Újra élettel telt meg a Mindszentkálla központjában, a Káli-kapocstól néhány lépésre található legendás épület, ami korábban a Kikötő hostelnek és reggelizőnek adott otthont. A Jókai 7-ben, ami egyszerre kiállító- és közösségi tér, szálláshely és alkotótér művészek számára, még a nyár végén elcsíphetünk egy kiállítást és néhány programot.

A Jókai utca máskor nyüzsgő, reggeliző turistáktól és nyaralóktól hangos híres kertje most csendes, szinte alig ismerünk rá a helyre. Az asztalok helyén rendezett pázsit, az egykori pajta épülete hófehér falakat és új helyiségeket kapott.

A belső térben a nyár közepén megnyílt, egyszerűen csak Jókai 7 néven futó kiállítótér tulajdonosa és házigazdája, Erdélyi Szabolcs kalauzol minket. Ő a Hybridart Management nevű, képzőművészekkel és dizájnerekkel foglalkozó budapesti kreatív ügynökség és a Hybridart Space galéria vezetője is. Először kicsit üresnek hat a tágas tér – itt korábban függönyökkel elválasztott „szobákkal” működő hostel volt – de aztán a falakon sorakozó képek, az asztalokon és a polcokon elhelyezett kerámiák, ékszerek, táskák és különféle dizájntárgyak látványa megtölti a helyet. A helyiség szélén egy apró bár található, a felső szintre – a majdani irodába – egy fekete csigalépcső vezet.

Egy legendás épület

A Jókai utca a Káli-medence kulturális életének egyik központja. Itt működött a vendéglőként és kulturális térként funkcionáló Pannon Udvarház, amelyet Hegyi Zoltán, az egykori Sexepil zenekar frontembere és felesége, Brigitta hoztak létre, ahol fellépett többek között Cseh Tamás, a Muzsikás, Sebestyén Márta, a Vujicsics, a Balaton együttes és a Sziámi is. Később megnyitották a Kikötő nevű szálláshelyet és reggelizőt, ahol természetesen nem csak a korai órákban pótolhatták a kalóriákat a lakók és az erre járók.

Erdélyi Szabolcs édesapja köveskáli, innen a kötődés Káli-medencéhez. Keresett a környéken egy olyan épületet, ami bővíthető, és több funkcióval is rendelkezhet: kiállítótér és művészeti programok, vetítések, beszélgetések, kisebb koncertek helyszíne lehet. Szabolcs 2020-ban nézte meg az egykori Kikötő eladó épületegyüttesét (a szomszéd házzal együtt kínálták az előző tulajdonosok), azonnal beleszeretett, és a következő héten meg is vásárolta az ingatlant.

Az egykori pajta új arculatot kapott: a fa nyílászárókat kicserélték, a homlokzatot fehérre festették. A hátsó részt meghosszabbították, és kialakítottak két apartmant, amiket nyáron családok és társaságok bérelhetnek ki, ősztől tavaszig pedig alkotóművészek használhatják. A 2020 óta tartó felújítás a tervezettnél később, csak idén nyár derekára fejeződött be, az első tárlat augusztus 12-én nyílt meg Weiler Péter Kulcs a kő alatt című kiállításával.

„A koncepció az, hogy kora nyártól őszig állandóan legyenek képek a falon, nyáron 4-5 kiállítást tervezünk. Kialakítottunk egy minidizájnsarkot is, ahol állandóan cserélődő tárgyakat állítunk ki, és ha van rá igény, akkor lesz kávé és üdítő” – avat be minket a terveibe a házigazda.

A kiállítótérben elhelyezett dizájnsarok főleg helyi művészek alkotásait mutatja be és kínálja megvételre. Megvásárolhatók itt az Eperfa Toys fajátékai, a Gulipán design egyedi formavilágú és Lengyel Zsuzsa türkiz árnyalatokban pompázó kerámiái és a MIRC Jewellery ékszerei is. Erdélyi Szabolcs terveiben egy Káli Collection nevű gyűjtemény is szerepel, aminek darabjait az alkotók kifejezetten a galéria számára készítik majd el.

Télen és tavasszal a terep a művészeké lesz, a hely alkotóházzá alakul, és csatlakozik a köveskáli Hybridart Camp projektjeihez.  

Aki a nyár utolsó napjaiban erre jár, csütörtöktől vasárnapig déltől este 7-ig találja nyitva a galériát, és szeptember 4-ig megnézheti a fent említett kiállítást. Lesz tárlatvezetés, filmvetítés és kerámiaworkshop is a Gulipán Design vezetésével.

A Jókai utca aztán a jövő évtől újra megtelik élettel, a 7-es szám alatt pedig számos olyan program és kiállítás várja majd a látogatókat, amelyekre a VeszprémBalaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében kerül majd sor.

Az aktuális nyitvatartást a Facebook-oldalukon találjátok. 

Címkék

Elérhetőségek

Jókai 7 8282 Mindszentkálla, Jókai u. 7. Facebook-oldal