Ahogy Révfülöpről kaptatunk fel a hegyre, egyszer csak egy varázslatos faluban találjuk magunkat. Ez az egyetlen Káli-medencei település, aminek saját Balaton-partja, két temploma és még egy zsinagógája is van. A környékre jellemző vöröskő-bástyák, tekergős utcácskák és természeti kincsek rengeteg művészt megihlettek és számtalan ember szívébe lopták be magukat örökre. Fotósunk ezúttal hazai pályán, Kővágóörsön készített fényképeket.

Ahhoz képest, hogy a – gyakran a Káli-medence déli kapujaként emlegetett – község mindössze 740 lelket számlál, rengeteg látnivalót rejt. A település déli részéhez tartozik a már-már misztikus Pálköve, a varázslatos panorámával megáldott Ecsér és így az Ecsérpusztai templomrom is. De Kővágóörs lehetne akár a „kis”-ek faluja is, ugyanis itt található a Kis Hegyestű, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tanúhegyekre, Mindszentkállára és Szentbékkállára, és itt terül el a köznyelvben Kis Kőtengerként emlegetett Kővágóörsi Kőhát, ahonnan az év minden napján más arcát mutatja meg a varázslatos Káli-medence.

A településhez tartozik a Kornyi-tó és az Emberi komédia szoborcsoport, a Sóstókáli templomrom és egy mosóház is. A faluközpontban található evangélikus templom és a közvetlenül előtte álló katolikus, „dac-templom” már messziről felismerhetővé, a település Főszeg nevű részén található zsinagóga pedig a környéken egyedülállóvá teszi a falut. Azonban gyakran elég csak az utcákat járni, hogy rájöjjünk: egy olyan helyen vagyunk, amit soha nem akarunk már elhagyni. Fotósunk, Kleb Zsófi hazai pályán fotózott, nézzétek meg a következő képgalériát!

Címkék