A 2021. július 13-án átadott balatonfüredi látogatóközpont beltéri és szabadtéri kiállítással is várja a látogatókat.

Az új fogadóépületben, amelyhez egy 50 négyzetméteres fedett terasz is épült, 240 négyzetméteren interaktív kiállítás mutatja be a barlangot és a térség földtani, természeti értékeit. Ajándékbolt és büfé várja a látogatókat, és kialakítottak egy geológiai tanösvényt is, számolt be a fejlesztésekről a Balatonfüred.hu.

A Lóczy-barlang Látogatóközpont építése 273 millió forintból valósult meg. Ez egy 402 millió forintos támogatás legjelentősebb eleme, amit a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Széchenyi 2020 program keretében nyert el. A beruházás során fejlesztették a Hegyestű geológiai bemutatóhelyet, a Salföldi majort és a Tapolcai-tavasbarlangot is, írta az MTI.

Az átadó ünnepségen elhangzott, hogy a város hamarosan felújítja és kiszélesíti a Lóczy-barlanghoz vezető utat.

A „Rejtett kincsek a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban” projektről korábbi interjúnkban Puskás Zoltán parkigazgató mesélt. Akkor elmondta, hogy a Lóczy-barlang azért is kiemelkedő, mert egy csodás természeti képződmény, ráadásul könnyen megközelíthető helyen van, szinte benn a városban. Kitért arra is, hogy "nem áll rendelkezésre megfelelő infrastruktúra a barlangnál", pedig sok turista és iskolás csoportok is járnak ide.

A Balaton világhírű kutatójáról, id. Lóczy Lajosról elnevezett barlangot kőbányászat közben fedezték fel 1882 októberének végén. A Tamás-hegy nyugati oldalában található természeti látnivaló Balatonfüred központjától autóval öt perc alatt, gyalog félórás sétával érhető el. A fokozottan védett barlanghoz a zöld turistajelzés vezet a vasútállomástól és a Jókai-kilátótól (az útvonal a felújítás ideje alatt ideiglenes nyomvonalon haladt.)


A barlang utcai ruhában, villanyvilágítással és szakszerű vezetéssel látogatható. 

A balatonfüredi Lóczy-barlang Látogatóközpont 2021. július 17-től naponta 10.00-18.00 óráig látogatható.

További információ itt található. 

Címkék