Hogyan kerülnek a vitorlásokat, napsugarakat és napozó nőt ábrázoló retró kerítések fotói, helyi költők versei a révfülöpi vasútállomás várójába? Egy rendhagyó kiállítás, a Rímek mentén, formákon túl című tárlat megnyitóján jártunk.

Korábban már írtunk a Formákon túl-projektről, amely a régi balatoni nyaralók retró kerítéseire fókuszál. A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megvalósuló projekt célja egyrészt az értékmentés – néprajzkutatókkal tárják fel a Bakony–Balaton régió eltűnőfélben lévő érdekes, néprajzi kincsnek számító kerítéseit –, másrészt a régió művészeit bevonó kulturális ismeretterjesztés.

A szervezők mindenkit kerítésvadászatra buzdítottak, a projekt Facebook- és Instagram-oldalán gyűjtötték a helyi lakosok, nyaralótulajdonosok és kirándulók kerítésekről készített fotóit és a hozzájuk tartozó történeteket.

A képekből október 1-én nyílt kiállítás Rímek mentén, formákon túl címmel a révfülöpi vasútállomás várótermében. Hamza Gergely, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kommunikációs menedzsere és Törő Balázs, a Formákon túl-projekt ötletgazdája, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum néprajzkutatója helyi költőket kértek fel, hogy a kerítések formájából inspirálódva írjanak az itt élők és az idelátogató nyaralók és turisták viszonyáról.

A kiállításon Éltető Erzsébet, Korinek Janka, Somogyi Csaba, Tóbiás Krisztián és Varga Richárd versei kapcsolódnak össze Varga Marietta, Schmal Fülöp, Nagy Attila Károly és Toroczkai Csaba fotóival. A megnyitóbeszédet, amelyben P. Miklós Tamás történész a balatoni kerítések funkciójának változásáról beszélt, és a további izgalmas eszmecserét néha a MÁV hangosbemondója szakította meg néhány percre.

„Mert a telekhatárra hegesztett vágyak
Átnyikorognak a képeken is.
Sejtekbe épül a langyos mocsár,
És a kapu mégis mosolyog.”
(részlet Varga Richárd – Egy Vadkörte utcai kapura című verséből)

„Mert a telekhatárra hegesztett vágyak
Átnyikorognak a képeken is.
Sejtekbe épül a langyos mocsár,
És a kapu mégis mosolyog.”
(részlet Varga Richárd – Egy Vadkörte utcai kapura című verséből)

A kerítések létrejöttének korszakát idéző váróterem, a Bambi üdítők és a nosztalgikus, régi nyarakat idéző versek hatására egy kicsit a hatvanas-hetvenes évek kalákában épült, az eredeti tervrajzoktól eltérően kivitelezett nyaralótelepein éreztük magunkat, még úgy is, hogy ezeket a történeteket csak a néprajzkutató kutatásaiból, balatoni ismerősök történeteiből ismerjük.

A projektről itt tudtok részletesebben olvasni. Az ingyenes kiállítás november 30-ig látogatható, a fedett és fűtött vasúti váróterem nyitvatartási idejében.

Címkék

Elérhetőségek

Révfülöp vasútállomás 8253 Révfülöp, Füredi út 12.