Közzétették a 41. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottjait, mutatjuk a Balatonnál készült nyertes fotókat.

A 41. Magyar Sajtófotó Pályázatra ebben az évben 269 fotográfus 2443 pályaművel (köztük 1881 egyedi képpel és 562 sorozattal) nevezett, melyből a szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat. Két kategóriában is Balatonnál készült fotókat ítéltek a legjobbnak, ezeket mutatjuk be most. 

A Természet és tudomány sorozat kategóriájának 1. díját Balázs Zsolt kapta Dübörgő földek felett a néma égbolt - A 2022-es nyári aszály Magyarországon című képsorozatával, mely tartalmaz egy Balatonnál, pontosan Siófokon készült, strandolókat ábrázoló fotót is. Májusban a tó átlagos vízszintje 105 cm körül volt, mely augusztus végére 78 cm-re csökkent. 

A Sport sorozat kategória 1. díját Vanik Zoltán, a Magyar Kerékpáros Szövetség fotósa kapta. Sorozatának címe a Volt egyszer egy Giro d'Italia Magyarországon, mely a verseny néhány balatoni állomását is megörökíti. A Giro d'Italia 2022-es kerékpáros körverseny magyarországi, 201 km-es szakaszán belül többek között Badacsonyon, valamint Tihanyon át Balatonfüredig tekertek a versenyzők. A sorozatban balatoni tanúhegyek tűnnek fel, a fenti képen Szigliget vára, a következőn pedig Gulács.

A díjazottak teljes listáját és az összes nyertes fotót itt nézhetitek meg. A pályázat anyagából készül a 41. Magyar Sajtófotó Kiállítás, amelynek ünnepélyes megnyitása a tervek szerint 2023. április 12-én lesz a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban (Budapest, Nagymező utca 8.).

Címkék