Lombkorona-kilátót építenek a Hévízi-tónál, több olyan balatoni település is van, amelynek lakossága a járványidőszak alatt akár 5-7%-kal is nőtt. Több balatoni település is „örökbe fogadná” a Balaton Soundot, húsvét utánra várható a járványügyi korlátozások lazítása. Heti híreinket olvashatjátok!

Nem panaszkodhattunk az elmúlt napok időjárására, a múlt hét végére 15 fokra emelkedett a hőmérséklet a Balatonon is. Bár ezen a héten inkább felhős időre számíthatunk, a hőmérséklet továbbra is tavaszias marad: április 1-jén akár a 20 fokot is elérheti az Időkép előrejelzése szerint! Nagypéntekre aztán jön egy kisebb hidegfront, ami azt eredményezi, hogy húsvétvasárnapra akár 8 fokkal is enyhülhet az idő, de húsvéthétfőre ismét 15 fok vár ránk.

És most lássuk, mi történt a Balatonon az elmúlt napokban, a vírushelyzettől kezdve a közügyeken át a kulturális hírekig!

Vírushelyzet

Április 8-a után a kijárási tilalom időszaka két órával lazul, este 10 óra és reggel 5 óra között lehet majd az utcán tartózkodni. Az üzletek kötelező nyitvatartási időszaka is változik: a reggel 5 és 21:30 óra közötti időszakban lehetnek nyitva. (24.hu)

Közlekedés

Várhatóan ma, április 30-án indul az Év kerékpárútja pályázat szavazása az Aktív Magyarország Facebook-oldalán, ahova már a szakmai zsűri által kiválasztott 11 legjobb szakasz kerül be. A pályázatba olyan, legfeljebb 10-15 km hosszú kerékpárútszakaszok kerülhettek be, amelyeknél pluszértéket jelent, ha szép tájon, izgalmas látnivalók mellett vezetnek. (Sokszínű Vidék)

Április elején indul a 175. hajózási szezon a Balatonon, a vírushelyzet miatt a hagyományos nagyszombati hajózási szezonnyitó ünnep azonban elmarad, leghamarabb pünkösdkor pótolhatják. A települések közötti hajójáratok és sétahajók viszont elindulnak, a járványügyi intézkedések betartásával üzemelnek. (Időkép)

Április 11-től változások várhatók a vasútnál: gyakrabban járnak majd a vonatok többek között a Győr–Veszprém vonalon, valamint számos vonaton lesz nagy befogadóképességű kerékpárkocsi, így a bicikliszállítás is megoldott a kerékpározni vágyók számára a térségben. (Hello Vidék)

Épül-szépül?

Balatonvilágos polgármestere, Takács Károly egyelőre nem nevezné győzelemnek a településre tervezett 92 lakásos, hétszintes társasház építésének visszavonását. A Telexnek elmondta, hogy bár az építkezés kikerült a kiemelt beruházások közül, továbbra is érvényes építési engedéllyel rendelkezik. A következőkben figyelik, hogy mi történik az ügy körül, és ha nem vonják vissza ténylegesen az engedélyt, akkor keresetet nyújtanak be a bíróságon. (Telex)

Három Veszprém megyei település – Balatonalmádi, Lovas és Csopak – eddig nem csatornázott településrészein bővülhet a szennyvízcsatorna-hálózat. Ehhez információkat az önkormányzatoknál, valamint a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) honlapján találtok. (DRV közleménye)

Várhatóan idén szeptembertől önkormányzati lakásokat építenek Tihanyban, méghozzá elsősorban fiatalok számára. A négyezer négyzetméteres, Aranyház utcai önkormányzati ingatlanon 11 lakásos társasház épül, melyhez óvoda és bölcsőde is tartozik majd. Az építkezéshez 370 millió forint uniós támogatást nyert a település. (Balaton.hu)

Vizes játszótér épül Balatonalmádi volt Panoráma Discója mögötti mocsaras, pangó vizes területén. Olyan tocsogós játékokat tervezett az önkormányzat, amik a mozgáshoz a víz energiáját használják fel, vagy tocsogni, pacsálni lehet a segítségükkel. A projektre 16 millió forintnyi támogatást is nyertek. (Veol)

Felújítják a nagyvázsonyi várat – az Építészfórum fotóin látszik az építkezés jelenlegi állapota. A munkák legfőbb eleme a belső vár meglévő épületeinek lefedése és zárhatóvá tétele, valamint részleges és hiteles rekonstrukciója. Az új belső helyiségek állandó kiállítások mellett rendezvényeknek és múzeumpedagógiai foglalkozásoknak nyújtanak majd teret. (Építészfórum)

Megújul a Hévízi-tó környezete, emellett turisztikai fejlesztések is várhatók az elnyert, 660 millió forintos pályázatnak köszönhetően. Többek között egy 24 méter magas lombkorona-kilátó is fog épülni, amelyből az erdőre és a tóra nyílik panoráma, tanösvényeket is kialakítanak a területen, de új pihenőpadok, szemetesek is kerülnek a sétányok mellé, valamint felújítják a patakon átívelő hidakat és az erdőben található lépcsőket is. A munkák véglegesen ősszel zárulhatnak le, ugyanis ebben az évszakban kezdődhet meg egy nagyobb volumenű tőzegvisszapótlás a tóba. (Hévíz Város Önkormányzata – Facebook)

Köz & ügyek

Mostanra már több olyan balatoni település is van, amelynek lakossága a járványidőszak alatt akár 5-7 százalékkal is nőtt. Az adatok azt mutatják, hogy arányaiban a tó délnyugati medencéjében, az északkeleti, Veszprém-közeli falvakban, valamint Badacsony környékén nőtt leginkább a népesség. A három legfelkapottabb település Örvényes, Felsőörs és Balatonmáriafürdő. (Népszava)

Kékfény

Robbanás történt, azt követően pedig tűz ütött ki múlt csütörtökön a királyszentistváni hulladékégetőben. Balatonfűzfői és veszprémi hivatásos tűzoltók oltották el a tüzet, de az esethez a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és katasztrófavédelmi mobil labor is kiérkezett, ahol megállapították, hogy nem jutott ki a levegőbe egészségre káros mértékű veszélyes anyag. (MTI)

Fesztivál

Bár a Balaton Sound idén elmarad, a helyszíne jövőre lenne utoljára Zamárdiban, ugyanis az önkormányzat nem hosszabbította meg a szerződést a szervezőkkel. Úgy tűnik, a 2022-es helyszín miatt sem kell aggódni, több balatoni önkormányzat – köztük a balatonboglári, a balatonszemesi, a siófoki, a fonyódi és a balatonvilágosi – is érdeklődést mutat a szervezés iránt. (Zaol)

Természet & védelme

Konferenciát tartott a Balaton Fejlesztési Tanács a víz világnapja (március 22.) alkalmából a tó vízgazdálkodási kérdéseiről – ezek többek között a Balatonban egyre súlyosabb problémát jelentő mikroműanyagokra és a gyógyszermaradványokra, valamint a vízmennyiségre terjedtek ki. (Hello Vidék)

Gyász

Elhunyt a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet egykori igazgatója, Bíró Péter. Az akadémikus kutatásai kiterjedtek az ichthiológia (halkutatás), a táplálék- és táplálkozásbiológia, a populációdinamika, valamint a halállományok kezelésének területére. 78 éves volt. (Veol)

Strand & sport

Szeptember 9–12. (csütörtök–vasárnap) az új dátuma a 2021-es SUP-világbajnokságnak, amit Balatonfüreden rendeznek meg. A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) eredetileg júniusra tervezett eseményét a koronavírus-járvány miatt halasztották el az utószezonra. (Csodálatos Balaton, We Love Balaton)

Kultúra

Egy balatoni képeslap kerestetik! Méghozzá nem is akármilyen: Kováts György ajkai dekoratőr, festőművész szüleit – akik idén lennének 100 évesek – ismerte fel egy tavaly áprilisban a Balaton régi képeken nevű Facebook-csoportba felkerült képen. Egy éve viszont hiába próbálja megszerezni az eredeti lapot. Ha esetleg meglenne nektek a következő képeslap, írjatok nekünk! (Telex)

Címkék