A Kisded tenger címet viselő antológiát ráadásul nem csak budapesti helyszíneken vásárolhatjuk meg: már közvetlenül a Balaton-parton is szerezhetünk egyet belőle. A kötet bemutatója mellett június 25-én hivatalosan is átadták az első balatoni POKET-automatát Balatonfüreden, az Esterházy strand bejáratánál. A Magyar Mozgókép Fesztivál keretében megrendezett június 25-i, hivatalos automata- és könyvátadón Ugron Zsolna beszélgetett a POKET megálmodójával, Vecsei H. Miklóssal, illetve megnyílt Lilla von Puttkamer kiállítása is a Vaszary Galériában.

Számtalan magyar és külföldi író és költő kedvenc helyszíne volt már korábban is a Balaton. Örkény István, Ottlik Géza, Nemes Nagy Ágnes, Kosztolányi Dezső, Jókai Mór, Jaroslav Hašek – csak néhány név azok közül, akik versben vagy prózában elmélkedtek a magyar tenger nagyságáról és az itt töltött varázslatos napokról. 

Ezeket az írásokat olvashatjuk most a Kisded tenger című, balatoni tematikájú POKET-kötetben, amelynek szerkesztője Ugron Zsolna író, aki írói, szerkesztői és rajongói minőségben egyaránt szavatolja a válogatott szövegek bensőséges, „nagyon balatoni” mivoltát. A balatoni életérzést ráadásul fokozza, hogy az alkotásokat Lilla von Puttkamer, Berlinben élő magyar festő művei díszítik, amiket szintén a tó inspirált. 

A POKET egy zsebkönyv-automata, ami egy maroknyi fiatalhoz, a Sztalker Csoporthoz kötődik: 2018. április 11-én, a költészet napján kezdtek el színes könyvekkel megpakolt automatákat kihelyezni Budapest több pontjára, hogy ezzel népszerűsítsék az olvasást. Azóta már nemcsak a fővárosban, hanem vidéken – többek között Veszprémben és most már Balatonfüreden – is vásárolhatunk POKET-automatákból könyveket, mindössze néhány gombnyomással, pontosan úgy, mintha csak egy üdítőt vennénk. Csak be kell írnunk a kiválasztott könyv számát az automata gombjainak segítségével, kártyás vagy készpénzes fizetés után pedig kivenni a könyvet az alsó kiadótérből. Legyen szó az Utas és holdvilágról, A nagy Gatsbyről vagy A kis hercegről, már negyven magyar és külföldi író és költő miniatürizált kötetéből válogathatunk, jelenleg 1500 forintos egységáron.

Jó hír, hogy a Kisded tenger nem az utolsó balatoni POKET-kötet. Mivel a projekt a VeszprémBalaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködésben valósult meg, 2023-ig még biztosan kerülnek majd nyaranta balatoni tematikájú zsebkönyvek az automatákba. Ráadásul – ahogy a legújabb könyv esetében is – a jövőben beszélgetések, koncertek és irodalmi események kísérik majd a bemutatókat.

Címkék