Lefotózhatja-e a szállásadó a védettségi igazolványt? Kell-e továbbra is maszkot hordani a szálloda éttermében? Visszajár-e a már lefoglalt szállás ára, ha nincs védettségi igazolványunk (és applikációval sem tudjuk igazolni a védettséget)? Bár az 5 millió beoltott elérése után a kijárási tilalom és egy sor korlátozás megszűnik, sok szolgáltatás még mindig a védettséghez köthető. A jogértelmezéshez a Magyar Turisztikai Ügynökség készített összefoglalót, ebből emeltük ki a legfontosabbakat, kiegészítve a legújabb változásokkal.

Az új, a szálláshelyekre, vendéglátóhelyekre, szabadidős célú létesítmények, sportrendezvények, fesztiválok látogatására vonatkozó jogszabályok május 1-jén léptek hatályba. Cikkünk első részében a szálláshelyekre és a vendéglátóhelyekre vonatkozó tudnivalókat gyűjtöttük össze, az alábbi összefoglaló alapján.

A védettségi igazolványt, illetve az applikációt személyivel (vagy útlevéllel, jogosítvánnyal) együtt kell bemutatni

Ha szeretnénk gyakorolni a védettséghez kötött jogokat, felszólíthatnak, hogy mutassuk be az érvényes védettségi igazolványt. Mivel a védettségi igazolvány egy arckép nélküli igazolvány, ezért az azon feltüntetett azonosítószámú igazolvánnyal (vagy a személyi igazolvánnyal vagy a vezetői engedéllyel vagy az útlevéllel) együtt lehet vele igazolni a védettséget.


Aki elkéri a védettségi igazolványt és a személyazonosság igazolására alkalmas okmányt, csak elolvasni jogosult azokat, de nem másolhatja, nem fotózhatja le, semmilyen módon nem rögzítheti az okmányok tartalmát.

Ki a koronavírus ellen védett személy?

·       a magyar hatóság által kibocsátott védettségi igazolvánnyal rendelkező személy,
·       olyan, az állam által kiállított védettségi igazolással rendelkezik, amely állam által kiállított védettségi igazolást Magyarország elismeri.


A 6–18 éveseknek is igazolniuk kell életkorukat, kivéve természetesen, ha a 18 év alatti személy esetében a kiskorúság ténye nyilvánvaló. Ez történhet személyi, útlevél, jogosítvány vagy diákigazolvány bemutatásával.

A védettségi igazolvány nem váltható ki az oltási igazolással vagy negatív PCR-teszttel.

A Magyarország által hivatalosan nem elismert külföldi védettségi igazolvány nem helyettesíti a kártyát.
2021. május 21-től a külföldön beoltott magyar állampolgárok is kérvényezhetik a védettségi igazolvány kiállítását a kormányablakoknál vagy elektronikus úton, az Ügyfélkapun keresztül. 

2021. május 14-től ingyenesen letölthető a védőoltást igazoló mobilalkalmazás is. A szolgáltató a védettségi igazolvány felmutatása helyett akár QR-kód-leolvasóval is ellenőrizheti, hogy a látogató oltott-e, vagy sem. A koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint az „alkalmazás az első védőoltás rögzítése után gyakorlatilag azonnal képes igazolni az oltás tényét, mert közvetlenül össze van kötve az oltóorvosok által használt informatikai rendszerrel (EESZT)”.

 

Az applikáció az oltás tényét igazolja, a vírusfertőzésen való átesettséget nem, arra továbbra is csak a védettségi igazolvány használható. (A szolgáltatók a vendégek/látogatók beléptetésekor az EESZT Covid Control-applikációval tudják ellenőrizni, hogy a vendég/látogató oltott-e, vagy sem. További információ az alkalmazások telepítéséről itt található!

Érdemes azért a plasztikkártyát is magunknál tartani, ha már megérkezett, mert egyelőre vannak fennakadások, nem mindenhol fogadják el az applikációt, és a letöltés sem volt eleinte zökkenőmentes.

Nem kell védettségi igazolvány, ha használni szeretnénk az étterem mosdóját

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak a vendéglátóhelyek belső tereiben is tartózkodhatnak és fogyaszthatnak. Az 5 millió beoltott elérését követően a kijárási tilalom megszűnik, így nincs kötelező záróra a vendéglátóhelyeken.

A koronavírus ellen nem védett személyek csak az elviteles ételek kiadása és szállítása, a mellékhelyiség használata vagy – ha arra a kerthelyiségben vagy a teraszon nincs lehetőség – a fizetés miatt tartózkodhatnak bent, és maszkot kell viselniük.

Ha a vendég nem hajlandó megfelelő módon igazolni a koronavírus elleni védettségét, a vendéglátóüzlet üzemeltetője vagy vezetője vagy alkalmazottja nem engedheti meg a vendéglátóüzleten belüli tartózkodást, és a vendéget fel kell szólítania a távozásra. Ha a vendég ennek nem tesz eleget, a vendéglátós jogosult hívni a rendőrséget.

A szálláshelyeken is kell a védettséget igazolni, ha turisztikai céllal érkezünk

A szálláshelyeken csak a koronavírus ellen védett személy, illetve a kíséretében levő kiskorú személy tartózkodhat. Érkezéskor megkérik a vendéget a védettség igazolására. Aki ezt vagy az életkorát a rendeletben meghatározott módon nem igazolja, attól megtagadják a bejelentkezést.

A tartózkodásra vonatkozó szabályok nem vonatkoznak azokra a személyekre, akik üzleti, gazdasági vagy oktatási tevékenység céljából érkeznek a szálláshelyre – nekik egy okirattal kell igazolniuk ezt –, és nem vonatkozik a szabály a szolgálati feladatok ellátása érdekében elhelyezett katonákra, rendőrökre, egészségügyi dolgozókra sem.

A koronavírus ellen védettek (és a felügyeletük alatt levő kiskorúak) látogathatják a szálláshelyek területén működő szabadidős létesítményeket: a mozikat, az edző- és fitnesztermeket, medencéket, játszóházakat stb. Az üzleti, gazdasági, oktatási tevékenység céljából érkezők és a szolgálati feladatokat ellátók csak akkor látogathatják ezeket, ha a koronavírus ellen védett személyeknek minősülnek.

A jogértelmezés szerint a szálláshelyen a vendég nem köteles maszkot viselni, a szállodák közösségi tereiben, pl. az étkezőben az asztal elfoglalásáig, a recepción stb. azonban fel kell venni. A hotelek szabadtéri vendégterületein (teraszok, kertek, strandok) és a beltéri wellnessrészlegek közösségi tereiben (fitneszterem, bel- és kültéri medencék) nem kötelező maszkot viselni.

Nem jár vissza automatikusan a pénz, ha korábban foglaltunk és nem vagyunk védettek

A jogértelmezés arra is kitér a gyakran ismételt kérdéseknél, hogy mi van akkor, ha már korábban, a jogszabály hatálybalépése előtt lefoglaltuk a szállást, de nem rendelkezünk védettségi igazolvánnyal (és a tartózkodás nem üzleti, gazdasági, oktatási vagy szolgálatteljesítési céllal történik). A rossz hír az, hogy a bejelentkezés ekkor sem lehetséges. A lehetséges opciók: mivel csak az érkezés napján kell igazolni a védettséget, addig még beadathatjuk az oltást, beszerezhetjük az igazolványt, illetve letölthetjük az applikációt. A szállásadó vagy a szolgáltató módosíthatja a foglalást egy másik dátumra vagy dátum nélkülire, illetve le is mondhatja a foglalást.

Ahogy a Turizmus.com cikkében olvasható, a védettségi igazolvánnyal nem rendelkező vendégnek nem jár automatikusan vissza a foglalás összege, mert a védettségi igazolvány hiánya nem minősül sem vis maiornak, sem a teljesítés ellehetetlenülésének. 

A cikk arra is kitér, hogy a szállásadó nem fogja ellenőrizni (nem is teheti meg), hogy miért nincs védettségi igazolványa a vendégnek. Sajnos az sem jelent kivételt, ha a vendég egészségügyi okból nem kaphat vakcinát, vagy adminisztrációs hiba miatt nem szerepel a rendszerben.

A szálláshelyek, vendéglátóhelyek működésére vonatkozó védelmi intézkedéseket a 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet tartalmazza. A koronavírus elleni védettség igazolására vonatkozó szabályokat a 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet tartalmazza. A 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendeletben foglalt korlátozó intézkedéseket a 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet hatályvesztéséig kell alkalmazni.

Címkék