Vászoly egyik, erdővel határos ingatlanján, a Balaton-felvidék egyik legeldugottabb helyén nyílt meg az ország első vidéki közösségi irodája és szálláshelye. A PortusHome nyugodt, profi és természetközeli munkateret biztosít, akár egyetlen napig, akár több hétig szeretnénk csak a munkára koncentrálni. A sok éve szabadúszóként dolgozó alapító, Antal Csaba mesélt a koncepcióról és a különleges, díjnyertes építésziroda által átépített épületről.

A Vászolyi Sajtmanufaktúra szomszédságában modern, de nem hivalkodó épület zárja a dombra kapaszkodó utca házainak sorát. A ház utcára néző homlokzata felől, egy szellős teraszról közelítjük meg a tágas közösségiiroda-teret.

A 16 munkaállomás a központi helyiségben és a galérián, egymástól kellő távolságban kapott helyet: a kedvencünk egy külön lépcsőn megközelíthető, babzsákkal is ellátott kuckó, ahol az ablak a közeli erdős területre néz. Két Skype-fülke, egy kis és egy nagy tárgyaló és a nagy terasz is a munkaterület része, de természetesen a kertben is lehet dolgozni, ha úgy jobban jön az ihlet.

A PortusHome megálmodója, Antal Csaba 10 éve cserélte le családjával a nagyvárost a kis Balaton-felvidéki település nyugalmára, és ugyanennyi ideje dolgozik szabadúszóként az IT-szektorban. Jelenleg egy londoni székhelyű autóipari szoftvercég projektmenedzsere, családi vállalkozása könyvkiadással és vendégházak üzemeltetésével foglalkozik a Balaton-felvidéken. Ők a tulajdonosai a 2018-ban az Év Háza és az Év Balatoni Háza díjakat elnyert dörgicsei PortusHome Vendégháznak is, amit Kovács D. Barna építész, a Barna Architects vezetője tervezett.  

Egy nyaraló nem feltétlenül alkalmas home office-ra

Csaba digitális nomádként már bejárta a világot, ismeri a coworkingirodák világát, nemrég pedig létrehozta azt a helyet, ami nívós alternatívát jelent a home office-ra, és ahonnan a világ utazói is zavartalanul dolgozhatnak.

„Tíz éve vagyok szabadúszó, néha nagyon jó lett volna otthonról eljönni. Béreltem egy ideig irodát Veszprémben, de nagyon csüggesztő volt magányosan dolgozni” – meséli Csaba. „Azt láttuk, hogy egyre többen jönnek a dörgicsei és a vászolyi vendégházainkba, nemcsak nyaralni és családdal, hanem dolgozni is. Nemrég egy teljes tervezőcsapat vette ki az egyik nyaralót egy fejlesztési maratonra. 

Akkor jutott eszembe, hogy milyen jó lenne vidéken egy olyan helyszínt kialakítani, ami kifejezetten azzal a céllal készül, hogy ott dolgozni is lehessen. Mert egy családi ház nem erre való, nem kényelmes, ha a konyhaasztalon van a laptop, a flipchart pedig a mosogató mellett kap helyet.”

Akkor jutott eszembe, hogy milyen jó lenne vidéken egy olyan helyszínt kialakítani, ami kifejezetten azzal a céllal készül, hogy ott dolgozni is lehessen. Mert egy családi ház nem erre való, nem kényelmes, ha a konyhaasztalon van a laptop, a flipchart pedig a mosogató mellett kap helyet.”

A projekt másik katalizátora Csaba saját igénye volt arra, hogy ne otthon, illetve ne egyedül kelljen dolgoznia a projektjein. 2 és fél évvel ezelőtt vásárolta meg a Vászoly szélén levő területet, ami korábban egy félhektáros mezőgazdasági major volt.

Az egykori, 300 négyzetméter alapterületű tehénistállóból kialakított közösségi iroda és vendégház megtervezését ismét a Barna Architects csapatára bízták. A két épület között számos hasonló elemet fedezhetünk fel, például az ikonikus faszerkezet is visszaköszön. Akárcsak a dörgicsei háznál, Csaba konkrét helyiségek és négyzetméterek helyett funkciókat írt körül a tervezőknek, például azt, hogy szükség van egy open office térre, tárgyalókra, Skype-fülkékre.

Az egykori istálló vasbeton gerendáit meghagyták, a födémek faszerkezetéhez sem nyúltak, a gerendákat tartó betonoszlopok pedig megadták az épület ritmusát, hiszen meghatározták, hogy melyik helyiség mekkora lehet.

Helyieket, nyaralókat, digitális nomádokat is várnak

Az egyre szaporodó coworkingirodákat ma már senkinek nem kell bemutatni, a coliving azonban egyelőre még új jelenség Magyarországon. A helyfüggetlen életmódot folytató távmunkások egy része nem magányosan, hanem közösségben dolgozik és változtat székhelyet, és a baráti körré kovácsolódott társaság gyakran együtt bérel munkára is alkalmas ingatlant.

Ahogy Benedek Gergő írja a FreelancerBlogon: „A coliving home egy remote munkavégzésre optimalizált szállás- és munkahely, amely azonban nem csak egy ingatlan: a szolgáltatással együtt jár az is, hogy a helyek tematikus programokat szerveznek és kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtanak a bérlőiknek, így ők közösen bérelnek otthont, és közösen szerveznek programokat is.”

A közösségi terek és a szálláshelyek kialakításához Csaba nem csak saját tapasztalatait használta fel, különféle szervezetekhez csatlakozott, hogy megértse, pontosan miről szól ez, és kik a célközönség. A célcsoport első részét azok képezik, akik itt élnek a környéken, vagy itt van nyaralójuk, és a hálószoba sarka helyett egy olyan helyszínt keresnek, ahol nyugodtan lehet dolgozni, és van társaság, ha két Zoom-konferencia között meginnának egy kávét és beszélgetnének valakivel. A célközönség másik részét a cégek jelentik, melyekknek profi munkatérre van szükségük egy többnapos műhelymunkához vagy egy csapatépítőhöz, és természetesen a digitális nomádokra is számítanak.

Nyugalom egy napra vagy akár egy teljes hónapra

A közösségi iroda szolgáltatásai 3500 forintos napijeggyel, 12 alkalmas (27 ezer forint) és havi bérlettel (saját asztallal 37 ezer, egyébként 32 ezer forint) vehetők igénybe. A nagy, közös konyhában lehetőség van ételek felmelegítésére és főzésre, de rendelni is lehet a környékbeli vendéglátóhelyektől, például a Morzsa Bisztrótól, a Zománc Bisztrócska pedig sétatávolságra van.

Az épület hátsó részében három 3 személyes, konyhával is felszerelt apartmant alakítottak ki, a kert eldugott sarkában álló, önálló kabinház pedig a nyugalomra és egy kis egyedüllétre vágyók álma a terasszal, a munkára is tökéletesen alkalmas apró nappali-konyhával és a hálóval, amelynek üvegajtaja az erdőre nyílik. Itt tényleg el lehet vonulni, ha valaki csak a munkára és az alkotásra akar koncentrálni.

A szállásfoglalás minimális ideje öt nap, az árban a közösségi iroda használata is benne van. A közösségépítés a koncepció fontos része, a PortusHome közösségének tagjai rendszeres üzleti reggeliken, közösségi ebédeken, szakmai tréningeken és szabadidős programokon is részt vehetnek.  Rendszeresen szerveznek e-bike- és SUP-túrákat, kirándulásokat, borkóstolókat, főzőesteket, és a tervek között szerepel az is, hogy a közösségi iroda és szálláshely szakmai programoknak is otthont ad.

A közösségi iroda és szálláshely egész évben nyitva tart, és várja a kapcsolatépítésre, közös programokra, nyugodt munkatérre vágyókat. Nemcsak a nyüzsgés elől jelent menekülőutat azoknak, akiknek magukkal kell hozniuk a munkájukat a nyaralóba is, hanem egy új, itthon még kevésbé elterjedt életformával is segít megismerkedni. „Azt is érdemes kipróbálni, milyen eltölteni novemberben egy hetet a Balaton-felvidéken” – teszi hozzá Antal Csaba.

Címkék