Négy QR-kódos táblával gazdagodott a badacsonyi Tűzgyűrű tanösvény a La Téne Desszertműhely és Kávéház és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park együttműködésének köszönhetően. A kirándulók természetvédelemmel kapcsolatos érdekességekről olvashatnak, miközben végigjárják a tanúhegy leghíresebb természeti látnivalóit.

A La Téne Desszertműhely 2021-es karácsonyi kampányával teremtette meg a fejlesztés alapjait: az ünnepi süteményválogatások és az egyedi tervezésű ajándékcsomagok bevételéből minden egyes eladott termék után 500 forintot a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának ajánlottak fel. Fontosnak tartották, hogy a támogatás felhasználása helyben valósuljon meg.

Négy információs tábla került a Badacsonyon körbefutó, 4,6 km hosszú Tűzgyűrű tanösvény útvonalára, amely a Rózsakőtől indul, és érinti a Kisfaludy-kilátót, a Kőkaput és a Bujdosók lépcsőjét is.

A szponzorációnak köszönhetően sikerült ráirányítani a figyelmet olyan természetvédelmi témákra, melyek a mindennapok során kevésbé kerülnek a középpontba, olvasható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapján. A táblákon található információt QR-kód segítségével lehet előhívni. A túrázók olyan témákról olvashatnak, mint a holtfa fontossága az erdőben, a természetben való viselkedés alapszabályai, de találhatnak a denevérekkel kapcsolatos tévhiteket eloszlató információt is, és a méhekről is szó esik, a negyedik információs pont a beporzás jelentőségét hangsúlyozza.

Az együttműködés folytatódik, a tervezett második szakaszban a part menti nádasok természetvédelmi jelentőségéről mesélnek majd az újabb állomások.

A La Téne Desszertműhely 2020 nyarán nyílt Badacsony központjában, az egykori posta épületében. A tulajdonosok, Szalma Lili és Hájos Bálint specialty kávéval, péksüteményekkel, bagettekkel, desszertekkel, házi fagylalttal várják a betérőket, és termelői szörpöket, lekvárokat is kínálnak.

A fenntarthatóság és a zöldszemlélet a nyitás óta alapvetően fontos a számukra: minden kiegészítő ökotudatos alapanyagokból készül, papírdobozokat, elviteles fa evőeszközöket használnak, és minőségi helyi alapanyagokkal dolgoznak. A desszertműhely 2021-ben a Felelős Gasztrohős Fenntartható vendéglátóhely minősítését is megkapta.

Címkék