Szponzorált / látnivalók & kultúra

szerkesztés

Ingyenes színházi előadást rendeznek egy veszprémi gimnázium falai közé

Szerzők

  • sponsored wlb

2022. 09. 01. 16:32

Veszprém és a környező régió június óta izgalmas helyszíneken várja a színházért rajongókat. Ha szívesen néztek előadásokat a színháztermen kívül is, akár a hegyek között vagy erdei tisztásokon, utcákon, tereken, akkor a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program különleges eseménysorozata, a Rendhagyó terek biztos választás. A következő, szeptember 6-i előadásnak a veszprémi Lovassy László Gimnázium tornacsarnoka ad otthont, mely az Y generáció mindennapjairól mesél.

A Rendhagyó terek előadások célja, hogy sokszínű, izgalmas színdarabok töltsék meg Veszprém és a régió utcáit, tereit, kapualjait. Tulajdonképpen bármilyen területet, ahol egy színdarabot elő lehet adni. Az előadások hozzájárulnak ahhoz, hogy a színház közelebb kerüljön hozzánk, hogy különböző színházi műfajokat ismerjünk meg, valamint hogy a régió fiatal alkotói, alkotócsoportjai bemutatkozzanak.

A Rendhagyó terek az Amargant Színházi Műhely farkasgyepűi erdőben tartott előadása és a Balaton Teátrum Haláp hegyi darabja után, szeptember 6-án érkezik következő állomásához, ami egy veszprémi helyszín lesz, méghozzá a Lovassy László Gimnázium tornacsarnoka. A környezet nem véletlen: a Hogyan írjunk happy endet? című darab az Y generáció világáról szól, a zenés korkép egy félresikerült ismerkedés történetén keresztül enged betekintést a huszonévesek világába. A darabot Fabacsovics Lili író, dramaturg álmodta meg Józsa Tamás zeneszerzővel közösen. Ők mindketten a Lovassyba jártak, így mind a város, mind pedig az intézmény nagyon fontos állomás az életükben.

Fotó: Rendhagyó Terek

„Tomi a Zeneakadémián, én az SZFE-n végeztem, és mindkettőnknek egyfajta vizsgaanyaga is volt a darab, melyben arról írhattam, ami leginkább érdekel: a generációnkban jelen lévő tanácstalanságról, elveszettségről és az ezek mögött gyakran meghúzódó kommunikációs nehézségekről. És persze a szerelemről” – meséli a darab létrejöttéről és témájáról Lili, aki szerint függetlenül attól, hogy a darab az Y generáció életébe nyújt bepillantást, mégis mindenki számára érdekes és értékes tanulságokkal szolgálhat. 

„Úgy gondolom, hogy ez a darab széles közönségréteg számára érdekes lehet, legfeljebb más-más aspektusa miatt. Már maga az előadás formája is több izgalmat rejt magában: bár nem interaktív előadásról van szó, de a nézők sokkal közelebbi megfigyelői lesznek a történéseknek, mint egy klasszikus színházi darab során. Ezáltal a fiatalabb és az idősebb generációnak is érdekes lehet a mű.” 

Fotó: Rendhagyó Terek

Bár a darabot már korábban is játszották, a szeptember 6-i veszprémi előadás mégis különlegesebb lesz, mint az eddigiek. Új szereplőkkel találkozhatunk, új szerkezet és új zenei megközelítés társul majd az előadáshoz. Lilit pedig nemcsak a saját generációja, de maga a balatoni régió is inspirálja, amikor alkotásról van szó.

„Bár Kazincbarcikán születtem, gyakorlatilag kétéves korom óta Balatonfüreden élek és nőttem fel, aminél ideálisabb környezetet el sem tudnék képzelni. A város sokszínűsége, a természet és a fejlődő település kettőssége, a pezsgő kulturális élet, a rengeteg ide kötődő monda, legenda, hagyomány nagyon inspiráló környezet volt számomra, és a mai napig is az.”

Sok támogatást, pozitív visszajelzést kaptam a fürediektől, ezért is nagy öröm számomra, ha olyan előadást rendeznek Balatonfüred környékére, aminek létrejöttében nekem is részem volt” – mesélte Lili a balatoni inspirációkról.

Az előadás ingyenesen megtekinthető, de regisztrációköteles, regisztrálni ide kattintva tudtok, az előadásról pedig itt találtok további infókat.  

Hasonló tartalmak

Admin mode