2022 utolsó napján huszonkét vitorlás indult el a balatonlellei BL YachtClub kikötőjéből, hogy részt vegyen a jubileumi Szilveszteri Regattán.

Gyönyörű, napsütéses tavaszi időjárással búcsúzott az év, és ahogy az utóbbi 10 évben, most is vízre szálltak a vállalkozó kedvű hajósok, hogy egy baráti versennyel ünnepeljenek.

Ez a verseny azért volt különleges, mert éppen egy évtized telt el azóta, hogy Tóth Balázs, a BL YachtClub ügyvezetője és barátai vízre szálltak szilveszterkor a lellei kikötőben. Az esetnek akkora visszhangja lett, hogy a következő évben egy egységes flottával (hat hajóval) rendezték meg Balatonlellén az I. Szilveszteri Regattát.

A téli versenyek sora később bővült a Mikulás, Farsangi és Tavaszi Regattával, amikor pedig már OPEN kategóriában is lehetett nevezni saját hajóval (az egységes flotta aztán ki is kopott), még többen neveztek be.

A 2022. december 31-ei versenyre szinte szélcsendben került sor, így csak egy futam indulhatott. Olyan versenyzők is rajthoz álltak, akik még soha nem voltak decemberben vízen, derült ki az ATV híradójából.

A nevezési díjak egy részét a vízimentőknek ajánlották a szervezők.

A téli vitorlázás hagyománnyá válása sok változást hozott Balatonlellén: a hajózási lehetőségekkel egy téli kikötői piac is megszületett, a versenyek köré ugyanis rendszeresen szerveznek programokat, adventi vásárt és gasztrofesztiválokat.

 A balatoni téli vitorlázásról itt írtunk részletesebben.

Címkék