Egy posztapokaliptikus hangulatú erőmű üres, gigantikus terei, egy elhagyatott katonai bázis, egy hegy gyomrába vájt óvóhely, és egy pincerendszer a város alatt – a városi séták során olyan különleges helyekre is eljutunk, amelyeket egyedül nem fedezhetnénk fel. Galériánkban különleges helyszíneket bemutató, vezetett sétáinkon készült fotóinkból válogattunk.

Amellett, hogy izgalmas, filmbe illő helyszínekre visznek, a vezetett városi sétákon kiderül, milyen volt az élet akár több száz évvel ezelőtt a Balaton-felvidéken. Regénybe illő családtörténeteket, legendákat ismerhetünk meg, szellemvárosok épületeit és régi villákat csodálhatunk meg.
 

Az Inotai hőerőmű 2001-ig működött. A Túrajó sétáján egy másik kor munkásainak világába, mikrokörnyezetébe pillanthattunk be, miközben az egyre pusztuló berendezések és a hatalmas terek között el is veszünk egy kicsit.

A túrán bejutottunk az erőmű nagycsarnokába és a kazánházba is, utóbbiban például Ryan Gosling is megfordult a Szárnyas fejvadász 2049 című film kapcsán.

Mára igazi szellemváros lett a közel 120 éve épült, Veszprém környéki hajmáskéri katonavárosból, ami az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb tüzérségi kiképző bázisa és laktanyája volt. 

Túrajó sétáján a néha kifejezetten hátborzongató komplexumot és az egykori parancsnoki épületet jártuk be, ami valóságos kastély volt a 6000 négyzetméteres alapterületével. 

Veszprém vizes látnivalóira is épül vezetett séta, a helyszínek között szerepel a „Halagút” és a város vizes múltját és tárgyi emlékeit bemutató Víziközmű Múzeum is.

A veszprémi Benedek-hegy kövei száz millió év emlékét őrzik, dolomitsziklájával a bombák sem bírtak, gyomrába pedig egy 200 férőhelyes óvóhelyet fúrtak 1944-ben. A föld alatti termeket mi is bejártuk.

A Tapolca főutcája alatt húzódó, 1700 négyzetméteres pincerendszert  amely műemlékvédelmet is kapott  a város legnagyobb zsidó borkereskedő-dinasztiája, a Lessner család építtette a 19. században. A városi sétán a borkereskedelemről és a legendás családról hallhattunk történeteket.

A Hosszúlépés aligai, egykori pártüdülőt bemutató sétáján a káderek fürdőgatyáját, Castro ellopott Pannoniáját és Kádár János pecaszigetét is megismerhettük.

A balatonalmádi Tourinform sétáján a villákon keresztül ismerhetjük meg a város és a híres villatulajdonosok történetét. Megtudtuk, mivel kúrálták magukat a gyógyulni kívánók, és milyen bohém bálokat rendeztek.

Címkék