Elindult a Balatoni Bringakör északi parti nyomvonalának felújítása, újabb három fellépő bejelentésével pedig megvan a VeszprémFest teljes programja. Elrajtolt a Tour de Hongrie, nyárra ismét telt ház várható a Balatonon. Heti híradó.

A tavaszias időjárásnak újra búcsút inthettünk egy időre: a május 8–9-i hétvégén 15 foknál nem emelkedett magasabbra a hőmérséklet, és bár ez nem hangzana olyan rosszul, ha nem kísérte volna tartós erős szél és eső, amiből jócskán jutott erre a hétre is. A május elején érkezett hidegfront a Balaton vizét is felkavarta: az Időkép élőben is beszámolt a hatalmas méretű és intenzitású hullámzásról. Sajnos a következő napokban sem számíthatunk másra: az Időkép előrejelzése szerint marad a viharos, záporos időjárás egészen csütörtökig.

De most lássuk, mi történt az elmúlt napokban a tó környékén, a kulturális hírektől kezdve a közlekedésen át egészen a sporthírekig! 

Vírushelyzet

Egy új kormányrendelet szerint a strandokra sem lehet belépni védettségi igazolvány nélkül, ez alól kivételt képeznek a strandokon is működő vendéglátóegységek teraszos, nyitott részei. (Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert – Facebook)

Fesztivál

Az egyetlen külföldi sztárfellépő – Tom Jones – mellett kizárólag hazai művészek koncertjeivel várja közönségét augusztus 17–21. között a VeszprémFest. Az újabb három bejelentett fellépővel vált teljessé a fesztivál programja: az LGT egykori tagjaival lép színpadra a Zenevonat és a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers is. (VeszprémFest közleménye)

Közlekedés

Hajózási zárlatot rendeltek el a Balatonfüredi Yacht Club előtti vízterületen egy kikötői beruházás miatt. A tilalom egy külön lezárt részterületet érint. (Balatonfüredi Yacht Club közleménye)

Elindult a Balatoni Bringakör északi parti nyomvonalának felújítása is. A Tihany és Örvényes közötti, majdnem 3,3 km-es szakasz az első nagyobb felújítás, az építési területet csak a 71-es út használatával lehet kikerülni. A Magyar Kerékpárosklub felhívja a figyelmet: fokozott óvatossággal és figyelmesen tekerjetek! (Magyar Kerékpárosklub – Facebook)

Strand & sport

Május 12-én elrajtolt a 42. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny. Az első, 173 kilométeres, Siófok–Kaposvár szakasz a siófoki Fő térről indult. Ezt a szakaszt a német Phil Bauhaus nyerte, a szerdai etapon legjobb magyarként Karl Ádám zárt. (MTI)

Ritkán látott, extrém színű és méretű halat fogtak ki a Kis-Balatonból, az 54 kilós, élénkpiros busára a Magyar Haltani Társaság elnöke is rácsodálkozott. Képeket a cikkben találtok a különös halról. (Pecaverzum)

Fejlesztés alatt áll a balatonedericsi strand: új, széles lépcsők, valamint szintén új beléptetőrendszer várja a strandolókat az idei nyártól. Az játszótér is teljesen megújult, melyhez tartozik egy 150 négyzetméteres napvitorla is, de fákat is ültettek a területen. (Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő – Facebook)

Gasztró

Ördög Nóráék kisboltjának költöztetése még nem fejeződött be, de büfékocsiként már megnyitottak Balatonakarattyán. Az átmeneti megoldásként működő food truckról azt nyilatkozta a műsorvezető, azért jött létre, mert bár még nyitva van a régi kisbolt, nem szeretnék, ha nagy tömeg menne oda. (Blikk)

Turizmus & szállás

A nyári szezon elérkeztével ismét kiteheti majd a „megtelt” táblát a Balaton, a tavalyi szállásadatokhoz képest újabb, 10 százalékos bővülésre számít Szigetvári József, a Szallas.hu vezérigazgatója. Korábban a foglalások nagy része július–augusztusra összpontosult, most viszont, a lazítások bejelentésével párhuzamban, már május második felére is sok érkezett tette hozzá. (Forbes.hu)

Kultúra

Egry József Balaton című képe váltotta ki a legnagyobb érdeklődést az online megrendezett, BÁV Aukciósház-féle grafikai aukción. A legtöbb licitet kapó kép végül 14-szeres áremelkedéssel, 575 ezer forintért kelt el. (Pénzcentrum)

A tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeum különleges kezdeményezésére sokan felfigyeltek az elmúlt napokban. Az intézményt hétköznap (kedd és péntek között) 14–18 óra között látogató 18 éven aluli fiatalokat a helyi Tapolcai Nőklub védettségi igazolvánnyal rendelkező önkéntes nagyijai kísérik a könyvtárba. A Kölcsönözz könyvtári nagymamát! akció nagy segítség a fiatalok számára, ők ugyanis a jelenlegi szabályok szerint csak felnőtt kísérővel látogathatják a könyvtárat. (82nullanulla)

Címkék