Ideiglenes kultúrparkot terveznek az egykori, veszprémi Balaton Bútorgyár területére.

Az Balaton Bútorgyár területét rendezvénytérként, fesztiválterületként és ideiglenes parkolóterületként hasznosítják, kiszolgáló konténeregységekkel, központi kiállítótérrel és kilátóval. Mindehhez 2021 decemberében elkészült a teljes körű jóváhagyási tervdokumentáció, amelynek a Hello Wood stúdió a generáltervezője, számolt be az Építészfórum.

A terület alkalmas egy kb. 5000-7000 fős rendezvény megtartására, de egy kb. 160 fős kemping, illetve egy közel 170 fős parkolófelület is helyet kap benne. Ezenkívül a buszpályaudvar és a Balaton Pláza közötti gyalogos és kerékpáros forgalom áthaladását is biztosítaná. A kilátó-kiállítótér funkcióval bíró építményt pedig, a Kártyavárat egy olyan jelként, képzőművészeti igénnyel létrehozott építészeti alkotásként képzelték el, amely az Építészfórum szerint önmagában is turisztikai vonzerőt jelenthet.

A koncepciót ideiglenesen, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program ideje alatt képzelik el (tehát 2023-ig bezárólag), a fejlesztés második üteméről azt írják: az lenne a célja, hogy megnyissa az utat a terület hosszú távú hasznosítási lehetőségei előtt

Címkék