személyesen Czeglédy Ákos polgármester hozta meg az egyre súlyosabb, befektetési célú építési láz miatt, amit a közművek sem bírnak kiszolgálni. Az akár három éven át is fennmaradó tilalom alól csak a már bejelentett vagy engedéllyel rendelkező, folyamatban lévő ügyek kaphatnak felmentést. (Balatontipp)

Idén ősztől Balatonfüreden új, mindenki számára megközelíthető partszakasz nyílik. Az egyhektáros területen csónakkikötőt és -kölcsönzőt, játszóteret, stéget és éttermet is kialakítanak, de parkosítanak is. (Balatonfüred.hu)

Megújul a szigligeti strand: a Kisfaludy programnak köszönhetően elkészült a középső vizesblokk felújítása, illetve egy területrész gyepszőnyeget és öntözőrendszert is kapott. Kialakítottak gyermekmosdót, baba-mama szobát, új, vízbe vezető lépcsőket telepítettek, valamint vízbe emelő szerkezetet is helyeztek el a mozgássérülteknek. Ezenkívül megújultak a strandon belüli tájékoztató táblák és három öltöző is. (Veol)

Petíciót indítottak Balatonszemes utolsó kempingjéért, amit a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) nemrégiben eladott. A Hattyú Kempingért szóló petíciót már több mint 3 ezren aláírták. (SzabadaHang)

Balatonföldváron is küzdenek a Balaton-part beépítése ellen. A Népszava több szervezettől, mint például a Balatonföldvárért Egyesülettől (MBE) vagy a Nők a Balatonért Egyesülettől, is úgy értesült, nem hagyják, hogy kikötőt építsenek a parton. (Népszava)

Kékfény

Előre bejelentett helyszíni vizsgálatot tart az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF február 22-én és 23-án Badacsonytomaj polgármesteri hivatalában. A település 2 milliárd 435 millió forintos GINOP- és 612 milliós TOP-támogatású projektjeinek papírjait kérték ki a vizsgálathoz, amelyek kapcsán a magyar hatóságok korábban már nyomoztak, sőt milliós büntetéseket is kiszabtak. (24.hu)

A Balatoni Körnél botrányt kavaró, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által kiosztott támogatások miatt tett feljelentést a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bűncselekmény hiányában elutasította. (24.hu)

Környezet & védelme

Jordán Ferenc, a Balatoni Limnológiai Intézet leváltott vezetője szerint nincs gazdája a Balatonnak. A Qubit podcastjáben arról is beszélt, hogy rengeteg érdek van a tó mentén, ám ezeket az érdekeket ahelyett, hogy integrálná egy szervezet, sokkal inkább a széthúzás látszik. Szerinte az ingatlanfejlesztéseket elképesztően eltúlozzuk, a nádasokkal nem bánunk jól, de többek között az algásodás veszélyeire is felhívta a figyelmet. (Qubit)

Petíció indult a balatoni nádasok védelméért, eddig 356-an írták alá a dokumentumot, amelyben azt kérik, hogy biztosítsanak a nádaratási munkálatok elvégzésére minden évben elegendő forrást, munkaerőt és munkagépeket, hogy évről évre képes legyen megújulni a nádas. Ez ugyanis idén sem teljesült: az évi legalább 300 hektárnyi nád levágása helyett körülbelül 23 hektárnyi területen végeznek nádaratást. (SzabadaHang)

Korszerű, természetbarát módszerekkel igyekeznek megmenteni az elhanyagolt, történelmi platánsort Keszthelyen. Kilenc platánfából kettőt sajnos már nem lehet megmenteni, a többin csonkítás helyett célzottan, a fák állapotának megfelelően – mindent dokumentálva, elemezve – dolgoznak a szakemberek. (Zaol)

Magántelkeken, a tulajdonosok tudta és beleegyezése nélkül rongáltak fákat Alsóörsön a napokban. Sárga festékkel jelölték meg őket, többnek a törzsébe pedig bele is vagdostak. A Balatonfüredi Rendőrkapitányságon rongálás vétség elkövetése miatt indult eljárás ismeretlen tettes ellen. (Telex)

Kultúra

Keszthelyen újra igénybe lehet venni a Fejér György Városi Könyvtár szolgáltatásait a járványügyi szabályoknak megfelelően. Bár a könyvtár – november óta – zárva tart, az olvasóterem ablakán keresztül van lehetőség a kölcsönzésre. (Keszthely.hu)

Lista készült a Kádár-kor első két évtizedének építészetéről, amely a legjobb magyarországi építményeket sorakoztatja fel. A Magyar Építőművészek Országos Szövetsége (MÉSZ) megbízásából született, Magyar Modern nevű oldalon szerepel néhány balatoni épület is, egészen pontosan a badacsonyi Tátika étterem és a Poharazó épülete, a hévízi Állami Gyógyfürdőkórház fedett fürdőépülete, a tihanyi Üzletsor és hajóállomás, valamint a szintén tihanyi Alsóközpont és üzletsor is. (24.hu)

Jótékonyság

Körülbelül kéttonnányi ruhát gyűjtöttek össze Barnagon, ennek a nagy része novembertől januárig börzéken talált gazdára, így – mások mellett – több száz családnak is tudtak segíteni. De az újrahasznosításra is gondoltak: a Klubzsák a Közösségekért elnevezésű program keretén belül szállítottak zsákokat textilfeldolgozó üzemekbe is. (Veol)

„Ha fázol, vegyél el egy kabátot” – állt a Sümegen kihelyezett táblán, amely mellett bundás kabátok sorakoztak. A néhány napja beköszöntött hideg miatt így igyekeztek segíteni a rászorulókon a városban. (Barcza Zoltán – Facebook)

Turizmus & szállás

Áprilist és decembert leszámítva a Balaton térség volt a legnépszerűbb úti cél egész évben tavaly – derült ki a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) turisztikai trendriportjából. A nyári főszezonban (júliusban és augusztusban) az ország összes szálláshelyén eltöltött majdnem minden második vendégéjszaka a Balatonhoz köthető. A térség szálláshelyeire 2020-ban 2 millió vendég érkezett, akik 6,2 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégéjszakák többségét (44%-át) egyéb és magánszálláshelyeken, míg 37%-át szállodákban, további 10%-át kempingekben töltötték el. Az összes vendégéjszaka 85%-át belföldi vendégek adták, akiknek a legkedveltebb települései (sorrendben) Siófok, Balatonfüred, Zalakaros, Hévíz és Balatonlelle voltak. (MTÜ közleménye)

Online felmérést végzett a Szállás.hu az utazni vágyók körében idén januárban. Az eredmények szerint a többség tervez nyaralást idén, de inkább csak belföldit, már minden ötödik válaszadó le is foglalta szálláshelyét. (Turizmus.com)

Sport & strand

A Kalóz strandbisztró egy lelkes törzsvendége néhány napja megmártózott a Balaton vizében, ezzel jelképesen „megnyitva a strandszezont”, ám úgy tűnik, elhamarkodott kihívás volt ez, ugyanis a tó azóta elkezdett jegesedni. (Kalóz – Instagram)

Voltak, akiket a jég sem tartott vissza, bár ők eredetileg nem fürdeni szerettek volna. Egy férfi, majd később egy őt segítő nő alatt is beszakadt a jég a hétvégén, többen is a segítségükre siettek. (Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata – Facebook)

Németh Lajos meteorológus azt nyilatkozta a korcsolyázás kapcsán, hogy jövőre kell halasztani a programot, ugyanis legalább 10-15 cm vastagságú jég kell ahhoz, hogy biztonságosan lehessen közlekedni a tavon. Ez pedig a mostani jegesedés ellenére is nehezen képzelhető el. (Index)

Címkék