Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

látnivalók & kultúra

A több mint százéves fegyverektől a pannon fibuláig – Régészeti felfedezések Veszprémben és a Balatoni Bringakörön

A Veszprémi Érsekség pincéjében több mint százéves fegyvermaradványokat, a tihanyi és sajkodi elágazó közötti bicikliút nyomvonalán pedig több kort érintő leleteket találtak.

Középkori sírfeltárás közben bukkantak elásott fegyverekre és lőszerekre a Magyar Nemzeti Múzeum régészei a Veszprémi Érsekség nagyszemináriumi épületének pincéjében, erről a Magyar Honvédség Tűzszerész És Hadihajós Ezred számolt be február 11-én, pénteken Facebook-oldalán.

A fegyvermaradványokhoz kapcsolódó részleteket azóta pontosították: a fém darabok és a 8 milliméteres lőszerek (60 darab) 1895 M Mannlicher ismétlőkarabélyokból származnak. A lövedékeket beburkoló hírlap nyomán – melyen Tisza István gróf, egykori miniszterelnök neve is szerepel – arra következtettek, hogy a fegyvereket az első világháború vége után áshatták el, vagyis több mint 100 évet lehettek a földben.

Az egykori balatoni falutól a Római Birodalomig

Mindeközben érdekes feltárásokra került sor a Budapest–Balaton kerékpárút építéséhez kapcsolódó földmunkák miatt. A Laczkó Dezső Múzeum munkatársai a tihanyi és a sajkodi elágazó között a neolitikumtól egészen a késő középkorig találtak régészeti leleteket, erről a Balatonfüredi Napló legújabb számában írtak.

A beszámoló alapján egyik legizgalmasabb leletnek a kb. 6000 éves csontvázas sírt tartják, de az épületmaradványoktól, kerámiatöredékektől és pénzérméktől kezdve egy még mindig éles, kőből készült pengén át egészen a Római Birodalom ezen részére jellemző pannon fibula (ruhakapcsoló tű) darabjára is bukkantak az I-II. századból.

A terület egykor egy folyamatosan lakott település lehetett (az érintett részt eddig csak részlegesen kutatták), a közelben lévő, műemlékileg helyreállított apáti templom a XII. században épült. A feltárás munkálatai azt is alátámasztják, hogy Tihany egykor sziget volt, és az apáti oldalról vízen keltek át az emberek az aszófői oldalra.

Borítóképünk illusztráció, egy másik feltárás során készült. 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Panorámás tanösvények – 5 rövid körtúra télre a Balatonnál

?>

Egy téli túránál érdemes olyan útvonalat választani, ami önmagába tér vissza, így sokkal könnyebb a hazajutás. Ehhez adunk most tippeket a Balatonnál.

Egy csésze teát kapnak azok a gyerekek, akik elajándékoznak mesekönyveikből

?>

December 1–9. között néhány balatoni helyen leadhatunk általunk már nem használt mesekönyveket, az adományért cserébe egy csésze teával kedveskednek.

A jégfolyosótól a hófánkpályáig – Mutatjuk, hol korcsolyázhatunk ezen a télen a Balatonnál

?>

Balatonfüreden három jégpályáját összekötő jégfolyosón is korcsolyázhatunk, Veszprémben egy pop-up rendezvényhelyszín alakul át jégpályává.

Levágták a balatonaligai Kádár-sziget ikonikus fűzfáját

?>

Az Aligai Fürdőegyesület Facebook-posztjában számolt be a balatonvilágosi Club Aliga 2 sétányon történt természetkárosításról.

Neked ajánlott

A