A neobarokk stílusú kastély egyik termében egzotikus növényrajzokat rejtettek a falak. A restaurálási folyamat hamarosan a végéhez ér, ha pedig az épület is teljesen elkészül, élőben is megnézhetjük a falfestményt.

Több éve zajlik már a balatonfüredi Esterházy-kastély felújítása, tavaly különleges falfestmények kerültek elő az egyik teremben. A képek restaurálásával hamarosan elkészülnek, így mostanra sokkal pontosabb képünk van az alkotásról.

Kiss Virág festő restaurátor a Füred TV-nek elárulta, hogy az egzotikus növényeket, pálmákat, bambuszokat, fenyőket, kaktuszokat és egyéb kúszónövényeket színesen ábrázoló terem falait szekkó technikával (száraz vakolatra festéssel) készítették el egykor. 

Az 1782-ben épült neobarokk stílusú Esterházy-kastélyt Esterházy Károly egri püspök birtokán építette fel Esterházy Kázmér, közel a savanyúvíz forráshoz, a kocsiút mentén. A kastély így volt tehát családi nyaraló, de az elmúlt évek során vendéglő, szálló, üdülőtelep és még nyomda is működött az épületben.

A következő videóban az alkotásokról és a restaurálásról még többet megtudhattok.

Az épületben helytörténeti kiállítás, kávézó is lesz, hozzá kapcsolódva pedig egy látogatóközpontot is építenek.

Forrás: Balatonfüred.hu, Füred TV 

Címkék