A Káli Art Inn tulajdonosa és házigazdái által létrehozott Káli Art-Park a képzőművészet népszerűségét szeretné növelni a környéken. A szabadtéri szoborpark egyben lehetőséget kínál a zsűri által kiválasztott szobrászoknak, hogy bemutatkozzanak a nagyközönségnek és a potenciális vásárlóknak.

A Káli Art-Park története 2020-ban kezdődött, amikor a Káli Art Inn tulajdonosa és házigazdái a panzió területén szerettek volna helyet biztosítani egy szabadtéri szoborparknak. Az alkotásokat bemutató park a Káli Art Inn virágoskertjében kapott helyet.

Az ötletgazdák nem titkolt célja, hogy a KAP létrehozásával bővítsék a köveskáli kulturális programlehetőségeket, és ezzel növeljék a képzőművészet népszerűségét a környéken.

A parkban látható képzőművészeti alkotásokat minden évben pályázat útján választják ki. A zsűri által a legjobbnak ítélt alkotás megkapja a Káli Art Díjat, és állandó jelleggel megtekinthető lesz a kiállításokon. Az idei évben több mint két tucat pályamunka érkezett, melyek közül a hattagú zsűri 13 művet választott ki, ezek egy éven át lesznek megtekinthetők a KAP-ban. A Káli Art Díjat az idén Cseh Lili Egem 2 című műve kapta. A szobrászművész így mutatta be röviden az alkotást a We Love Balatonnak: 

„Első ránézésre nem is szobornak tűnik. A nézőnek bele kell menni és leülni, akkor derül ki, hogy miről szól az egész. Ez egy keret valójában, az ég bekeretezése, kilátás a saját városi lakásomból. A koncepció része, hogy ez kültéren jelenik meg, természetes környezetben, szembeállítja a városi és a vidéki létélményt, a városból való elvágyódást jelképezi a szabad terekbe.”

„Első ránézésre nem is szobornak tűnik. A nézőnek bele kell menni és leülni, akkor derül ki, hogy miről szól az egész. Ez egy keret valójában, az ég bekeretezése, kilátás a saját városi lakásomból. A koncepció része, hogy ez kültéren jelenik meg, természetes környezetben, szembeállítja a városi és a vidéki létélményt, a városból való elvágyódást jelképezi a szabad terekbe.”

Cseh Lili

Szobrász, 2010-ben doktori fokozatot szerzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Munkái helyet kaptak a Magyar Nemzeti Galéria kortárs gyűjteményében, a KOGART Gyűjteményben és a Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros gyűjteményében.
„Munkásságom a tér érzékelése mint általános vizuális téma köré szerveződik. Leginkább a tér személyes megélése és ennek kifejezése érdekel, illetve téri helyzetek által személyes élmények, érzések megfogalmazása. A témát több különböző megközelítésből, eltérő hangsúlyokkal dolgozom fel, olyan fogalmak mentén, mint: térérzékelés, térillúzió, a távolság érzékelése, élettér, terület, helyszín” – írja honlapján.


Lehetőség a szobrászoknak

A pandémia a képzőművészetet is hátrányosan érintette. A múzeumok és a kiállítótermek zárva tartottak, az alkotók kevés megrendeléshez jutottak. Ez az évről évre kiírásra kerülő pályázat lehetőséget kínál a szobrászok számára, hogy minden évben megmutathassák magukat a nagyközönségnek és persze a potenciális vásárlóknak, hiszen a kiállított tárgyak mindegyike megvásárolható.

„A szobrászat nehezebb helyzetben van, mint a festészet vagy a fotóművészet, hiszen az alkotások nagyobb tereket igényelnek, így kevés magánlakásba/-házba jutnak el. Közterületi kiállítóhelyszínek kellenek a bemutatásukra, amire tökéletesen alkalmas a Káli Art Inn területén található meseszép virágoskert” – mondta a megnyitón Döbrentei Ildikó, a Káli Art Inn háziasszonya.

A Káli Art-Park mindennap 9 és 19 óra között tart nyitva, megtekintése ingyenes. 

A KAP zsűrijének tagjai:

  • Topor Tünde művészettörténész, az Artmagazin főszerkesztője,
  • Petrányi Zsolt művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria jelenkori gyűjteményének vezetője,
  • Szabó Ádám szobrászművész, egyetemi docens,
  • Molnár Júlia, a Káli Art Inn Kft. tulajdonosa,
  • Héjja Róbert, a Káli-medence–Balaton Turisztikai Egyesület elnöke,
  • Tóth Pál Sándor art consultant, műtárgykezelő, a GalleryTool társalapítója.

Címkék