Megálljt parancsolnak a Balaton-parti beruházásoknak, most már külön szervezet, a Nagy Tavak Koalíció védené a hazai tavakat – köztük a Balatont is – a mértéktelen beruházásoktól. Mindeközben egy balatonvilágosi parti beruházást mégis eltörölt a kormány. Heti híreinket olvashatjátok.

Alighogy beindult a mandulavirágzás, a tél még visszajött néhány napra március derekán: hétvégén napközben is alig néhány fok volt a Balatonon. A héten bár magasabb (7-10 fok közötti) hőmérséklet, ám szeles idő vár ránk az Időkép előrejelzése szerint. Pénteken esőre is számíthatunk a tó környékén, a hőmérséklet azonban 15 fokra is felmehet. 

És most lássuk, mi történt az elmúlt napokban a Balaton környékén a közlekedéstől kezdve az építkezéseken át a kulturális hírekig! 

Vírushelyzet

Ezen a héten is aktuálisak még a március 8-án bevezetett járványügyi szabályok, Orbán Viktor miniszterelnök azt nyilatkozta: akkor indulhat a nyitás, ha megvan a 2,5 millió beoltott. (Telex)

Épül-szépül?

A Tihany Óvár részén tavaly nagyszabású (majdnem 9 ezer négyzetméteres telken) építkezésbe kezdő tulajdonos 500 ezer forint természetvédelmi bírságot kapott. A közigazgatási per a Veszprémi Törvényszék előtt jelenleg is folyamatban van. (444)

Váratlan építkezésbe kezdtek a csopaki hajókikötő mólójánál, amely a polgármester, Ambrus Tibor szerint egy korábban leégett, Code Zero nevű épület újjáépítését takarja, ráadásul magánterületen. Más információk szerint a pár méterre a víztől lévő területen eleve nem is állhatott volna épület. (Hírbalaton.hu)

Nem épülhet meg a Balatonvilágosra tervezett, 92 lakásos, hétszintes társasház – a beruházási tervekről előző híradónkban számoltunk be, melynek idején már petíció is indult az építkezés ellen. Balatonvilágos önkormányzata is cselekedett: az Alkotmánybírósághoz és a Pécsi Törvényszékhez fordult az építési engedély visszavonásáért, melyre reagálva a kormány törölte is azt. (Csodálatos Balaton)

Felújítják a balatonfüredi Széchenyi sétányon álló hullámházat, amelyet egy tavalyi szélvihar erősen megrongált. Az eredetileg esőbeállónak készült látványelem károsodott faelemeit acélszerkezetre cserélik, az elemek gyártását követően, várhatóan egy hónapon belül befejeződik a javítás. (Balatonfüred.hu)

Új közösségi teret építenek a Club Aliga területén Balatonvilágoson. Mintegy 1,3 milliárd forintnyi pályázati támogatást nyertek el az üdülőközpont fejlesztésére, melynek része lesz egy rendezvényhelyszín kialakítása is – ez szabadtéri konferenciáknak és filmvetítéseknek, valamint színházi előadásoknak adhat majd otthont. De terveznek új köztéri bútorokat, látványelemeket, továbbá vendéglátó- és kereskedelmi egységeket is. (444)

A Festetics-kastély és a fenékpusztai majorság fejlesztése is várható a jövőben, mintegy 4 milliárd forint értékű uniós pályázatot hagyott jóvá a kormány. A korszerűsítéseken és restaurálásokon túl a következő újítások várhatók: Márványterem kávézót, valamint Huszármúzeumot alakítanak ki, közösségi tereket hoznak létre, például játszóteret is. (Manninger Jenő – Facebook, Balaton TV)

Természet & védelme

A korábban a magyarországi tavak védelmében összefogó civil személyek és szervezetek most megalapították a Nagy Tavak Koalíciót. Azt vállalták, hogy környezetvédelmi és természetvédelmi szempontok szerint fogják figyelemmel kísérni és értékelni a jelenleg is zajló tóparti, elsősorban turisztikai beruházásokat, amelyek jelentős része veszélyezteti a tavakat, köztük a Balatont is. (Telex)

Az idén a korábbi években megszokottnál előbb, március 24–26-án kezdik meg az első biológiai légi szúnyoggyérítést a Balatonnál, valamivel több mint ezer hektáron, ott, ahol elindult a lárvák kikelése – közölte a Balatoni Szövetség (BSZ) által megbízott szakértői csoport vezetője. (MTI)    

Közlekedés

Lezárják Budapest legdélebbi Duna-hídját, a Deák Ferenc hidat, amelyen keresztül gyakran tartanak – az ország déli és keleti részéből egyaránt – a Balaton irányába. Március 22. és június 14. között a híd déli, az M5-ös autópálya felé vezető hídján zárják le a szélső forgalmi sávot, majd június 15. és szeptember 1. között a híd északi, azaz az M1-es autópálya felé vezető oldalhídját zárják le teljesen. Ebben az időszakban a térségben közlekedők kétszer két sávon haladhatnak a Deák Ferenc híd déli, azaz az M5-ös autópálya felé vezető oldal hídján. (Roadster)

Listát készítettek az ország legveszélyesebb útszakaszairól, ezzel is felhívva a figyelmet az óvatosságra. A válogatásba bekerült pár Balaton környéki útvonal is, köztük a Veszprém megyei 73-as, a Somogy megyei 7-es szakasz és az M7-es autópálya is. (Vezess.hu)

Építési munkálatok zajlanak – egy csonka vágányt építenek ki – a balatonfüredi vasútállomáson, így március 27-ig (szombatig) teljes vágányzárt rendeltek el. Ez idő alatt a Jókai és a Csók utcai átkelőknél kikapcsolják a fénysorompókat, az arra járók fokozott figyelmét, türelmét kérik. (Bóka István polgármester – Facebook)

Turizmus & szállás

Újra életet lehelnének a Lengyeltótiban található Kék Tó Üdülőfaluba. A 10 éve zárva tartó falu jelenleg is értékesítés alatt áll, a megmentéséért kidolgoztak egy projektet, melynek során kérdőívben várják az ötleteket, véleményeket. (Kék Tó Üdülőfalu Projekt – Facebook)

Jótékonyság

A balatonlellei Pócz Pincészet borcsomagjainak megvásárlásával most diákokat tudtok támogatni. A Vak Diákok Sportegyesülete számára gyűjtenek vele speciális asztalitenisz-asztalt. (Pócz Pincészet – Facebook)

Kultúra

A Helikon Kastélymúzeum sorra újítja meg modellvasút-, valamint makettváros-kiállítását. Minden héten egy felfrissített makettvárossal jelentkeznek Facebook-oldalukon, mindezt interaktív jelenet formájában. (Travelo, Helikon Kastélymúzeum – Facebook)

Fesztivál

Elmarad a 2021-es Balaton Sound is, idén másodjára mondják le a fesztivált a szervezők a koronavírus-járvány miatt. Bár mindeddig úgy készültek, hogy nem lesz akadálya a rendezvénynek, mostanra már annyira közelivé vált a dátum, hogy kénytelenek voltak a halasztás mellett dönteni. (We Love Balaton, 444)

Kékfény

Drogkereskedőt fogtak el Balatonfüreden, méghozzá nem is akármilyet: a 28 éves férfi a darkneten kriptovalutával, vagyis bitcoinnal vásárolta a kábítószert. Magyar és külföldi postai szolgáltatókkal együttműködve a nyomozóknak sikerült azonosítaniuk az utolsó szállítmányt, ami hatmillió forint értékű, 2,1 kilogramm amfetamin volt. A férfit gyanúsítottként kihallgatták, őrizetbe vették, és kezdeményezték a letartóztatását. (444)

Címkék