Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

látnivalók & kultúra

60-as évekbeli krimi premierjével startol a filmünnep – Közel 100 filmet vetítenek a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Húsz film premierjét is vetítik az idei Magyar Mozgókép Fesztiválon, amelyre 2022. június 9-12. között kerül sor összesen kilenc helyszínen, Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban. Közel száz alkotást lehet megnézni, a felújított klasszikusoktól a dokumentumfilmekig, és itt lesz Fazakas Péter A játszma című alkotásának díszbemutatója is.

A fesztivál június 9-én, az új helyszínként bemutatkozó História Malomkertben startol Fazakas Péter A játszma című alkotásának díszbemutatójával. A hatvanas évek Budapestjén játszódó fordulatos krimiben olyan nagyszerű színészeket láthatunk majd az óriás kivetítőn, mint Nagy Zsolt, Kulka János, Hámori Gabriella és Scherer Péter.

A játszma című fim mellett további tizenkilenc alkotás premierjét lehet megnézni: Rohonyi Gábor és Vékes Csaba romantikus vígjátékában, a Szia, Életem!-ben, olyan színészek szerepelnek, mint Thuróczy Szabolcs, Básti Juli, Mucsi Zoltán és Kovács Patrícia. A fesztiválprogramban debütál Papp Gábor Zsigmond Bereményi kalapja című zenés dokumentumfilm is, amely Bereményi Gézát és sokrétű munkásságát mutatja be. A fesztivál a Kár a benzinért című film vetítésével emlékezik meg a 100 éve született Pécsi Sándorról, a 120 éve született Jávor Pál tiszteletére pedig a Toprini nász című felújított klasszikust is leadják. Az esemény zárófilmje Pálinkás Norbert Katinka című életrajzi dokumentumfilmje lesz.

Veszprémben két új helyszínen, a História Malomkertben és a Játékszínben, valamint a Hangvillában, az Óváros téren, az Expresszóban és az Agóra kulturális központbanBalatonfüreden a Tagore sétányon és a Balaton mozibanBalatonalmádiban pedig a Wesselényi strandon elhelyezett óriás kivetítőn peregnek majd a filmek.

A rendezvényt közönségtalálkozók, gyermek- és ifjúsági programok, kiállítások, koncertek és gasztroprogramok kísérik majd, a fesztivál háziasszonya Juhász Anna irodalmár lesz. A Magyar Mozgókép Fesztivál záróakkordjaként június 12-én a Magyar Filmakadémia átadja a Magyar Mozgókép Díjakat.

A műsort itt találjátok, az early bird bérletek május 15-éig kaphatók, és lesz diák, nyugdíjas, valamint helyi kedvezmény is. A fesztivált a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program közösen rendezi meg.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Neked ajánlott

A