A budapesti Pintér Galéria és Aukciósház hagyományaihoz híven idén már a 12. alkalommal „bontott vitorlát” Balatonfüreden, hogy a Balaton, Nyár, Szerelem hívószavak mellett megrendezze nyári tárlatát. A Vaszary Galériában még augusztus 13-ig látogatható a kiállítás, amely ezúttal 350 – klasszikus, 20. századi modern és kortárs – válogatott műalkotásból állt össze.

A tó népszerűségének fellendülése először az 1960-as években volt a leginkább tetten érhető, éppen akkor, amikor olyan, a retró életérzést megtestesítő alkotások születtek, melyek most különös népszerűségnek örvendenek. Így a Balaton, Nyár, Szerelem kiállításon láthatjuk például Czene Béla a badacsonyi mólón sétáló modern nőalakokat megörökítő kompozícióját, Varga József strandjelenetét, vagy Rökk Károly színes sátrakkal teli szántódi kempingjét.

A kiállítás anyaga a Vaszary Galéria profiljához illeszkedve ezúttal is bővelkedik a kortárs képzőművészek munkáiban: némelyek közvetlenül idézik meg a balatoni hangulatot, például Regős István Hal a vízben című munkája, Péterfy Ábel Három szín vitorlások című olajképe vagy Szenteleki Gábor Tibi bácsi és Marika néni a Balcsiban fürdenek című festménye, mely a humort sem mellőzi. A tárlat egyik különlegessége Weiler Péter Balaton-„szelet” című közel 2 méteres vitorlása.

A legnevesebb hazai alkotók, a háború utáni magyar művészek munkáit is megtekinthetjük: Reigl Judit, Bak Imre, Konok Tamás, Fajó János és Nádler István sokszorosított grafikái is feltűnnek. De nem csak balatoni képekben gyönyörködhetünk: víz- és tengerparti jeleneteket, napsütötte tájakat és városokat, népi életképeket, vibráló nyarakat bemutató műalkotásokkal is találkozhatunk a tárlaton. Ilyenek például Mednyánszky László Vízparti táj című képe, Böhm Lipót Nyugalmas óra című munkája, vagy Ligeti Antal és Molnár C. Pál tájképei.

A kétdimenziós alkotások mellett nagy számban kaptak helyet a kiállításon a különféle technikával és anyagban megfogalmazott plasztikák, illetve Zsolnay-kerámiák is.

A kiállítás augusztus 13-ig tudjuk megtekinteni a Vaszary Galériában, majd aznap 18 órától kerül sor az aukcióra, ahol meg is vásárolhatjuk a műalkotásokat.

Címkék