Egy 38 méter szabadnyílású kerékpároshidat is építenek a székesfehérvári elkerülő út felett, a Budapest–Balaton kerékpárút részeként, Fonyód külterületén mintegy 120 hektárnyi terület égett le, megvannak az új balatoni hajók tervei – heti híreinket olvashatjátok a Balatonról és környékéről.

A múlt héten már részünk lehetett egy kis tavaszias időjárásban: többnyire 10-15 fokok voltak, leszámítva a hétvégén érkezett hidegfrontot, amely miatt lehűlt a hőmérséklet. Az Időkép az év eddigi legmelegebb délutánjáról írt február 24-én, amikor is Veszprémben 21,7 fokot mértek. A csavar azonban ezután érkezett a történetbe, ugyanis mindeközben Csopakon (ugyanazon a napon) 5,8 fok volt. Ezek után nehezen beszélhetünk általánosan Balaton-környéki időjárásról. A jelenséget a következővel magyarázták: a gyenge délies szél az északi partra fújja a tó fölötti hűvösebb, nedvesebb levegőt.

Március első napjai az eddigiekhez hasonlóan alakulnak az Időkép szerint: 10-15 fok, többnyire napsütéses órák, egészen péntekig, amikor ismét lehűl az idő, akár 5 fokra is. A télikabátokat még semmiképp ne tegyétek el!

És most lássuk, mi történt a tónál az elmúlt napokban a környezetvédelemtől kezdve egészen a közlekedési hírekig! 

Fesztivál

Ha azt a járványhelyzet engedi, nyáron jöhetnek a fesztiválok Zamárdiban. A Balaton Soundot június végére, július első hetére tervezte be a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt., a Strand Fesztivált pedig augusztus közepére a Volt Kft., előbbi helyszínét már le is foglalták a fesztivál szervezői, ám azóta az is kiderült, a részvételt oltási igazolványhoz kötnék. (24.hu, We Love Balaton)

Közlekedés

Ahogyan arról már többször beszámoltunk híradóinkban, a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) régi hajóit rekonstruálják, és teljesen újak is érkeznek majd. A zászlóshajónak számító Szent Miklós hajóba már új, korszerű motorok kerültek, de teljesen megújul a belső utastér is. Az idén 130 éves nosztalgiahajók, a Helka és a Kelén is fejlesztésen megy át, de megújul a Fonyód és Lelle motoros is, valamint a Badacsony és a Füred katamaránok büféi és belső terei is kicserélődnek. Fotókat a tervekről a cikkben találhattok. (Zaol)

A Balaton Bringakörút zánkai szakaszának felújítási folyamata korántsem zajlik zökkenőmentesen: a helyiek a biatorbágyiakéhoz hasonló mozgalmat szerveznek Nem ide BaBri! néven –, ha a döntéshozók nem változtatnak a bringaút eddigi kijelölésén. A legújabb információk szerint annak ellenére, hogy két alternatív nyomvonalat is megvizsgáltak, úgy néz ki, mégis maradnak az eredeti útvonalnál, ami pedig zavarja a helyieket és az arra fürdőzőket. (Telex)

Új szintre lépett a Budapest–Balaton kerékpárútnak a Székesfehérvár és a 710-es főút közötti szakaszának építése, megvannak ugyanis a kivitelező cégek. A Székesfehérvár és Polgárdi közötti, 15,7 km kerékpárútvonal nem akármilyen lesz: ezen a szakaszon építenek egy 38 m szabadnyílású kerékpáros hidat a székesfehérvári elkerülő út felett, valamint két kisebb ilyen hidat a Nádor-csatorna és a Malomcsatorna felett is. A Polgárdi és a Balaton közelében futó 710-es főút közötti, 10,4 km-es kerékpáros útvonalon három új vasúti átkelőhely is készül. (Magyar Építők)

Gasztró

Új étterem nyílik Alsóörsön: március 6-án nyitja meg kapuit a Bitang Burger and Coffee Shop. Egyelőre elvitelre lehet majd tőlük hamburgert rendelni márciusban minden szombaton és vasárnap. (Veol)

Épül-szépül

Új katonai tábor épül Gyulafirátót határában, a NATO finanszírozásában. A beruházás során a hajmáskéri vasútállomás és a tábor között önálló vasútvonal is épül. A tábor első üteme a tervek szerint 2023 elejére készül el. (Magyar Hírlap)

A tiltakozások ellenére zajlik a beruházás a siófoki obszervatórium szoros szomszédságában, a vízparton. Egy ötszintes társasházat húznak fel, ami az aggályok szerint veszélyeztetheti az obszervatórium mérésének pontosságát. (Hírbalaton.hu

Környezet & védelme

Fonyód külterületén mintegy 120 hektáron égett le a nádas szombat este, a tüzet vasárnap hajnalra sikerült eloltania a több mint 50 tűzoltónak. Ahogyan arról Rozner György, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságához tartozó terület tájegységvezetője beszámolt róla, a tűz országosan védett lápot is érintett, és valószínűleg a házaktól terjedt el. (MTI) 

A madarak költési időszakában, 2021. március 1. és augusztus 31. között tilos a favágás Csopakon. Az új rendelet értelmében a község közigazgatási területén fát kivágni – gyümölcsfa kivételével – kizárólag engedéllyel szabad a nevezett időszakon kívül is. (Sokszínű Vidék)

Arra figyelmezteti az Agrárminisztérium a túrázókat, hogy legyenek óvatosak, ha csíkos kismalaccal találkoznak. Már tart a vaddisznók ellési időszaka, ilyenkor a kocák különös gonddal vigyázzák a kismalacok életét, és keményen fellépnek, ha vélt vagy valós ellenséget észlelnek a közelükben. Fontos, hogy a turistautakról ne térjenek le, a kutyát pórázon sétáltassák, és sötétedés előtt hagyják el az erdőt. Ha pedig valaki anyakocával és malacaival találkozik, lehetőség szerint el kell sétálni, hagyni kell, hogy a konda békésen elszaladjon – fogalmaznak. (Agrárminisztérium – Facebook24.hu)

Kiderült, hogy két – a Balatonban is megtalálható – inváziós kagylófajta is alkalmas arra, hogy haltápot készítsenek belőle. Így lehetséges, hogy az édesvízi ragadozó halainkat az egyébként egyre drágább és romló minőségű tengeri halliszt helyett az ELKH Ökológiai Kutatóközpont és a Balatoni Limnológiai Intézet által fejlesztett táppal etessék egyszer. (24.hu)

Különleges kép látott napvilágot a Balatonról: az űrből, méghozzá a Copernicus Sentinel-2 műhold felvételéről a következőképpen látszik a tó, vele együtt a Balaton-felvidék bazaltvulkánjai is. (ELTE Természettudományi Kar – Facebook)

Sport & strand

Noha a balatonföldvári Nyugati Strandon 175 hajót befogadó kikötőt alakítanak ki, Holovits Huba városvezető szerint maga a strand ennek ellenére sem fog megszűnni. A kikötő megépítésével ingyenessé válik az, és lebontják a kerítést is, így a jövőben is bárki lejuthat a Balaton-partra – tette hozzá. Eközben Herényi Károly, a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület elnöke azt nyilatkozta, hogy rendelet szabályozza a strandok létesítését, amely szerint kikötő 100 méteres közelében nem lehet fürdésre használni a Balatont. (Sonline)

Egy lelkes túrázó – megelégelve a vadászatok miatti gyakori túraútvonal-módosítást – létrehozott egy térképet, amelyen Magyarország teljes területének vadászati területeit (53 db tájegység és 1467 db vadásztársasági terület) bejelölte. Ennek köszönhetően a túrázók könnyebben értesülhetnek egy-egy túraútvonalat is érintő esetleges vadászatról. (Országos Kéktúra – Facebook)

Ingatlan

Alsóörsön, Szántódon és Gyenesdiáson emelkedtek a legtöbbet az ingatlanárak a Balatont körülvevő megyék települései közül. Szántódon messze a legmagasabb áron, négyzetméterenként közel 1,1 millió forintért hirdettek lakásokat idén februárban. Átfogó elemzést adtak ki az elmúlt évek ingatlanpiaci változásairól. (Ingatlan.com közleménye, Hírbalaton.hu)

+ Heti örkényi sztori

Gyalogosok helyett az elmúlt napokban egy BMW-s szeretett volna lemenni a balatonboglári kikötő lépcsőjén, ám a kísérlet nem sikerült. A képeken jól látszik, hogy igencsak elakadt az autós. (Bp-i Autósok Közössége)

Címkék