Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

látnivalók & kultúra

szerkesztés

Ismét kortárs szobrok költöztek a Káli-medencébe – Megnyílt a Káli Art-Park szoborkertje

Szerzők

  • We Love Balaton

2022. 05. 05. 15:37

Második alkalommal nyílt meg a Káli Art-Park szoborkertje Köveskálon, ahol a szakmai zsűri által kiválasztott 13 kortárs szobrot egy gyönyörű parkban lehet megnézni.

A 2021 őszén meghirdetett nyilvános képzőművészeti pályázat hazai szobrászok kültéri, már elkészült és szállítható állapotban lévő, közepes vagy nagy méretű alkotásait várta. Közel 50 pályamű érkezett, ezeket egy héttagú szakmai zsűri bírálta el, és kiválasztotta azt a 13 alkotást, amelyek 2022. május 4-től megtekinthetők és meg is vásárolhatók a Szoborkertben.

Fotó: Szabó Miklós - Káli Art Park

A zsűri Enzsöly Kinga Vízszint című alkotását, egy tavirózsákat ábrázoló, hegesztett vasszobrot ítélt a legjobbnak. A művész megkapta az 1,5 millió forint értékű Káli Art Díjat, a mű pedig állandó jelleggel kap helyet a parkban.

„A szobor sok tavirózsalevélből áll, amelyek vízszintesen kapcsolódnak és egy nagy egységet alkotnak, egy felhőszerű, sík felületté állnak össze, akárcsak a valóságban. Minden egyes levélről egy vasszál fut le a talajra. A szárak árnyéka is hozzátartozik az alkotáshoz. A szobor máshogy működik a különböző terekben – korábban a győri Torula Művésztérben állították ki” – mondta az alkotásról Enzsöly Kinga.

A nyertes szobor (fotó: Szabó Miklós)

Fotó: Káli Art Park

Topor Tünde, a zsűri elnöke így fogalmazott: „Nagyon változatos volt a pályázat anyaga, a hagyományos figurális szobrok és az ipari alapanyagokra utaló konstruktív szobrok mellett a konceptuális irány is megjelent, ami kilépés a műfaj hagyományos keretei közül. Néhány alkotás pedig kitágítja a szobrászat határait. Itt egy kertről van szó, és jó, ha az alkotás párbeszédet kezd a környezettel.”

A nyertes, Enzsöly Kinga (középen)

Fotó: Káli Art Park

A Káli Art-Park (KAP) története 2020-ban kezdődött, amikor a Káli Art Inn tulajdonosa és házigazdái a panzió területén szerettek volna helyet biztosítani egy szabadtéri szoborparknak. Köveskál méltán híres a vendéglátásról, a gasztronómiáról, és a KAP alapítói azt gondolták, hogy az idelátogató közönség számára érdekes programokat biztosíthatnának ezzel a helyszínnel. Az ötletgazdák nem titkolt célja az volt, hogy a KAP létrehozásával újabb színt hozzanak a köveskáli kulturális programlehetőségek közé, és ezzel növeljék a képzőművészet népszerűségét a környéken.

Fotó: Káli Art Park

2021-ben, az első pályázati évben 26 alkotás érkezett, ebből 13-at állítottak ki, és a szabadtéri tárlat alatt 6 szobor került új tulajdonoshoz. A Káli Art Fődíját Cseh Lili Egem 2. című alkotása nyerte el a zsűri egybehangzó szavazata alapján, a szobrok 2021. június és október között voltak megtekinthetők a KAP-ban.

A pályaműveket elbíráló szakmai zsűri tagjai:
• Topor Tünde, Artmagazin, főszerkesztő
• Petrányi Zsolt, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője
• Szabó Ádám szobrászművész, egyetemi docens
• Cseh Lili képzőművész, a 2021-ben első helyezést elért szobor alkotója
• Tóth Pál Sándor, art consultant, gyűjteménykezelő
• Molnár Júlia, Káli Art Inn Kft.
• Héjja Róbert, a Káli-medence turizmusáért T.E. elnöke

Hasonló tartalmak

Admin mode