Lesz-e balatoni olívatermesztés? Ha igen, mire használható? Milyen kulturális hatása lesz a felmelegedésnek? – többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a MOME MAG Balatorium, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Balatorium közös projektje. A MOME-hallgatók ökológiai és tájhasználati kutatásokon alapuló munkáiból kiállítás is nyílik 2022. október 27-én BALATON DETOX néven a veszprémi Dubniczay-palotában és a Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény udvarán.

Az első balatoni olívatermésről és olívaolajról, ami Török Csaba borász Szent György-hegyi birtokáról származik, mi is beszámoltunk, de egyedi esetről volt szó. A MOME MAG Balatorium projektben részt vevő kutatók és hallgatók azonban egy éves pilot kutatás keretében foglalkoznak a témával, írja a Qubit.

A projektben – amely a globális felmelegedés hatására bekövetkező szociológiai, ökológiai és kulturális változásokat kutatja – a résztvevők most az olívatermesztés kilátásaira kíváncsiak a balatoni régióban. Azt vizsgálják, hogy érdemes-e olívát termeszteni, és ha igen, a bogyója, az olaja, vagy az ezekből készült kozmetikumok miatt éri meg foglalkozni vele, illetve hogyan érinti mindez a helyi családok, közösségek életét, és milyen hatással van a tájra.

A MOME MAG Balaton projekt a különféle művészeti ágak, a társadalom- és természettudományok eredményeit is felhasználja, és a gyakorlatban is hasznosítja ezeket. Korábbi projektjeik között szerepel egy Balaton ökológiai problémáira reflektáló feladatgyűjtemény, az örvényesi szabadstrandon felállított oktatási helyszínként szolgáló installáció, de készültek a tavat érintő ökológiai kutatások adatait vizualizáló, és különféle klímaforgatókönyvek alapján kreált alkotások is.  

Ehhez kapcsolódik a BALATON DETOX című kiállítás is, amely a MOME 2014 és 2022 között létrejött, Balatonhoz kötődő művészeti projektjeinek összegzése. A hallgatók munkáiból álló tárlat a Balaton ökoszisztémájának sérülékenységére hívja fel a figyelmet, és arra ösztönöz, hogy korosztálytól függetlenü,l egyéni szinten is cselekedjünk, mielőtt visszafordíthatatlanná válnak a folyamatok.

A kiállítás első része a Dubniczay-palotában lesz 2022. október 27-től november 29.-ig (A tárlat csak hétvégenként látogatható). A kiállítás második része kültéri helyszínen, a Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény udvarán látható majd, 2022. november 10. és 2023. január 10. között.

A kiállításról itt találtok bővebb információt. A MOME MAG Balatorium része Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatnak is.

Címkék