Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Balaton

Új balatoni vízparti tervek: Megkezdődött az egyeztetés az önkormányzatokkal

Megkezdődött az egyeztetés az Építési és Közlekedési Minisztérium és a tóparti önkormányzatok között az új balatoni vízparti tervekkel kapcsolatban.

Balaton

10 érdekes tény, amit kevesen tudnak a balatoni kompokról

A révészek régen füstjelekkel kommunikáltak, az első motoros kompot pedig a tó fenekéről kellett kiemelni.

Balaton

Zsákmányszerzés közben videózták le a színpompás jégmadarat

A Kis-Balatonnál is előforduló jégmadárról készült felvétel zsákmányszerzés közben.

balaton

Mostantól emeletes, légkondis motorvonatok is robognak a Balaton déli partjára

Június 19-től hétvégenként 600 férőhelyes, emeletes, légkondicionált motorvonatok is közlekednek a Balaton déli partján, az északi parti villamosításnak köszönhetően pedig gyorsabban juthatunk el Balatonfüredre.

A KISS motorvonatok légkondicionáltak, wifivel és konnektorral is ellátták őket, fedélzetükön 12 kerékpár szállítható a kijelölt helyeken. A bicikliket akadálymentesen, könnyen lehet a peronról a vonatra tenni. 
 
Napfürdő expresszvonat június 19-től a hétvégeken Szolnokot és a ceglédi vonal forgalmasabb állomásait köti össze Fonyóddal, a Jégmadár expresszvonat pedig a Dunakanyart, azaz Szob és Vác térségét, továbbá Rákospalota-Újpestet, Kőbánya felsőt kapcsolja össze szintén Fonyóddal, a déli parttal és a Velencei-tóval, olvasható a MÁV nyári menetrendről szóló közleményében. A vonatokra díjmentes helyjegy váltása szükséges.

Az emeletes járművön kívül a Déli → parti sebesvonatokat, a Tópart és a Balaton InterCity vonatokat is választhatják a déli partra utazók, ez utóbbi vonathoz étkezőkocsi is csatlakozik. (Az étkezőkocsiban tartózkodni és fogyasztani csak védettségi igazolvánnyal vagy a védettséget igazoló telefonos applikációval rendelkezők tudnak.)

A szervezet június 18-i közleményében jelentette be, hogy elkészült a Szabadbattyán és Balatonfüred közötti, mintegy 55 km-es vonalszakasz villamosítása. A beruházás tartalmazta Polgárdi, Balatonkenese, Balatonfűzfő és Alsóörs vasútállomások akadálymentesítését és átépítését is.

55 cm magas peronok épültek, megtörtént a teljes vágányhálózat cseréje, megújult a térvilágítás, és a biztosítóberendezést is átalakították, Balatonfüred állomáson pedig a mozdonycserék gördülékenyebb lebonyolításához szükséges villamosított csonka vágány épült. Átépült az 1909-ben átadott csittényhegyi alagút is, ahol a villamos vontatás miatt a pályaszint mintegy 25 cm-es süllyesztésére volt szükség.

A villamosításnak köszönhetően Budapest és Balatonfüred között a korábbi évekhez képest csaknem kétszer annyi vonat közlekedik június 19-től, és egyes településekre járattól függően 8-20 perccel rövidül a menetidő. Balatonfüred és Tapolca között is gyakrabban közlekednek a vonatok, így a part menti utazások is könnyebbé válnak.

A buszmenetrend is bővül: új távolsági autóbuszjáratok indulnak a Balatonhoz az ország nagyvárosaiból, Siófok és Veszprém között új, a vonatokhoz csatlakozó, ütemes menetrend szerint közlekedő járatok javítják a keleti medence körbeutazási lehetőségeit. A Káli-medencében és a Balaton-felvidék több részén is új buszjáratok indulnak, csatlakozva a vonatokhoz Zánka és Révfülöp vasútállomásokon.

 A MÁV nyári menetrendje június 16-án lépett hatályba.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Balaton

Különleges, fekete csőrű hattyúk tűntek fel a Kis-Balatonnál

A hazánkban ritka kóborló fajnak számító kis hattyú három példányát figyeltek meg a Kis-Balatonnál.

Balaton

Hangtalan monstrum, amin luxus az utazás – Kipróbáltuk az új balatoni kompot

Egy hideg, szeles januári napon próbáltuk ki, milyen az egyik új balatoni komp, a Tihany fedélzetén utazni. Csendes, panorámás élményben volt részünk, és még a kapitányfülkébe is bejutottunk.

Balaton

Végtelen jégtáblák – Videón a fagyos Balaton

A Balatonban megjelenő vékony jégréteg a napokban elkezdett torlódni, így létrehozva a látványos jégtáblák tömegét. Videó a déli partról.

Neked ajánlott

A