A Haláp-hegy egykori bazaltbányájának krátere lesz a Hello Wood jövő nyári nemzetközi építőtáborának és land art fesztiváljának helyszíne 2023. július 6-15. között. A Builder Summit nevű eseményre nemzetközi sztárépítészeket és minden eddiginél több, legalább 200 résztvevőt várnak.

Az építésztábor fókuszában a bontás-építés áll, a résztvevők nemcsak az installációkat, hanem a közösséget és „önmagukat” is építik majd a fesztivál 10 napja során. A fesztivál színterei, a bezárt, elhagyatott bányák egyfajta tájsebek, és izgalmas helyzetet teremtenek: az építőanyag-termelés óhatatlanul magával vonja a bontást. A Hello Wood az ember által elhordott hegy ambivalenciáját, a beavatkozás és a természetesség, a bontás és építés, hiány, az üresség és a feltöltődés viszonyait vizsgálja majd.  

A fesztivál központja a “Monument of Builders” nevű installáció lesz, amit a résztvevők közösen építenek meg. Az „építőtábor” során az építész-, formatervező-, képzőművész- és designer hallgatók csapatai állandó jellegű installációkat is létrehoznak majd, az építmények a későbbiekben egész éves turisztikai attrakciókká válhatnak.

Az utolsó, régióban szervezett 2019-es Hello Wood Carnival alkotótábor óta ez az első alkalom, hogy újra a nemzetközi építész közönséghez szól a szervezői csapat. (A karneválról és a korábbi, kabinházakra fókuszáló táborról mi is beszámoltunk).

A Hello Wood stúdió a generáltervezője annak az ideiglenes kultúrparknak is, amelyet az egykori, veszprémi Balaton Bútorgyár területén alakítanak ki a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program ideje alatt.

A Hello Wood a Veszprém -Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretén belül valósul meg. 
 

Címkék