gasztró

szerkesztés

A testvérek, akik a nyári szünetben reggelit és újhullámos kávét készítenek – A balatonfenyvesi kiskékben jártunk

Szerzők

  • Kleb Zsófi

2022. 07. 19. 14:27

Vannak olyan fiatalok, akik végigfesztiválozzák a nyári szünetet, és vannak olyanok, akik a vidéki nagyszülőknél pihennek ilyenkor. Meg vannak azok, akik a nyugi vagy a buli helyett inkább nyitnak egy újhullámos kávézó és reggelizőt a Balaton déli partján. Pont egy ilyen, vállalkozószellemű testvérpárral találkoztunk, amikor ellátogattunk Balatonfenyvesre, hogy kipróbáljuk, milyen a kávé és a reggeli a kiskékben.

Első ránézésre úgy tűnhet, hogy az icipici retró épületben egy klasszikus Balaton-parti büfé működik, azonban aki átsétál a teraszon és bekukkant a régi ablakon, az rögtön rájön, hogy a kiskék (a hely nevét így, kis k-val írják) valamiben más, mint a többi. Az arcátlanul fiatal csapat energiáinak és a friss gondolatokkal teli koncepciónak köszönhetően a környék egy olyan hellyel gazdagodott, ahol az újhullámos kávé mellett megfér a tejszínhabos cappuccino is, és ahol összegyűlhet mindenki, aki egy laktató villásreggelit vagy akár csak egy pohár sört és egy kis Unicumot szeretne.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szinte még gyerekek, mégis komoly vállalkozást visznek

Kocsis Niki és Kocsis Csabi szinte még gyerekek voltak, amikor három évvel ezelőtt megnyitották a kiskéket. Niki a huszadik, öccse pedig még csak a tizenhetedik életévét töltötte be, amikor belevágtak a saját vállalkozásba. Szüleik régóta foglalkoznak vendéglátással, így a testvérek nagyon korán belekóstoltak a szakmába. A közelben található Bárka Kertvendéglő is a családjuk birtokában van, és ahogy az a családi vállalkozásoknál gyakran lenni szokott, a gyerekek is besegítenek, amikor és ahol tudnak. Így alakult, hogy mindketten öt évig dolgoztak a kockás abroszos vendéglőben, mielőtt elindították a kiskéket.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A fiatalokkal hirtelen jött szembe a lehetőség, és gyorsan kellett dönteniük. Mivel mindketten a szüleik vendéglőjéhez képest fiatalosabb helyet szerettek volna, megragadták az alkalmat, és igent mondtak. 2020 tavaszán, a Covid kellős közepén megnyitották a kiskéket, minden várakozásukat felülmúló sikerrel. Maguk is meglepődtek, hogy számukra visszafelé sült el a pandémia. A kezdetekkor egyedül ők voltak nyitva Fenyvesen, de ekkor még náluk is csak elvitelre lehetett vásárolni. Aztán a korlátozások feloldása után berobbant az előző évek legerősebb nyári szezonja is.

Közös hely, közös hobbi

A testvérek úgy tekintenek a helyre, mint egy közös hobbira, ugyanis főállásban mindketten mással foglalkoznak. Csabi gépésztechnikus, Niki pedig éppen az államvizsgájára készül a jogi egyetemen, miközben már ügyvédbojtárként is dolgozik. Mivel az öttagú csapat többi tagja is hasonló korú, az éves nyitvatartást is igyekeznek úgy alakítani, hogy a reggeliző az érettségi és a vizsgák mellett mindenkinek beleférjen az életébe. A kínálaton is meglátszik a fiatalos lendület: a specialty kávézó és a reggeliző műfaj már önmagában is ritkaságnak számít a környéken.

„Az egyetem alatt elvégeztem egy újhullámos baristaképzést, de csak hobbiból, mert érdekelt a kávé világa. Amikor jött ez a lehetőség, akkor egyértelmű volt, hogy újhullámos kávézót szeretnénk ide, a déli partra, mert akkor még csak egy volt rajtunk kívül. Azt szerettük volna idehozni, amit Budapesten megszoktunk: hogy jó minőségű kávé van, gyorsan elkészíthető reggeli és brunch jellegű ételek” – meséli Niki.

Kocsis Niki és öccse, Csabi

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Itt mindenki félreteheti a kávéról alkotott előítéleteit

Világos vagy sötét? Specialty vagy olaszos? A különböző kávés táborok közötti szakadék csökkentéséhez sokkal több ilyen helyre lenne szükség. A kiskékben ugyanis az, hogy világos pörkölésű kávé is kapható, nem zárja ki, hogy azok is ihassanak egy finom kávét, akiknek nem jön be a citrusos ízvilág. Niki tiszteletben tartja azt, hogy mindenkinek más az ízlése, és senkire sem szeretné ráerőltetni az egyik vagy a másik vonalat. Ugyanakkor igyekszik edukálni is a vendégkört, de ugyanúgy tart tejszínhabot is a hűtőben az egyik idős törzsvendége kedvéért, mint ahogy az újhullámos műfaj kedvelői számára növényi tejeket.

Specialty kávé

A specialty kávé kifejezést Erna Knutsen használta először, 1978-ban, egy franciaországi nemzetközi kávékonferencia alkalmával. Ahhoz, hogy egy kávé specialty minősítést kapjon, az Amerikai Specialty Kávé Szövetség (SCAA) szigorú kritériumainak kell megfelelnie. Ezek közé tartozik a nyomonkövethetőség a kávécseresznyétől a csészéig, és az, hogy az előállítási folyamat lépései fair trade módon történjenek. Emellett az SCAA a zöld kávékat is pontozza, ami szintén fontos tényező. 100 pontból legalább 80-at kell elérniük a nyers kávészemeknek ahhoz, hogy megkaphassák a specialty minősítést.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A két őrlő egyikében mindig egy közepes pörkölésű brazilkolumbiai blend van, ami mogyorós-csokis ízjegyeivel azok számára is könnyen befogadható, akik egyébként felszisszennek a specialty szó hallatán. Ebből a kávéból isteni eszpresszó (550 Ft) készíthető, és különösen jól passzol az olyan népszerű tejes italokhoz, mint a cappuccino (750 Ft). Niki több kis magyar pörkölővel dolgozik együtt, így a savasabb, világos pörkölésű kávék folyamatosan cserélődnek. Ottjártunkkor egy Ruanda Impresso névre keresztelt kávé volt az őrlőben, ami valóban impresszív volt. A világos kávék citrusos ízjegyei az eszpresszó mellett kiválóan passzolnak az olyan, különlegesebb italokhoz, mint az Espresso Tonic, rövidítve E. T. (1200 Ft), amit a kiskékben Balatonickal és narancsszelettel készítenek.

Reggelire hamburgert?

Mint minden becsületes reggelizőben, a kiskékben is a tojásos ételeké a főszerep. A többféle feltéttel is kérhető, 3 tojásból készülő rántotta (1250 Ft) és a tükörtojás (1250 Ft) mellett olyan divatos brunchételek is találhatók a kínálatban, mint az avokádós toast (1850 Ft) és a töltött bundás kenyér (1990 Ft), aminek a belsejében lazac vagy cheddar sajt lapul. A sós finomságok után a reggeli kávé mellé házi süteményeket is kérhetünk, amiket Niki és Csabi anyukája készít. Mi a sós karamellás sajttortát (990 Ft) kóstoltuk.

Cheddar sajttal töltött bundás kenyér

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Sós karamellás sajttorta

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Bár a kiskék elsősorban reggeliző és kávézó, Nikiék nem mehettek el amellett, hogy sokan csak kiugranak a strandról egy korsó sörre, és hogy – mivel sok nyaraló konyhája nem alkalmas a főzésre – arra is van igénye a vendégeknek, hogy itt oldják meg az étkezést. Erre reagálva olyan ételeket is elkezdtek készíteni, amik kielégítik ezeket az igényeket, és erre az árszabás során is igyekeznek odafigyelni. Így került az étlapra a csirkemell-wrap (1990 Ft) és a hamburger (2090 Ft), és így esett, hogy mi is kiskék burgerrel (hamburger tükörtojással és sült baconnel, 2390 Ft) indítottuk a napot. Amit csak tudnak, házilag készítenek, így a hamburgerpogácsát is.

Kiskék burger

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ha egyszer megszereted a vendéglátást, nehéz abbahagyni

„Azt szeretnénk, hogy ezt így, ebben a formában meg tudjuk tartani akkor is, ha már elkezdünk a szakmánkban rendesen dolgozni. Addigra szeretnénk úgy kialakítani az életünket, hogy a nyarakat itt tudjuk tölteni, és tényleg mi várjunk itt mindenkit. Ne az legyen, hogy van a kiskék, amit ugyan sokan hozzánk kötnek, de mi már nem vagyunk itt. Az nem lenne ugyanolyan” – válaszolja Niki arra a kérdésünkre, hogy milyen terveik vannak a jövőre nézve.

Hiába a jogi diploma és a gépésztechnikus-állás, a két fiatalnak a vérében van a vendéglátás. Ez tipikusan olyan szakma, amit ha egyszer megszeretünk, nem tudjuk abbahagyni. Valószínűleg ez is közrejátszik abban, hogy ha megérkezünk a kiskékbe, a kedves mosoly mellé precízen elkészített különleges kávét és szeretettel készült házi finomságokat kapunk.

Hasonló tartalmak

Admin mode