Két különleges, a grófi családból származó műtárgy kerülhetett vissza eredeti helyére, a nádasdladányi Nádasdy-kastélyba.

A grófi család leszármazottja, Nádasdy Borbála részvételével mutatták be a Nádasdy-kastélyba visszaérkező két különleges családi ereklyét, egy ezüstfedeles dobozt és egy szintén ezüstből készült tálcát. A tárgyaknak természetesen egyedi a története is: a fedelén gróf Zichy Ilona és gróf Nádasdy Ferenc házassági címerével ellátott dobozt ékszeres dobozként használhatták. A 13 latos antik ezüst alján egy jelzés található, amelyből kiderül, hogy Bécsben készült Stephan Mayerhofer, a kor egyik kiváló ötvöse által. A kastélyba visszakerült műkincs a legendás szerelmi házasság utókor számára fennmaradt egyik lenyomata.
 
A másik eredeti, méltó helyére visszakerülő műtárgy egy Nádasdy címeres ezüsttálca. A címerhez egy kedves Nádasdy legenda fűződik: IV. Béla király a Muhi csatavesztés után 1241 tavaszán a tatárok elől menekülve, Kőszeg felől Zágrábba igyekezett. Menekültében a Nádasdy nemesek segítették, vadkacsával vendégelték a királyt és kíséretét. A tatárvész elmúltával IV. Béla hálából címert adományozott a Nádasdyaknak, amelynek fő eleme a vadkacsa.

A II. világháború után a főúri családok tulajdonában lévő kastélyokból a mozdítható ingóságokat jellemzően elhordták, a műtárgyakat és értékeket a megszálló katonák begyűjtötték. A nádasdladányi kastély sem volt kivétel a kifosztás alól, a vélhetően több száz tételből álló grófi címerrel ellátott ezüstkészlet nagy része eltűnt. Ezért is kuriózum, ha az ilyen tárgyak visszakerülhetnek eredeti helyükre.

A grófnő korai tragikus halála miatt már nem láthatta az 1870-es években elkészült kastélyt, melyet 2021-ben egy teljes rekonstrukciót követően nyitottak meg a nagyközönség előtt. Itt olvashatjáttok el a kastélyról és a történetéről szóló cikkünket.
 
A dobozka egy hazai aukciósház kínálatában bukkant fel, így vásárolhatták meg. A tálcát pedig egy magánszemély kínálta fel a kastély számára. A két műtárgy a Nemzeti 
Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram műtárgy-visszavásárlási programja keretében érkezett vissza a nádasdladányi Nádasdy-kastélyba. 

Címkék