A keszthelyi Festetics-kastély cári palotaként lett a fő helyszíne a Netflix napokban bemutatott fantasysorozatának, amelyet szinte teljes egészében Magyarországon forgattak.

A Leigh Bardugo regényeiből készült Árnyék és csont (Shadow and Bone) című sorozat a 19. századi Oroszország ihlette környezetben játszódik, természetfeletti erőkkel is rendelkező szereplői a sötétség ura ellen küzdenek. A nemzetközi sajtó szerint röviddel az április 23-i bemutató után máris kritikai és közönségsikert aratott a széria, több esetben a Trónok harcához mérik.

A nyolc részből álló első évadot szinte teljes egészében Magyarországon forgatták, a felvételek 2019 őszétől 2020 tavaszáig, mintegy fél éven át tartottak. A budapesti stúdiókon, illetve a többnyire főváros környéki külső helyszíneken kívül főként a keszthelyi Festetics-kastélyban zajlottak a forgatások, az épület és annak belső tere a filmbéli cár kis palotájaként jelenik meg, digitálisan négy hagymakupolás toronnyal is kiegészítve.

A Kincsem óta ez a legnagyobb szerepe a kastélynak

Keszthelyen 2019 novemberétől három héten át dolgozott a mintegy százfős forgatócsoport, volt olyan báli jelenet, amelynél több száz környékbeli statiszta is közreműködött. Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója az MTI megkeresésére kedden azt mondta, a forgatáskor még nem tudhatták, milyen szerepet kap a kastély, de nekik is kellemes meglepetés volt, hogy ilyen látványos lett a szerepe.

„A könyvtártól a tükörteremig a főépület számtalan terme, folyosója, lépcsőháza látható és felismerhető a szériában, valamint a főbejárat előtti udvar és a park is több jelenet helyszíne lett.”

„A könyvtártól a tükörteremig a főépület számtalan terme, folyosója, lépcsőháza látható és felismerhető a szériában, valamint a főbejárat előtti udvar és a park is több jelenet helyszíne lett.”

Hosszú évek óta nem kapott ilyen nagy szerepet egy filmben a Festeticsek palotája (utoljára talán a Kincsem forgatásakor), pedig előtte itt évtizedek óta számtalan magyar és külföldi film készült. Pálinkás Róbert jelezte, hogy máris érkeztek hozzá pozitív jelzések a kastély filmbeli szereplésével kapcsolatban. Úgy vélekedik, hogy más külföldi filmforgatási helyszínek esetéhez hasonlóan a sorozat révén megnövekedhet a látogatók érdeklődése, bízik benne, hogy sokakat vonz majd emiatt is Keszthely. És reméli, hogy a tervek alapján elkészülhet a második évad is, bár arról még nincs megállapodás, hogy ismét lesz-e benne szerepe a kastélynak.

Magyar színészek is feltűnnek

Az Árnyék és csont főszereplői szinte alig ismert színészek, a széria alkotóinak ugyanis az volt az elképzelése, hogy egy új világot teremtenek, amelyhez új arcokra volt szükség. A kivételek közé tartozik Ben Barnes, a sötétséget irányító tábornok, aki egyebek közt a Narnia Krónikáiban is főszerepet alakított, illetve az anyját játszó Zoë Wanamaker, akit többek között az első Harry Potter-filmből, valamint a Poirot-filmekből ismerhet a magyar közönség.

A sorozat IMDb-adatlapja alapján a nézők magyar színészekkel is találkozhatnak kisebb szerepekben, mások mellett feltűnik Bánfalvy Ágnes, Ubrankovics Júlia és Schmidt Sára. Joseph Trapanese zeneszerző egy interjúban azt is elárulta, hogy a sorozat zenéjét teljes egészében Magyarországon rögzítették. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság filmtámogatási adatbázisa szerint az Árnyék és csont az utóbbi években az egyik legnagyobb költségvetéssel forgatott sorozat volt Magyarországon. A táblázat szerint a teljes költségvetés megközelítette a 15 milliárd forintot, ebből csaknem 12 milliárd volt a gyártó közvetlen magyarországi költése.

Forrás: MTI

Címkék